onsdag 25 maj 2016

Rabarberpaj med havregryn och kardemumma



I söndags blev det kvällsfika de lux här i Mårtenssons tv-soffa, de lux kallar vi den av den enkla anledningen att vi inte brukar sötfika så vansinnigt ofta. Men, som vi skrev på Instagram, "när livet ger dig rabarber - gör paj"! (Herr M. påstod att det var ett gammalt djungelordspråk men hur många rabarberpajer Fantomen lagat till låter vi vara osagt) För en rabarberpaj om året brukar vi ändå få till, oavsett hur sällan vi sötfikar!


Denna pajen blev ett hopaknåp av vad skafferi och kyl hade att erbjuda oss, vi behövde helt enkelt göra slut på lite slattar som fanns på hyllorna. Vi valde att göra den med havregryn och kokos och som smaksättning slängde frun i kardemumma som ett litet experiment. Ett mycket lyckat sådant visade det sej när vi högg in på pajen, där hittade vi två fina smakkompisar:)
Kokossocker kan man byta ut mot farinsocker om man vill och båda dom kan man så klart byta ut mot vanligt strösocker, om det passar ännu bättre.

Rabarberpaj med havregryn och kokos   4 port
7 dl rabarberskivor, ca 1 cm tjocka
2 msk potatismjöl
3 dl havregryn
1 dl riven kokos
1 msk mald kardemumma
1 dl kokossocker eller farinsocker
100 g smör
1 dl honung
Blanda samman rabarberskivorna med potatismjöl och lägg dom i botten av en smord ugnsfast form.
Blanda havregryn, kokosflingor, kardemumma och socker i en skål.
Tärna smöret och finfördela det i havregrynsblandningen så det blir en smulig massa och fördela den över rabarberna.
Ringla över honungen och ställ in pajen mitt i ugnen på 200 grader ca 20 minuter. Ha koll så att inte ytan får för mycket färg, lägg i så fall på ugnsfolie.
Servera med vaniljsås eller glass.


Vår absoluta favorit när det gäller vaniljsås är en som vi haft med här i köket några gånger tidigare, men den tål absolut att upprepas och få stå i strålkastarljuset fler gånger. Den går under olika namn, bland annat rårörd vaniljsås och vaniljkräm, men så är det ju som bekant med kära barn:) I dag får den helt enkelt heta vaniljsås för det är så vi kallar den här hemma! Den är lätt och snabb att göra, dessutom kan man förbereda den i god tid innan det är dags att avnjuta den och pajen.

Vaniljsås  4 port
3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Vispa samman äggulor, florsocker och vaniljsocker fluffigt.
Vispa sen vispgrädden i en annan skål.
Häll över grädden i äggsmeten och vispa lite till, servera!
Det går bra att förbereda vaniljsåsen i god tid innan den ska serveras, förvara den då i kylen.
Tänk på att det kan se ut som att den har skurit sej när du tar fram den men det är absolut ingen fara, den går snabbt och enkelt att vispa samman igen.

Vi tänkte att vår rabarberpaj skulle få delta i Månadens gröna, en matlagningsutmaning som ett gäng härliga matbloggare har dragit igång. Vi läste om utmaningen först hos vår bloggarvän Maria med den superfina bloggen Made by Mary och därefter hos Annelie vars blogg Blomster och bakverk vi gärna kikar in på. Det handlar kort och gott om att inspirera till att laga vegetariska godsaker med säsongens råvara, och som premiär har rabarber valts ut. Ingen dum premiär alls, om ni frågar oss:)

En fortsatt fin onsdag till er alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

9 kommentarer:

  1. Tjoho vad roligt att ni är med och tjohej vad gott det låter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja tjo och tjim, något sånt roligt kunde vi ju inte missa:)

      Radera
  2. Jag har också rabarberpaj på bloggen idag :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket gott sammanträffande:)
      Kramar på dej!

      Radera
  3. Det där ser galet gott ut!

    SvaraRadera
  4. Visst är det en kul utmaning:)
    Jag missade datumet tyvärr men har skickat receptet till dem ändå.
    Vilket härligt somrigt recept ni har bidragit med.
    Ha det gott
    kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, sådana utmaningar är alltid roliga tycker vi, man får både upp ögonen för nya bloggare och nya recept;) Dessutom får man tänka till en extra gång själv. Vi håller tummarna för att ditt bidrag kommer med ändå, det ska bli så kul att se alla godsaker!

      Kramar

      Radera
  5. TACK! För ert bidrag! Förlåt så hemskt mycket att jag missade att länka till er. Det var absolut inte meningen, bara ett misstag. Nu när jag laddade ner bilden såg jag dock att den var 640 pixlar bred, medan min blogg är 800 pixlar. Är det möjligt att få en större bild? Om ni inte har svarat inom några timmar lägger jag upp receptet ändå, men ju snyggare det ser ut, desto bättre :) Ni kan gärna skicka bilden till vegokak@gmail.com

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!