tisdag 12 april 2011

Fiskgratäng med härlig citronsmak.

Vi köpte ju på oss några nygamla kokböcker i söndags och vi har redan hittat en hel del recept som låter intressanta. Tre av böckerna innehöll bara fisk och skaldjursrecept, något som vi ju äter en hel del av.
Det bästa med att köpa begagnade kokböcker är att de oftast har en hel del år på nacken och därför är det inte så många recept man läst innan. Så är det med kokboken som vi kockade från igår "Stora boken om fisk och skaldjur", utgiven 1981, (jisses kosses 30 år sedan!) är fylld av "nya" recept.
Vi valde detta:


Fiskgratäng med citron och tomat   2 port
400 g torskfilé
4 stora, eller 6 mindre, potatisar
2 tomater
1 schalottenlök
1 citron
1 dl vitt vin
2 msk smält smör
salt, peppar och rosmarin/timjan
Skala och skiva potatisen i lövtunna skivor. Hacka löken och skiva tomaterna och citronen. Stöt saltet med rosmarin/timjan.
Smörj ett ugnssäkert fat, lägg hälften av potatisen i botten, täck med tomatskivor och lök. Strö på örtsaltet och lägg på fisk. Täck med citronskivorna och lägg därefter på ett sista lager potatis. Strö på örtsaltet, droppa över vin och smör.
Ställ in fatet i ugnen på 200 grader till potatisen är mjuk, räkna att det tar ca 35-45 minuter. Ös någon gång under tiden, tar vätskan slut kan du fylla på med mer.

Vart våren blev av kan man ju undra, regnet har verkligen vräkt ner hela eftermiddagen. Fast det har i och för sej inte gjort så mycket, eftermiddagen har gått åt till att spring mellan tvättstugan och lägenheten. Däremellan blev några blommor också omplanterade, något som de verkligen var i stort behov av.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

23 kommentarer:

  1. Vilken bra allt i ett rätt!

    SvaraRadera
  2. Slickepotten; Ja, väldigt enkelt och behändigt. Och inte bara det, gott också:)

    SvaraRadera
  3. Tänk, Rätt med fisk, har jag också ett ex av. Kan dock inte skryta med att jag använt den flitigt.
    Skönt att höra att posten kom fram. Hoppas ni kan få till något smaskigt med den.

    SvaraRadera
  4. Den skall jag ta och göra till sambon, gör ju fisk varje vecka fast jag inte äter det själv, men det blir alltid stekt fisk, så nu får han allt få lite gratäng istället

    SvaraRadera
  5. Min absoluta favorit i kokboksamlingen är mamma å pappas Baka matbröd från 1978(som jag har snott å hoppas att de inte saknar.)
    Recept med anteckningar, bröd jag minns å nygamla enkla recept. :)
    Jag har fått ett helt gäng Stora boken om från min mormor med, men har inte hunnit fördjupa mej i dessa än. :D

    SvaraRadera
  6. Låter verkligen jättegott! Här hemma äts det alldeles för lite fisk! Måste till en skärpning;-) Kram på er!

    SvaraRadera
  7. Visst är det kul med gamla kokböcker! En av kokböckerna i serien "Allt om det goda", som Allt om mat ger ut, heter Retromat.
    Jag tycker att det är extra kul att titta på bilderna och recepten från 70-talet. Vilka färger! Tänk att man tyckte att det var snyggt när man växte upp?!

    Hälsningar
    Anders, som inte minns månladdningen men däremot när ABBA vann med Waterloo 1974

    SvaraRadera
  8. Remsan; Kanske du kan bli inspirerad av oss:) Ja, vi blev så härligt glada, tänk vad ett brev kan göra.

    Cupcakes; Så bra att du kan hitta idéer så han kan få lite omväxling.

    Lisa; Ett helt gäng, det låter inte illa. Vi har någon annan ur serien och tycker faktiskt de är ganska bra.

    Madeléne; Helt rätt, jättegott. Ja, fisk är nyttigt så det bör man äta mer av. Skärpning:)

    Anders; Låter som en bra kokbok. Men visst är bilderna halva nöjet, kläder och inte minst glasögon brukar ge upphov till många skratt:) DÅ ligger vi nog ganska nära varandra i ålder, låter det som.

    SvaraRadera
  9. Den där såg inte helt fel ut den heller! ;D

    SvaraRadera
  10. jag älskar såna där gamla kokböcker, fast jag har mest bakböcker som jag snott åt mig massor av från min mammas skåp. massa såna där fina som följt med Allas-tidningarna genom åren, de där tanterna visste vad de gjorde alltså!

    det finns en etta med kokvrå i källaren här i huset, fast just nu använder våra hyresvärdar den som "skräprum" medans de renoverar sin lägenhet, men jag kan ju höra med dem om ni får flytta in sen så kan ni också få bada i poolen ;)

    SvaraRadera
  11. Det låter supergott och enkelt! :)
    Här har det regnat HELA dagen och halv storm...jag vill ha SOL!

    SvaraRadera
  12. Man kanske skulle damma av de gamla kokböckerna som ligger i en låda uppe på vinden...

    SvaraRadera
  13. Nej, vart tog våren vägen kan man fråga sig. Jag har hört att den kommer tillbaka imorgon redan :-)

    SvaraRadera
  14. det är samma här - våren tog semester igår och verkar vara borta idag med... grr. och jajemän, lite matjesill kan ni minsann få äta till er potatis, gräddfil och lök! :=)

    SvaraRadera
  15. Mummsigt detta ser ut då!

    SvaraRadera
  16. Ja herre mi je när du säger det så har man ju en hel del receptböcker som man inte skådat på väldigt länge....Fogdahls matrecept lexikon kom jag just på de skulle man ju damma av kanske ;)
    Ha det bäst i vårruset!!

    SvaraRadera
  17. Jag alskar gamla kokbocker, plojer alltid mammas fran 70- & 80-talen nar jag kommer hem, och har nagra av mormors fran 40-talet dar spraket ar helt annorlunda. :)

    Fiskgratang gor jag sallan, men denna verkar himla god med sa mycket frisk citronsmak.

    SvaraRadera
  18. Ja var våren tog vägen kan man verkligen undra! Här är det 4 grader idag (mot de 17 vi hade här om dagen!). Själv gör jag dock knappt nån skillnad på dag och natt just nu eftersom lillan är vaken i tid och otid, så för min del gör det inget om våren är lite sen så jag hinner njuta av den :-)

    SvaraRadera
  19. Det där såg verkligen gott ut. Håller med om att det är roligt med äldre kokböcker. Försöker alltid sno med mig Mammas gamla när jag är där.
    /Jens
    http://lyxigmat.blogspot.com/

    SvaraRadera
  20. Pernilla; Ja, gamla kakrecept är ju väldigt många som blivit klassiker, rediga tanter!
    Ok, skräprummet it is! Men bara om det ingår drinkar:)

    Tina; Hoppas de håller vad de lovat och ger oss sol i morgon...

    Erika; Nog ingen dum idé.

    Martina; Gjorde vi oxå, håller tummarna.

    charlotta; Så snäll du är:)

    Jen; Tack!

    Tina; Fram med damvippan!

    Hanna; Ja, de riktigt gamla är underbara att läsa!

    Karin; Ja, det är lite skillnad på värmen, minst sagt. Men det är väl så det är med aprilväder:)

    Jens; Tack och välkommen hit! Hoppas hon inte saknar dom då...

    SvaraRadera
  21. Ser underbaart gott ut!! Enkla rena smaker!! Skall definitivt testas!!

    SvaraRadera
  22. Erika; Tack, hoppas den faller dej i smaken!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails