söndag 8 maj 2016

Veckans matsedel

Söndagen är här och med sej har den i vanlig ordning ett förslag till matsedel för veckan som kommer, den 19:e i ordningen för detta året. Allt från vegetariska kikärtsbiffar till rabarber och sparris, som ju båda är i säsong just nu, har kommit med på menyn, så håll till godo:

Måndag: Vegetariska kikärtsbiffar med mynta, lime och sambal oelek. 

Tisdag: Västerbottensostfylld sill/strömming med en frisk och pigg salsa (den kan du servera även till andra sorters fisk eller kyckling)

Onsdag: En krämig korvlåda där hela middagen hamnat i en och samma ugnsform, 
kokt ris, korv, tomater och en god sås.

Torsdag: Laxfilé med kokossås som smakar gott av härliga kryddor, ingefära, tomater och lime.


Lördag: Grillarna är i full gång så en örtmarinad kan väl vara passande? 
På bilden är det en bit grillad örtmarinerad lamm där bland alla tillbehören. 

Söndag: En riktigt seg och knäckig rabarberpaj som serveras med en hemmarörd vaniljsås, 
den godaste vi någonsin smakat! 

Så är vi då åter tillbaka på hemmaplan igen efter några riktigt härliga och soliga Stockholmsdagar, som vi har njutit och vi är så ytterst tacksamma för dessa dagarna vi haft där. Ankis rygg har hängt med så gott den kunnat, men vi har verkligen fått slå ner på vårt vanliga tempo och kanske är det inte helt fel att tvingas göra så ibland.
Tunnelbanan är ett alldeles förträffligt sätt att ta sig fram på och inte alls så farligt eller svårt när man väl förstår systemet, vi kände oss nästan som fullfjädrade Stockholmare när vi tog tåget hem till Skåneland igår. Väldigt svettiga och alldeles för varmt klädda sådana visserligen, men dock - dialekten fick vi nästan också till:)

Äntligen så fick vi uppleva körsbärsträdens blomning i Kungsträdgården. Vi trodde aldrig att det skulle hålla i sej tills vi kom dit så glädjen stod högt i träden när vi såg det rosa vackra blomstertaket! 

Vi har flera fina tips med oss hem i bagaget och i kameran, både på restauranger och butiker, som vi hoppas kunna bjuda er på inom kort. Men nu är det utgång som gäller, solen kallar och en fika hos Moder Natur känns som ett alldeles perfekt sätt att avnjuta dagen på. I kväll startar vi grillen, lägger Karlsfälts lamm på den och äter den sedan med en kall myntasås.

Vi önskar er alla en fantastiskt skön söndag och en bra ny vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS! Idag är det sista dagen för att vara med och tävla om en salladsslunga, du hittar tävlingen här! DS

5 kommentarer:

  1. Så fina och rara som bara Mårtenssons kan vara. Härlig bild på er och vi är så glada att körsbärsträdens blomning höll i sig tills ni var på plats. Vilket sommarväder vi har, helt fantastiskt!
    Här har det blivit många turer till havet i helgen med middagsrester i lunchlådan. Doften av salt tång, finns det något bättre?!
    Och den där ramslöken gick minsann inte av för hackor, så gott! :)
    Kramizar på er goingar och en fin start på nya veckan önskar vi er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack för den fina komplimangen, så kära ni är! Visst är vädret helt fantastiskt, så skönt det låter med utflykter till havet.
      Kul att ni gillade ramslök, laxen med peston som ni lagade till såg verkligen helt fantastiskt god ut!

      En fin vecka till er också,
      stora kramar

      Radera
  2. Fin bild på er och det låter som ni haft en fin helg. I helgen hade vi 28 grader, så vi tog cyklarna till en park och hade picknick och njöt av sommaren. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Låter som en finfin helg hos er också, så mysigt med picknick i parken.
      Kramar på dej

      Radera
  3. Alltså, den där rabarberpajen! Knäckig och med havregryn i... Mums! Jag får helt enkelt fixa till den idag känner jag. :-) /Anna J

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!