fredag 5 oktober 2018

Musslor i cidersås

Musslor är finfina grejor det, i alla fall om ni frågar oss som äter de goda blötdjuren mer än gärna. Det har blivit en del olika varianter hitintills och fler lär det garanterat bli, även om vi gärna faller tillbaka på favoritreceptet och den klassiska musselgrytan moule marinière där musslorna kokas i vin som sedan blandas med grädde.
Dagens recept påminner en smula lite om det men istället för vin häller du cider i grytan och sedan blandas det med mascarponeost, ljuvligt gott blir det!


Dock kan vi inte ta någon som helst ära åt oss vad gäller idéer och originalrecept, det hittade vi i Jamie Olivers senaste kokbok 5 ingredienser, snabb och enkel mat som vi tipsat er om tidigare med receptet på kyckling i jordnöts- och limesås. Däremot skiljer sig vårt recept en smula lite från Jamies, något som 99 av 100 matlagningstillfällen är oundvikligt, för även om vi gillar hans kokkonster skarpt så kan vi inte låta bli att pilla lite i hans (och andras) ingredienslista.


Nu var det inte några jättestora förändringar som skedde denna gången, det räckte med att justera något mått och lägga till persilja och kryddor i grytan för att vi skulle bli nöjda! Så klart är det upp till dej att justera, lägga till och dra ifrån efter din smak - ja helt enkelt sätta din prägel på rätten så den passar dej och dina smaklökar.
Vi använder nästan uteslutande frysta musslor som vi köper i mataffären, ICAs är väldigt bra. Dels eftersom att då kan vi alltid ha ett paket hemma att plocka fram när andan faller på och dels eftersom vi helt enkelt tycker att dom är bättre än de färska vi provat. Vilka musslor du väljer låter vi dej själv bestämma, receptet passar för både frusna och färska!

Krämiga cidermusslor   2 port
1 paket blåmusslor (frusna eller färska) ca 450 g
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 knippa färsk gräslök, fint hackad
½ dl hackad persilja
2 dl cider
40 g mascarpone
salt och svartpeppar
Kolla musslorna så de är stängda och hela, kasta de som är sönder (och de som inte stänger sig när du knackar på dom om de är färska och inte frusna).
Hetta upp oliv- eller rapsolja i en stor gryta, häll i vitlök och det mesta av gräslöken och fräs under omrörning 1 minut då du tillsätter cidern.
Låt koka upp, rör ner mascarpone och lägg i musslorna, lägg på lock och låt stå ca 4 minuter och skaka grytan då och då.
När musslorna har öppnat sej är dom färdiga, kasta de som inte öppnat sej, smaka av med salt och peppar och blanda ner persiljan precis innan du serverar.

Så är det då fredag, och vi har en helg framför oss som vi sett fram emot ett bra tag nu! I morgon är det nämligen dags för oss att bocka av ännu en restaurang på vår restauranglista, som vi har tillsammans med Ankis syrrason Freddy. Denna gången står Kin Long i Malmö på tur att besökas, och vi hoppas det lever upp till förväntningarna!
Vi ska dessutom äntligen få kika på Freddys nya lya i Malmö där han numera huserar sedan ett par månader, och det ska bli både spännande och så härligt att äntligen få träffa honom igen. Tänk som ett mosters- och morbrorshjärta kan sakna denna fina människa 💓

Men nu drar vi igång helgen med att hämta ut och njuta av en vinnarmiddag på ett av våra favoritställen i stan, Grändens mat, där vi i veckan vann 2 valfria middagar på take-away. Anki har siktat in sej på en poke-bowl och Håkan har bestämt sej för en högrevschili, och garanterat kommer vi båda att bli väldigt nöjda!

Nu ber vi att få önska er alla en riktigt härlig helg och en fin fredagskväll, och på återseende!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!