måndag 11 oktober 2010

Lök på laxen

Ny vecka med nya friska tag, eller hur? Hoppas er vecka har börjat bra och att ätit god mat, för det har vi gjort. Om det i lördags var fara för fjäderväxt på ryggen så finns det nu en överhängande risk att vi kommer att utveckla fjäll efter dagens och gårdagens middagar. Sill (eller strömming för vissa av er läsare) idag och lax igår, jisses, tänk om vi vaknar i morgon med 100-tals ben!

Äsch, allt skämt åt sidan som slaktaren sa, åter till maten för det är ju dock det som är det intressanta. En favorit här hemma är hel ugnskokt lax, men det är evigheter sedan vi hade det sist eftersom det har varit lite tunnsått med hel lax i affärerna. Men igår så fick vi äntligen sätta tänderna i denna läckerhet och vad vi åt, det blev inte för mycket kvar...

Före...


... och efter.

Hel lax i ugnen
Som ni ser så fylldes laxen med allehanda godsaker; citron, röd lök, färsk dill, kryddad med citronpeppar, salt och hela vitpepparkorn. Packa in härligheten i folie (inte plast...) och kör in i ugnen på 200 grader i 45-50 minuter för en lax på 1,5 kilo.

Andra förslag på fyllning:
hel färsk basilika
tomatskivor
strimlad fänkål
färkålsfrön
färsk persilja

Vi gjorde en ny variant på Tartarsåsen som vi åt för ett tag sedan, fast då till torsk. Denna gången, så här:

Tartarsås
1 dl crème fraiche
½ dl majonäs
3 tsk fransk senap
2 msk hackad persilja
2 msk hackad dill
2 msk bostongurka
Rör samman allt och låt det stå ett tag innan serveringen. 


I morgon kommer det absolut inte att finnas ett enda litet spår av fisk i vår mat. Soppa äter vi i morgon, det ju trots allt tisdag och vad vore en tisdag utan soppa i Mårtenssons kök? Har vi tur så blir det något nybakat att äta till, ska kolla lite olika recept nu och se om vi hittar något bra bröd eller bullar som inte behöver jäsa! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

10 kommentarer:

  1. Jag gjorde ostmuffins för ett tag sedan till soppa som var supergott!!

    http://mumsfillibaba.blogspot.com/2010/02/sotpotatssoppa-med-ostmuffins.html

    SvaraRadera
  2. Så himlars gott det såg ut, hel lax är det en evighets sen vi gjorde.
    Av någon anlednings så glöms vissa rätter bort hemma hos oss och detta är en av dom.
    Ang er fundering om nutella cheesekaken så går det alldelens utmärkt att skippa mandelspånen, jag glömde nämnligen bort dom första gången jag gjorde den och ingen märkte nått inte ens jag..
    Mvh

    SvaraRadera
  3. Mums! Helstekt fisk är ju bara helt i världklass, så saftigt och gott!

    SvaraRadera
  4. Så himla jättegott det ser ut!

    Mums!

    Fortsatt trevlig tisdagskväll.

    SvaraRadera
  5. Hel lax i ugn är en återkommande favorit hos mig och en rätt mina barn ofta frågar efter när de ska önska mat vid deras besök i mammas kök! Det blir så otroligt saftigt och smakrikt!
    Och visst är det ganska sällsynt i butiken! Alla ska ha filé.

    SvaraRadera
  6. Att ni hinner med att jobba också, med tanke på all god mat ni gör! :)

    Filmjölksbröd går ju snabbt att göra. Supergott att äta till soppa. Ska jag nog ta och göra en dag. Fick recept från min favoritlunchrest i Tbg, när jag jobbade där.

    SvaraRadera
  7. Ojoj den middagen hade jag velat vara med på!
    Såg otroligt gott ut!

    SvaraRadera
  8. Helstekt fisk tillhör favoriten!

    SvaraRadera
  9. Sofie; Tack för tipset, de blev jättegoda.

    Växelhäxan: Bra, tack!

    Tina; Jodå, med lite planering så går det bra... Att matlagning är bådas stora intresse hjälper ju till.

    Mor-Mia: Skickar inbjudan nästa gång.

    Lena: Jo visst är det så, man hittar nästan bara filéer i affärerna, trist.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails