tisdag 2 oktober 2018

Göra eget äppelmos på enkelt sätt


Nu har vi frysen full av hemkokt äppelmos kan ni tro, det finns inte plats för ytterligare en endaste liten isbit i vår frys för tillfället! Det finns burkar med äppelmos med smak av kanel, med smak av kanel och ingefära, med smak av ingefära och så finns det mos med bara äppelsmak rakt upp och ner! Som ni märker är experimentlustan ganska stor för tillfället, i alla fall när det gäller äppelmos 😉


Nu tänker du kanske "Men hur mycket äppelmos går det åt i Mårtenssons kök egentligen?!" och då kan vi berätta att det går faktiskt åt en hel del för tillfället... Håkan äter ju numera havregrynsgröt till frukost varje morgon (ja väldigt ofta gör Anki också det), det var en av de kostförändringar han gjorde efter hjärtinfarkten i våras och den där gröten har nu blivit ett måste! På gröten har han kanel och mjölk, och där han tidigare ringlade honung klickar han nu istället äppelmos och det smakar mumma minsann. 

Så när Ankis kära arbetskompis Linda frågade om vi ville ha äpplen från hennes trädgård så tackade vi så klart ja, här skulle kokas mos! Och jisses så mycket mos det blivit, ja det blev faktiskt två stycken bak av enkla äpplekakan också, men som sagt... moskok har vi haft var och varannan dag och det är ju helt otroligt enkelt att göra och variera smakerna på!

Vi körde det enklaste receptet vi kunde hitta bland urklippen i vårt receptskatt Gröna lådan, minskade en del på sockermängden efter att ha smakat oss fram efter blandningen på de äpplena vi använde, både matäpplen som var syrliga och dessertäpplen som var sötare. Beroende på vilka äpplen du väljer att koka din äpplemos av så är vårt tips att du smakar av moset först innan du tillsatt socker, glöm inte att blåsa för tjo vad lätt det är att bränna tungan, och sedan tillsätter lite socker i taget, rör om och smakar av efter hand. 


Tänk på att olika sorters äpplen är olika fasta och mjuka och därför behöver olika koktid, något du löser enklast genom att dela de hårda äpplena i mindre bitar och de mjuka i lite större, om du gör som oss och kör en blandning i grytan. Att det blir några småbitar av äpplena kvar i moset tycker inte vi gör något alls, det ger bara en god och härlig struktur åt moset.
Vill du kan du som sagt smaksätta äppelmoset, vi kan tipsa om ingefära och kanel men säkert blir det gott med stjärnanis, vaniljstång eller varför inte hetta från chili eller en skvätt rom! Fantasin är det enda som sätter gränser!

Enkel äppelmos
2 kilo äpplen
1 dl vatten
1-1½ dl socker
eventuellt smaksättare som t.ex 1 hel kanelstång eller ca 2 cm skalad färsk ingefära
Skala äpplena, klyfta och kärna ur.
Lägg klyftorna i vatten efter hand som du fortsätter skala, klyfta och kärna ur.
Skär bort alla eventuella dåligheter på äppelklyftorna, skölj av och dela ner klyftorna i mindre bitar i en stor gryta. (ju mindre bitar desto snabbare blir moset färdigt)
Tillsätt vattnet, låt koka upp och låt sedan småputtra på medelvärme och rör om då och då.
När äpplena är sönderkokta och mjuka tar du grytan från spisen och mosar sönder dom helt med hjälp av en potatisstöt eller slev.
Smaka av och rör ner socker tills du är nöjd med smaken.
Ställ tillbaka grytan på spisen, låt moset koka upp igen under omrörning och ta bort det från plattan.
Häll upp äppelmoset på väl rengjorda frysburkar (alt, plastpåsar), låt svalna av och frys in.

Enkelt, eller hur?!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!