lördag 14 oktober 2017

Kalvfärsbullar med dillsås

Ett tips på en god söndagsmiddag, vad sägs om det? Så klart kan man ju äta köttbullar vilken dag som helst i veckan, men just kalvfärs smakar i alla fall för vår del lite mer söndag.

Dill är ett smått genomgående tema i middagen, den finns nerhackad i både kalvfärsbullarna och i såsen som serveras till, för som herr Mårtenssons alltid säger "Dill kan man inte överdosera"!
Förutom dill så har kalvfärsbullarna smaksatts med fransk senap och lökpulver, ett smart sätt att få till en god löksmak utan att någon kan klaga på lökbitar i maten 😉. 


Till köttbullarna bjuds det en enkel och lättlagad dillsås med grädde i. Den har, förutom gröna spröt, fått smak av citron och en gnutta honung för att balansera och knyta samman smakerna. Använd våra mått till åsen som en liten fingervisning och smaka sedan av efter ditt eget behag, olika citroner är olika sura och vi har alla olika tycke och smak.

Kalvfärsbullar med dillsås   2 port + matlåda
500 g kalvfärs
1 äggula
50 g (ca 4 msk) skorpmjöl
3/4 dl mjölk
1 msk dijonsenap
2 msk hackad dill
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ msk lökpulver
2 tsk socker
Rör samman färsen med övriga ingredienser, rulla till lagom stora köttbullar.
Stek en liten klick färs först och provsmaka så smakerna sitter och du är nöjd, stek sedan köttbullarna på medelvärme i rikligt med smör och en liten skvätt rapsolja så de får fin färg och blir genomstekta.

Dillsås
1 dl hackad dill
3 dl grädde
1 msk kalvfond
1 citron, fint rivet skal och lite pressad saft efter smak
2 tsk honung
maizenaredning efter tycke
salt och vitpeppar
Blanda samman grädde, fond, citronskal och honung i en gryta, koka upp och red av till önskad konsistens.
Ta grytan från plattan och rör ner dillen, smaka av såsen med kryddor, citronsaft och ev mer honung.
Servera kalvfärsbullarna med såsen och valfria tillbehör.

Ja vi blev plötsligt lite frånvarande här i vårt kök och det har sina förklaringar (tyvärr). Ankis far råkade nämligen ut för en olycka i veckan och fick läggas in på sjukhus, inget jätteallvarligt men tillräckligt för att all vår energi och kraft har sparats till honom och hans situation. Nu börjar det gå på rätt håll, både han och vi har fått fantastiskt fin hjälp av både sjukvården och kommunen - vilka fina människor som arbetar där, all heder till er!

Nu ska vi njuta av lördagen, en lördag som ska avslutas med ett restaurangbesök minsann för att fira en annan pappa i familjen. Håkans pappa fyllde nämligen 75 tidigare i år och fick då ett restaurangbesök i present av sina barn, en present som alltså ska cashas in ikväll med god mat och dryck på en av stans restauranger.

Vi önskar er alla en fortsatt fin dag och helg, ta hand om er så hörs och ses vi snart igen!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!