söndag 30 december 2018

Tonfiskmacka de lux med färsk tonfisk

I torsdags spisade vi en så otroligt god och lättfixad tonfiskmacka (säg det snabbt tio gånger om du kan 😉) med receptinspiration från Leif Mannerström himself. Som rubriken avslöjar så var det inte vilken tonfisk som helst vi la på brödet, nej här fick den burkade tonfisken stå åt sidan för hela skivor av tonfiskfilé. Och jisses vilken bra idé det visade sej vara, varför har vi inte testat detta tidigare?

Efter att vår tonfisksandwich landat på vårt Instagram blev det efterfrågan på receptet, och så klart att vi delar med oss av hur vi gjorde den - kanske kan den passa som varmrätt på nyårsmenyn? Någon vidare bildkvalité blev det inte denna gången, men ekvationen telefonkamera, dåligt ljus och röd duk går extremt dåligt ihop och det får ni helt enkelt ha överseende med. Vi lovar att det smaken inte har något som helst att göra med utseendet.


Att steka tonfisk är ett arbete som ska utföras i expressfart, vi brukar säga att tonfisk och stekjärn bara ska hälsa på varandra - dom ska absolut inte lära känna varandra närmare! Max 30 sekunder på varje sida i ett hett stekjärn är det som gäller och kärnan ska vara röd, annars kan man lika gärna hugga in på den där konservburken! Vi köper den färska tonfisken i fryst form och de två bitarna som ligger i paketen är precis lagom för oss två. 


Vårt recept skiljer sej en smula från Mannerströms, föga överraskande...
Först marinerade vi filébitarna i en skvätt rapsolja med citronsmak, citronskal och örtsalt då den låg och tinade i rumstemperatur. Under tiden fisken gonade i marinaden rörde vi samman dressingen och stekte på bacon till serveringen, perfekt för att förbereda och samtidigt låta smakerna i dressingen sätta sej och mogna. 
Förutom dressing och bacon la vi sallad, skivad avokado, tomat och pickad rödlök på vår tonfisksandwich, brödet vi använde var ett surdegsbröd som först fick en sväng i brödrosten. 

Tuna steak sandwich    2 pers
2 skivor färsk tonfisk ca 125-150 gram
3 msk olja med citronsmak
rivet citronskal från 1 citron - helst ekologisk
1 tsk örtsalt
tomater, skivade
grönsallad
avokado, skivade
6 skivor bacon
salt och peppar
4 skivor av ett gott bröd, gärna surdegsbröd
Rör samman olja, citronskal och örtsalt i en plastpåse.
Lägg tonfisken i påsen med marinad (använder du fryst fisk så lägg ner den otinad) och låt marinera minst 1 timme (fryst fisk marinerar tills den tinat upp helt). Tänk på att fisken ska vara rumstempererad bär du steker den!
Knaperstek baconskivorna och lägg på hushållspapper för att rinna av.
Rosta brödskivorna.
Hetta upp en stekpanna rejält och stek på tonfiskskivorna i olja ca 30 sekunder på varje sida, de ska ha en röd kärna i mitten. 
Montera din tonfiskmacka och servera med kaprismajonnäs.

Kaprismajonnäs
2 dl majonnäs
½ - 1 msk dijonsenap
3 msk kapris och ev lite spad
salt och peppar
Rör samman majonnäs, senap och hackad kapris.
Smaka av med salt och peppar, tillsätt ev. lite spad från kaprisen.
Låt stå och mogna i kylen till serveringen.

I glasen bubblade det en cava från beställningssortimentet på Systembolaget, El Gran Botánico till humana priset av 88 kronor - en cava väl värd sitt pris!  


Helgen har snart nåt sitt slut, precis som 2018 har gjort och vi är nästan på väg att lägga till "tack och lov" till meningen... inte för att vi vill vara utan året som gått, men det har väl inte heller varit vårt bästa hitintills! Men samtidigt så vill vi ändå inte vara förutan det, varken upp- eller nerförsbackarna som 2018 bjudit oss på vill vi egentligen ha ogjorda, för utan tuffa upplevelser så kan heller ingen utveckling och förändring ske. 

Så är det bara, oavsett hur klyschigt och präktigt det kan låta så är det ju faktiskt så livet är. Livet kan inte (och är inte) bara vara en dans på rosor, man måste trampa på en och annan legobit också så man vaknar till och ruskas om en smula! Det viktigaste är att det kommer något gott ur det dåliga som händer, det får liksom inte bara passera förbi utan att vi lär oss något av det, för då har det hänt förgäves...

Nu fortsätter vi att hålla fast i de nya tagen vi tagit, vi sätter punkt och lämnar 2018 bakom oss (snart, snart) förhoppningsvis klokare, mer tacksamma och med en större respekt för livet!

Vi önskar er alla ett gott slut och ett fantastiskt gott nytt oskrivet år!
Varma kramar, Anki och Håkan


Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!