fredag 31 mars 2017

Sandefjordsås till fisk

God fredag på er! Inför stundande helg så bjuder vi idag på en fiskmiddag med en lite festligare sås, festligare av den enkla anledningen som stavas s.m.ö.r. För den här såsen innehåller en hel del av den varan och bör väl därför inte spisas allt för ofta, men någon gång ibland absolut! För den är otroligt god den här Sandefjordsåsen, det är som att äta flytande bomull eller sammet med en liten touche av citron. Eller en rejäl skvätt om du är som vi och föredrar det:)


Vem som har hittat på receptet har vi inte en susning om, kanske någon av er vet? Vi trodde oss tro att det var herr Mannerström, fråga oss inte varför men kanske beror det på att vi förknippar honom så starkt med fisk och såser.
Vad vi vet är att Sandefjord är en stad i Norge, närmare bestämt i Vestfold fylke vilket i våra öron låter som det är hämtat direkt från "Sagan om ringen". Länge hade valfångsten i Norge hade sitt centrum här, det finns både valfångstmuseum (!) och ett valfångstmonument i staden att besöka.


Huruvida den här ljuvliga såsen har något att göra med den grymma och oerhört räliga valfångsten låter vi vara osagt, men vi hoppas inte det och hoppas inte heller att det avskräcker er från att laga till och smaka den!
Detta är en fisksås som passar perfekt till flera olika sorters fiskar, ett användbart såsrecept med andra ord. Vi hade en lättrimmad torskrygg på våra tallrikar men du kan ha t.ex lax, gös, spätta och annan plattfisk också, ta en fisk du gillar helt enkelt! Fast kanske inte sill... eller ja, det beror ju på dina smaklökar och hur våglig du är!

Sandefjordsås  2 port
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
100 g smör, rumsvarmt och tärnat
½ citron
½-1 msk dijonsenap
salt och peppar
½ dl hackad gräslök
Koka upp grädden med crème fraichen och låt puttra en stund på låg värme.
Sänk värmen till lägsta och rör sedan i smöret lite i taget tills det smälter.
Pressa i saft och smaka av till du fått den så syrlig du önskar (vi gillar när såsen biter ifrån och tar därför i rejält med citron, men det är en smaksak.)
Smaka av med salt och peppar och ev. lite senap.
Blanda i gräslöken och servera.
OBS! Såsen får inte koka efter att smöret gått i, då finns det risk att såsen skär sig.

Ännu en ledig fredag ligger framför våra fötter, ja vi är ju så lyckligt lottade att vi båda har lediga fredagar och får därmed alltid njuta av en långweekend, lyxigt värre vi vet:) Men som man säger, troll har tur:) :)
Var tusan den där våren och solen tog vägen har vi inte en susning om, inte befinner den sig här i lilla Ystad i alla fall, så några näsor mot solen riktar vi inte idag (okej, några större troll är vi väl inte då). Men vi behöver inte solen för att njuta, det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder, och alla andra klyschor ni kan tänka er - nu tar vi tag i denna dagen och önskar er en fortsatt fin sådan!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

 1. Låter mums och dijon är alltid dijon. Skål och trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. ska det inte vara ansjovis i såsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har vi aldrig hört talas om, kanske det är någon variant av såsen?

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!