fredag 4 november 2016

Löjromstoast

Hej på dej denna fredag och stundade helg! Nu blir det tvära kast här i Mårtenssons kök, från restmiddag - eller restfest som vi säger - till en lite lyxigare förrätt. Två saker har dom i alla fall genemsamt, restpajen och förrätten, båda är dom gjorda på råvaror från vattendjur och båda är dom fantastiskt goda!

Förrätten kräver varken ansträngande arbetsinsatser eller något invecklat och krångligt recept, egentligen är det bara ingredienser som läggs på en rostad macka och så är det klart att huggas in på och avnjutas. Men ibland kan man ju behöva både inspiration och påminnelser när det ska tas en svängom i köksregionerna och det är just det vi bjuder er på idag, tips och gotteinspiration.TADA! Här den alltså, dagens förrättsförslag, en löjromstoast. Ernst uttjatade ordspråk "I det enkla bor det goda" stämmer verkligen här, tänk att något så enkelt kan vara så otroligt gott! Så, hur gör man så om man vill klämma till med en toast av detta slag?

Att göra en löjromstoast.
Som sagt så är det lättfixat och det hela börjar med en tur till affären för ett dyk ner i frysboxen med fisk och skaldjur, för att fiska upp en burk löjrom
Du behöver dessutom köpa hem citron, ljust bröd, dill, lök (röd eller gul), crème fraiche och grönsaker typ sallad och tomat/gurka.
Väl hemma igen tinas rommen upp och det görs helst långsamt i kylen för bästa resultat, rommen kan man sedan frysa om igen om det blir över i burken. 

När du har tinat upp rommen är det dags att sätta igång med din smörgås.
Börja med att rosta en ljus brödskiva, vi väljer oftast en av typen surdeg och gärna med lite frön och kärnor i, men det är upp till dej vilken du föredrar att använda.
Nu har du två möjligheter, antingen så steker du brödskivan i rikligt med smör i en stekpanna på medelvärme eller så kör du på det riktigt enkla sättet och stoppar ner den i en brödrost och brer på smöret efteråt.

När brödskivan är klar är det dags för nästa steg, montering.
Lägg ett salladsblad på brödskivan, därefter en klick crème fraiche som du i sin tur kröner med en generös klick rom. Rommen dekorerar du med fint hackad lök, citronskiva/klyfta, dillvippa och tomatklyftor, och TADA - din löjromstoast är färdig att avnjutas!


En annan god plats att klicka rommen på är Västerbottensostpizzan, dom två smakerna passar perfekt tillsammans. Pizzan är inte svår att göra den heller och vill man förenkla den ännu ett snäpp så köper man färdig pizzadeg, eller så river man osten över en skiva tunnbröd och gratinerar i ugnen. 

Något annat som snart är redo att avnjutas är helgen, här nere har den börjat väldigt blött och det verkar som att det fortsätter på det viset. Håkan har agerat flyttkarl idag, det är mormor Agnes som har bytt adress och vi håller tummarna för att det ska bli bra för den numera 91-åriga damen! Anki tog under tiden sin dagliga benstärkande promenad och nu ska vi båda ge oss ner på stan för några ärenden. Det är ju röd dag i morgon, kom vi på tack och lov, så det gäller att passa på idag när butikerna har öppet!

Vi hoppas att ni alla får en finfin fortsatt fredag och en härlig helg, att god mat och dryck får göra er sällskap och att ni får koppla av och ladda era batterier!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

 1. Löjrom tröttnar man aldrig på!
  Ha en underbar helg!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det gör man verkligen inte:)
   Tack, vi hoppas du har detsamma,
   kramar

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!