onsdag 26 oktober 2016

Torskfilé marinerad i soja och ingefära

F'låt, men det är inte en vidare vacker maträtt eller bild ni får ta del av idag, men ibland finns det helt enkelt inte tid för glitter och glamour när hungern är som störst och man inte vill äta kall fisk. Men döm icke hunden, eller fisken i detta fallet, efter pälsen (marinaden!) snälla du, för den här middagen är en höjdare både vad gäller smak och enkelhet. Du behöver inte lägga ner många minuter för att en stund senare få uppleva en smärre smakexplosion, vi snackar salt, syrligt och hett i en enda fiskbit. 

Sältan kommer från soja och det är den kinesiska sorten som, tillsammans med honung, ger fisken den där härligt bronsbruna färgen, syran kommer från limesaft och med ingefärans hjälp får du hetta och sting. Alla dessa ingredienser och några till blandar du samman till en marinad som du låter torsken ligga i under några timmar, det funkar jättebra att göra den på morgonen och låta den ligga över dagen, innan du snabbt steker den. 
Marinaden ger du ett snabbt uppkok och serverar den sedan som sås, och swipp swopp har du en smarrig middag på ca 15 minuter, eller 30 beroende på vad du vill äta till din fisk.

Ingefärs- och sojamarinerad torsk  2 port
400 g torskfilé
2 msk riven färsk ingefära
1 dl kinesisk soja
2 limefrukter, pressad saft från båda och rivet skal från 1
2 msk flytande honung
½ dl torrt vitt vin, eller matlagningsvin
Blanda samman alla ingredienserutom vinet till marinaden.
Lägg fisken i en plastpåse, häll i marinaden och förslut.
Lägg påsen i kylen några timmar, gärna över dagen.
Ta upp fisken, låt marinaden droppa av innan du steker den i en medelvarm stekpanna.
Häll marinaden och vinet i en gryta och låt det koka upp, ta från platan och servera direkt till fisken.

Vi fick ett kallt uppvaknade i morse när utetemometern visade på 0 grader, på marken glittrade det och det skrapades bilrutor till höger och vänster på parkeringen utanför huset där vi huserar. Det blev till att leta fram långkallingar för herr Ms del så han slapp förfrysa sina ädlare delar på cylekturen, och frugan drog på sej vinterjackan för sin morgonpromenad. Hugaligen vi hoppas verkligen inte att det är en försmak av vad som komma skall, vi hört flera prata om att det väntar en vargavinter men håller tummar och tår för att det inte ska stämma.

En fortsatt fin onsdag till er alla och en solig skön torsdag hoppas vi på, både för er och för oss!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Riv ingefäran fint och pressa vitlöken och limefrukterna. Blanda väl med soja och honung till en marinad (värm honungen en aning om den är för hård). Lägg filéerna i marinaden och låt dem ligga i minst 5 timmar i kylskåp. Vänd
Ta upp torsken och torka den väl med hushållspapper eller handduk. Ta vara på marinaden. Stek filéerna gyllengula i smör på svag värme, 3-4 minuter på varje sida.
Koka upp marinaden och tillsätt sherryn. Låt sedan såsen enbart koka upp, annars försvinner sherryns fina smakämnen. Försök få sås och fisk färdiga samtidigt. ServeSmaklig spis! / Anki och Hå

2 kommentarer:

  1. Pa min skärm ser det ut som en riktigt saftig köttbit ;-) Later jättegott och det här ska jag tippsa vara vänner om som fiskar torsk själva här nere vid östersjökusten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har du ju faktiskt helt rätt i nu när du säger det:) Det låter bra tycker vi, tipsa på - tack!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!