tisdag 9 oktober 2018

Morotssoppa med ingefära och apelsin

morotssoppa med halloumi

Attjo attjo prosit, nu är hösten här med alla härliga höstförkylningar 😉 så vi passar på att mota Olle i grind (vem tusan är den där Olle egentligen, och varför får han inte passera genom grinden?) och proppar i oss allehanda medikamenter som vi har förhoppningar ska hjälpa. Ingefära är just en sån nyttighet som vi satt i oss en del av på senaste tiden, dels tar Håkan en daglig dos för hjärtat och så påstås den ju dessutom kunna motverka att man blir just förkyld - och det är ju inte fel om det är så.


Då kan det vara ett smart tips att tillsätta ingefära till andra nyttigheter som vi gjorde för ett tag sedan när vi lagade till morotssoppa, då passade vi på att riva ner en stor bit i soppan tillsammans med både färskpressad apelsinjuice och vitlök. Bara förkylningsmotståndare i grytan och tillsammans blev dom som en förkylningsbomb i djup tallrik! 

Förutom grönsaker, frukt och ört (jepp, ingefäran är en ört har vi fått lära oss!) klickade vi i honung för sötman och så chili i form av sambal oelek för lite extra hetta och sting. Hur mycket sambal (eller chili om du föredrar det) du hystar i låter vi vara upp till dej, smaka av och tänk på att både vitlök och ingefära också ger en viss dos av styrka i smaken.

morotssoppa

När soppan skulle intas åt vi den med stekt halloumiost som ger både god smak och lite tugg i konsistensen, men som även mättar lite extra.

Morotssoppa med ingefära
1 rödlök, hackad
2-3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 liter vatten
1 pressad apelsin
1 msk flytande honung
500 g morötter, skivade
1½ msk grönsaksfond
2 msk fint riven ingefära
sambal oelek efter tycke och smak
salt och svartpeppar
ev, stekt halloumiost till serveringen
Fräs lök och vitlök i en gryta någon minut under omrörning.
Häll i vatten, apelsinsaft och honung, rör om och koka upp.
Tillsätt morötter, fond, ingefära och sambal, blanda och låt koka upp.
Låt soppan småputtra under lock 10 - 15 minuter så morötterna blir genomkokta.
Mixa soppan med mixerstav eller i en mixer, smaka av och servera.

Så, då håller vi tummar och tår för att ni ska slippa hosta, snörvla och nysa framöver - med eller utan ingefära och morotssoppa 😉😉. Fru M ska däremot slänga i sej en shot av sån där ingerfäradricka för tro det eller ej, här har den obligatoriska förskoleförkylningen slagit till rejält!
Attjo!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!