onsdag 31 oktober 2012

Frysrensning och shoppingtur.

Det är en smärre evighet sedan vi bjöd er på kyckling här i köket och i ärlighetens namn så är det faktiskt nästan lika länge sedan som vi åt kyckling... Mest av den enkla anledning att vi kört lite av en frysrensning på senaste tiden, dels för att det verkligen behövs ibland men också för att vi väntar en trevlig leverans nästa vecka som behöver frysplats. De sista kycklingfiléerna hamnade i en form med en bunke frysta grönsaker och en oerhört smaskig senapssås, allt i en salig röra eller som vi säger - en humpadenga!
Detta är en gratäng som vi verkligen tycker ska serveras med pressad potatis så att ingen sås går till spillo!


Kycklinggratäng       4 pers
4 kycklingfiléer
1 krm svartpeppar
½ tsk salt
400 g frysta ärter, majs och paprika
1 liten squash, skivad
Salta och peppra kycklingen och bryn i stekpanna.
Lägg de upptinade grönsakerna och squashskivorna i en form och lägg kycklingen ovanpå.
Senapsås                                         
1 liten gul lök finhackad
100 g rökt sidfläsk, tärnat
3 dl vitt, torrt vin
4 msk fransk senap
4 dl grädde
salt, peppar och socker
Fräs löken och sidfläsket glansigt.
Slå i vin och låt det koka ner till hälften.
Tillsätt senap och grädde, låt det puttra en liten stund till.
Smaka av såsen med salt, peppar och socker.
Gratinering och garnering
4 skivor rökt skinka
2 dl riven ost, valfri sort
vit sparris
Lägg en skiva skinka på var filé, strö över riven ost och häll över såsen.
Gratinera i 225 g i ca 20 min.
Garnera med sparris till serveringen.
Servera med pressad potatis för att bäst suga upp den goda såsen!

Nu undrar ni kanske vad vi har hittat på denna lediga dag? Jo, vi tog tåget till Malmös senaste shoppingtillskott Emporia som man hittar i Hyllie, strax utanför själva stan. Vi var lite nyfikna på detta enorma shoppingcentra, men lite skeptiska ändå eftersom vi inte brukar vara så förtjusta i just ställen som detta. Och nej, Emporia lyckades inte förändra den åsikten...
Vi åker faktiskt mycket hellre in och tar en tur i affärerna inne i stan, spankulerar runt på gatorna och torgen och andas lite frisk luft mellan butiksbesöken. Dessutom är det så mycket trevligare att slinka in på ett café eller en restaurang där man kan kolla in folklivet utanför fönstret och få njuta av lite mer lugn och ro än vad man får mitt i ett shoppingcentra.
I 1 timme stod vi ut, sedan tog vi tåget till IKEA och provade nya sängbottnar istället, mycket trevligare:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

16 kommentarer:

  1. Yummie så smarrigt !!! Senapssås är ju så gott, har inte testat sparris till men ser väldigt passande ut. Gratänger av alla slag är ju toppen!! Lätt att förbereda och smidigt att servera ..
    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det smidigt med gratänger, perfekta förberedelsemiddagen.

      Radera
  2. Vilken god gratäng! :)
    Alla ingredienser faller mig i smak! Ska spara det receptet och försöka göra det mejerifritt! :)
    Ha en fin hallowwen kväll!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt när det stämmer så, hopps det går att fixa till utan mejerier.

      Radera
  3. Se där! Ännu ett ord att lägga till mitt lexikon :-) Aldrig hört förut men jag är nog inte den enda....

    Den här rätten är helt i min smak! Som om det inte var nog med själva kycklingrätten, så kommer det pressad potatis på slutet också. Jag är såld!

    Nej ni, jag håller med. Inomhus-shoppingcentrum är inte särskilt charmiga. De är praktiska om man snabbt vill plöja igenom butiker när man är ute efter något speciellt, och om vädret är uselt, men jag skulle hellre slå följe med er på Ystads fina gator. Hyllie, förresten - det var en hållplats på vägen till er :-)

    Nya tag med jobb igen i morgon då! Ha det bäst.

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen, se där. Man ska ju lära sej något nytt varje dag och i din takt är du snart en fullfjädrad skåning:) Du kan ju dessutom hela tågsträckan från oss till Malmö...

      Inte charmiga alls, vi väljer stadsmiljön mycket hellre.

      Detsamma till dej,
      kram

      Radera
  4. Yammi! Trodde det var lax först när jag såg bilden men lite kylling är ju inte så dumt det heller. Vi är periodare på kylling och går ju att variera ungefär lika mycket som lax!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, både lax och kylling är så tacksamma att kocka till, det finns ju en uppsjö variationsmöjligheter!

      Radera
  5. Härligt att vara ledig och göra lite som man vill :)
    Namnet Emporia låter mäktigt! Jaa, vem kan säga nej till caféer och folk som strosar omkring (brukar jag göra när jag är utomlands för att känna på landets puls lite...)

    Kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, skönt att vara utan planer ibland.
      Ja, det gör ju det. Vi har hela tidena sagt Euphoria, men det var verkligen ingen sådan:)

      Kramar till dej.

      Radera
  6. Smarrigt jag älskar kyckling:)
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  7. Det ser gott ut men min mage brukar protestera när jag äter gratänger (tyvärr). Men byter jag ut fläsket och grädden så går det nog bra. Vit sparris är mums!

    Shopping i köpcentran är inte heller min grej. Jag har jobbat i två olika faktiskt och det var väl sådär. Shopping gör mig rätt trött! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så synd, men så är det ju ibland. Kanske du kan köra med mjölk ist. för grädde och byta fläsket mot kycklingbacon?

      Ja trött av shopping blir man absolut, speciellt i så stora centra...

      Kramar

      Radera
  8. Gratänger och grytor är det bästa jag vet:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott och passar extra bra nu på den kyligare tiden tycker vi.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!