onsdag 11 maj 2016

Rabarberchutney


En av vårens primörer i grönsakslandet har de senaste dagarna tagit ett megaskutt upp ur marken, ja som buskar växer rabarberna just nu (japp det är en grönsak, vi blev också överraskade!). Inte oss emot, vi gillar rabarberna och allt gott man kan göra med dom där friska och syrliga stängerna!
Bara det att få doppa de allra minsta och spädaste stjälkarna i socker är barndomsminne och nostalgi för vår del, så det räcker och blir över. Frun i köket minns de solvarma rabarberna i mormors trädgård med ett leende på läpparna (något som verkligen kan behövs för tillfället...) och gubben hennes har rabarberminne från sin mormors paj med vaniljsås där det mesta som slank ner var av det senare:)


Vill man nu inte nostalgiskt doppa rabarberna i socker så kan man istället svänga samman en härligt kryddig chutney och skapa sej nya matminnen, inte fel någonstans om ni frågar oss:) I denna chutneyn finns det förutom rabarber, även äpplen och vi föreslår att ni använder en sort som är syrlig och fast i köttet som t.ex Granny Smith. Kryddorna drar lite åt Asien till och dom passar kanonfint till rabarber:

Rabarberchutney
500 g rabarber i cm tjocka bitar
1½ rödlök
1 Granny Smith äpple, hackat
2 dl socker
2 stjärnanis
1 anchochili, först blötlagd och sedan hackad
1 tsk ingefärapulver
2 hela kardemummakapslar
2 tsk salt
Skölj rabarbern, skala den om den är grov annars behövs det inte, dela den i 1 cm tjocka bitar
Skala och hacka löken.
Skala, kärna ur och tärna äpplet grovt.
Blanda samman allt i en gryta och låt det småputtra tills det tjocknat, ca 40 minuter, utan lock.
Häll chutneyn på väl rengjorda burkar, använder du glasburkar ska de vara varma, sätt på lock.
Förvaras i kylen.
Chutneyn passar alla tiders fint till grillat.

Något eget rabarberland, eller grönsaksland för den delen, har vi tyvärr inte. Däremot har vi några privata leverantörer som mer än gärna delar med sej av sina skatter från sina odlingar, delad glädje är som bekant dubbel glädje och det stämmer verkligen. Dubbel matglädje:) I kylen ligger just nu en stor bunt av de goda och väntar på att bli transformerade till något sött och gott, vi längtar redan!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Trevlig blogg med massa mattips! Kikar in fler gången.
    Sätter ett litet tassavtryck efter mig.

    Vicki

    SvaraRadera
    Svar
    1. TACK Vicki! Så roligt att du gillar vårt kök och våra tips, vilken fin komplimang :) :)
      Tassavtryck gör oss så oerhört glada, den bästa moroten och lönen vi kan få.
      Ha en fortsatt fin torsdag.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!