onsdag 25 oktober 2017

Fisksoppa med potatis och rotfrukter

Då tar vi och konstaterar att hösten verkligen har anlänt på allvar, himlen är mestadels grå och bjuder mer än gärna på vattendroppar i stort och smått. Nu finns det ju inget att göra åt vädret, tur är väl det för hur skulle det se ut, det är bara att följa med och kanske utropa lite käckt emellanåt "Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder"! 
Vad man däremot kan göra något åt är maten som spisas och äta i säsong så att säga, och på hösten känns väl en värmande soppa som ett ypperligt gott alternativ? 


Vi ska väl erkänna att vi inte är så där himla bra på att komma ihåg att laga till soppor, och när vi gör det blir det faktiskt oftast med fisk i precis som det blir här idag. Men vad gör väl det, fisksoppa är ju fantastiskt gott, mättande och så går den ju att förändra och variera på många olika vis.
Denna senaste fisksoppan lagade fru M till av blandade rotfrukter, potatis och lök, buljong och grädde, och så naturligtvis huvudingrediensen torsk. Torsken sparar du till sist, den ska inte i förrän alla andra ingredienser är färdigkokta, och när den hamnat i soppan tar du grytan från plattan och låter fisken bli kokt med hjälp av värmen som finns i soppan. På så vis så minskar man enkelt risken för en överkokt firre och får därmed en smarrigare soppa, bra va?!


Till soppan smakar det fint med en aioli, antingen du gör den från grunden eller på fuskvis, denna gången tog vi genvägen och rörde samman köpemajo med riven vitlök och hackad dill. Vill man kan man även droppa över lite citron- eller örtolja om man har det hemma, några droppar pressad citron passar också fint att ha i.

Fisksoppa  2 port + matlåda
100 g fänkål, i grova bitar
150 g morot, slantad
250 g potatis i stora bitar
150 g rotselleri, tärnad
10 cm purjolök, strimlad
1 liter vatten
1 dl vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
2 lagerblad
2 tsk torkad dragon
2 tsk torkad timjan
2 dl grädde
en skvätt citronsaft, efter tycke och smak
salt och vitpeppar
400 g torsk, i stora tärningar
Börja med att bryna fänkål, morot, potatis, rotselleri och purjolök några minuter i en stor gryta.
Tillsätt vatten, vin, fiskbuljong, lagerblad, örter och kryddor, låt det koka upp och sedan småputtra på medelvärme ca 15 minuter (tiden lite beroende på hur stora bitar rotfrukterna delats i).
När potatisen och rotfrukterna är nästan genomkokta, känn efter med en provsticka, häller du i grädde och smakar av soppan med citronsaft och kryddor.
Lägg till sist ner fisken, dra grytan från värmen och lägg på locket så att fisken blir tillagad på eftervärmen, det tar ca 5-10 minuter beroende på fiskbitarnas storlek.

Och om nu någon tycker att våra bilder plötsligt ser lite märkliga ut i jämförelse mot tidigare så kan det bero på att vi försöker oss på ett nytt redigeringsprogram, det gamla är nämligen inte tillgängligt längre så det var bara att byta.
Det där med att lära sej nya program är ett himla bry så det tar lite tid innan allt sitter och kronorna faller ner, hur och var man ska trycka och klicka, hur mycket och lite färg som ska på, ljus och kontraster... ja hugaligen ni hör ju själva 😉
Men snart ska vi väl klara av det och ro båten i land, så hav tålamod gott folk!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!