lördag 6 februari 2010

Kvällens meny

Eftermiddagen har bjudit på inneväder, storm i kombination med minusgrader gör inte en så sugen på en lång skogspromenad precis...En vända ner på stan blev det i alla fall, vi behöver en ny vattenkokare och vårt sökande fortsatte idag dock utan resultat. Däremot blev det några inköp på Systembolaget, vi kom fram till att det är synd att dom inte har bonuskort i den affären... Efter baket njöt Håkan av en pipa med tobak från Paul Olsen My own blend, Haddock och ett glas Bowmore, 12 years old Enigma. Anki surfade på nätet och njöt av den nya Xidern "Spring" som var frisk och god, även om smaken av mint inte riktigt kändes.
Men nu är det dags att dela med oss av receptet på efterrätten vi ska ha i kväll, som vi lovade er i går, nämligen äppelsorbet. Varmrätten blir en fläskfilé med örter och konjak i såsen och såklart ska ni även få det receptet av oss, hur skulle det annars se ut? Är man inte sugen på fläskkött så funkar det med kyckling också.

Festfilè 
600 g fläskfilé eller kycklingfilé
2 dl crème fraiche
2 dl köttbuljong
½ tsk dragon
½ tsk körvel
1 msk konjak
några droppar tabasco
2 dl riven ost (vi blandar västerbottenost och prästost)
Skiva köttet i 2 cm tjocka bitar som ni bryner, saltar, pepprar och lägger i en ugnsfast form. Rör samman crème fraiche med buljong och värm. Blanda i övriga ingredienser, låt allt bli varmt och slå över köttet. Ställ in formen i ugnen och gratinera i 10 minuter på 225°. Vi äter pressad potatis och sallad till.

Äppelsorbet
2 Granny Smith äpplen
½ dl vit sirap
½ dl punsch alt. citruslikör
Saften från en lime
Ev. lite vatten, gärna kolsyrat
Skölj, klyfta och kärna ur äpplena. Frys in klyftorna (skalet kvar) minst 4 timmar. Kör de frusna klyftorna i matberedare/mixer med sirap, alkohol och limesaft, tills det blir en sorbetkonsistens, ev. kan man behöva spä med vatten. Servera direkt!


Så där ja, nu vet ni vad vi ska äta i kväll. Dricker gör vi av Zenato Valpolicella Classico, ett kryddigt rött vin från Italien som ska passa bra till just fläskfilé.
Jaha, då börjar följetongen Melodifestivalen på TV i kväll, ska ni kolla på den? Brukar ni se alla avsnitten eller gör ni som vi och kollar lite då och då? Får väl se om vi hamnar där i kväll eller om vi landar på en annan kanal.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Jag har länkat till er blogg i min trädgårdsblogg.

    SvaraRadera
  2. Så bra, tackar tackar.
    Hur gick middagsbjudningen igår, blev kasslern uppskattad?

    SvaraRadera
  3. Absolut, jag skrev en kommentar om det under receptet, har du inte fått den?

    SvaraRadera
  4. Kul idé, ska nog testas i dessa äppeltider!

    SvaraRadera
  5. Torsk på lax; Ja gör det, den blev riktigt uppfriskande.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails