onsdag 14 december 2016

Äppelsill



Har ni börjat fundera på sillinläggningar till julbordet än, eller avstår ni kanske från dom helt och hållet? Vi är ju som bekant glada i sillinläggningar och kan inte tänka oss en jul utan några olika sorter. Genom åren har det blivit en del recept i just den kategorin här i köket, flera av dom från Ankis föräldrars receptskatt medan andra är lite eget hittepå.
I fjol blev det "bara" två nya varianter på vårt julbord, resten av sillarna var gamla godingar som blivit favoriter under åren - så kallade säkra sillar:) En av de nya var en inläggning med äpplen i, äpple i både fast och flytande form, och det blev en uppskattade nykomling i gänget.
Detta blir vårt 32:a recept i kapitlet inläggningar och vi hoppas att det kan komma till användning:

Äppelsill
1 burk löksill, ca 540 g
1 schalottenlök, tunt skivad
½ tsk grovmald svartpeppar
1 litet syrligt fast äpple, tärnat
2 tsk äppelvodka
1½ dl av så kallad 1-2-3 lag (se recept nedan)
Ta upp sillen ur burken och låt den rinna av i en sil.
Blanda äpple, lök, peppar och alkohol i 1-2-3 lagen, lägg i sillen.
Slå över på burk med lock, ställ i kylen 1 dygn innan servering.

1-2-3 lag
1 dl strösocker
2 dl vatten
3 dl ättikssprit   (12%)
Koka upp så att sockret löser sig, låt kallna.

Detta är av förklarliga skäl inte någon barnvänlig sillinläggning, inte heller ska den serveras till de som inte nyttjar alkohol, men för övriga sillälskare som dessutom gillar äpplen kan vi alltså absolut rekommendera att prova den.
Årets inläggningar klubbades i söndags, det kommer även i år att finnas två nya att prova på och fyra favoriter; Branteviksill, citronsill, stekt sill i ättika och slutligen skånsk senapssill.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!