onsdag 19 december 2012

Lingoncheesecake med pepparkaksbotten

Okej, okej, vi lägger väl ut receptet redan i dag då så ni kan få njuta av kakan så fort som möjligt igen! Meningen riktar sig till Ankis arbetskamrater som bjöds på denna härlighet idag, alla tyckte det var en höjdare till cheesecake - även den som var mest skeptisk innan ska nu göra och bjuda på den minsann:)
Så ni förstår, detta är verkligen en efterrätt som ni bara måste prova!

När man läser receptet (som vi hittat hos Anne som bloggar på Annes Mat) kan man få för sig att det blir en mäktig kaka detta här, men så är faktiskt inte fallet. Eftersom det är en frusen cheescake så blir den inte så tung som de bakade varianterna lätt kan bli. När Anki gjorde den så var hon orolig att pepparkaksbottnen skulle vara för tunn men den behöver inte vara tjockare, det smakar tillräckligt av pepparkaka ändå. Kanelen i smeten får man smaka sig fram till hur stor mängd man vill ha, här är det 1 tsk och det tyckte vi var tillräckligt eftersom lingonen också vill vara med i smaken.



Lingoncheescake med pepparkaksbotten 10-12 bitar
100 g pepparkakor
50 g smör, smält
200 g philadelphiaost
3 äggulor
2 dl socker
3 dl vispgrädde
1 dl rårörda lingon
1-2 tsk kanel
3 äggvitor
Klä botten av en springform, 22-24 cm i diameter, med bakplåtspapper så blir kakan lättare att ta ur formen.
Smula pepparkakorna, enklast går det i en mixer. Blanda med smöret och tryck ut det i botten av formen.
Vispa ost, äggulor och socker till en jämn smet.
Vispa grädden så den blir fast och rör sedan ner den i ostsmeten.
Blanda ner lingon och kanel, börja med 1 tsk för att sedan smaka av och ev. ta i en tsk till. (Vi tog 1 tsk).
Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd sedan ner det i smeten.
Häll smeten på pepparkaksbottnen och ställ in formen i frysen minst 6 timmar, gärna över natten.
Ta fram cheesecaken en stund innan den ska serveras.

Annars då? Jo tack, för tillfället känns det mest som det är en "No man's show" här i köket, Håkan är mest hemma om för att äta, duscha och sova... Många och långa arbetsdagar blir det vid julen för charkmästar Mårtensson. Vad säger ni, ska vi ha lite vadslagning om hur många snapsar det behövs för att söva herrn på julafton? :)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

33 kommentarer:

  1. Oj vilken kaka! Låter jättegott :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den går absolut till historien, det vill vi lova!

      Radera
  2. Satt precis och letade efter lingoncheesecake-recept. Konstigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj då... ödet eller? Då måste du ju nästan göra den...

      Radera
  3. En fin jul-cheesecake! Jag tror att det inte behövs många snapsar på julafton :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Förmodligen inte så värst många, nej...:)

      Radera
  4. Vad gott med cheesecake! Jag älskar sådana typ av bakverk! Farligt med sådana läckerheter! Kan ät myyyycket av det! ;)
    Ha en underbar dag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Farligt absolut, och så väldigt svårt att sluta mumsa i sig:)

      Hoppas du har det samma,
      kramar

      Radera
  5. Svar
    1. Mmmm, kanon till pepparkakorna i botten.

      Radera
  6. Det här kan ju inte vara annat än fabulöst gott! :)
    Tack för inspirationen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så fabulöst:)
      Vassego! Och tack detsamma säger vi!

      Radera
  7. Det låter supergott!

    Jag bakar inget åt arbetskamraterna just nu. Vi äter så mycket annat som sätter sig på mitten just nu... Jo, jag har bakat åt en arbetskamrat, på beställning, och fått betalt till och med. Jag, som nästan skulle betala för att få baka, men det säger jag ju inte till henne, haha!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har så rätt så, Erika.

      Låter lite som på mitt (ankis) jobb då, det trillar in en hel del godsaker i presenter vid denna tiden...
      Betalt låter ju inte fel, vi får hopaps hon inte kikar in här då. Lovar att inte skvallra:)

      Kramar

      Radera
  8. Så bra att vi slapp vänta! Lingon och pepparkaka i en cheesecake - yes! Såg att Hanna i Matarkivet bjuder på en pepparkakscheesecake också. Gott!

    Ja, du. Stackars Håkan... Jag lägger mitt bud på att det räcker med en snaps innan locken stängs, under förutsättning att den sköljs ner med en Ysta!

    Du får ta hand om spillrorna sen :-)

    Kramar till er båda, du kan väl hälsa :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, allt för er fina! Ja, jag (A) såg också det, goda smaker som man inte kan få nog av

      Tror nog du hamnar ganska när med din gissning... får kanske ha en stötte sidan om:)

      Klart jag hälsar när maken anländer himmed,
      kramar till dej också Lottan

      Radera
  9. frusen cheesecake är förevigt alltid bäst! den bakade varianten är inte ens i närheten ju, och med pepparkaksbotten kan det ju inte bli fel :) förstår att ankis arbetskamrater var nöjda!

    jag tippar på 4 snapsar!

    kramar till er båda, om nu håkan har tid, annars får anki två ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, inte så mäktig som bakad och absolut rätt med pepparkaksbotten!

      Ok, då antecknas det här i vadslagningen. Four on the Pincess.

      Ska väl kunna slänga till honom en kram i kväll från dej.
      kramar

      Radera
  10. Den här får jag absolut testa, gillar de frusna varianterna :)

    Ojoj, stackars Håkan! Tror 1-2 snapsar räcker... sedan zzzz ;)

    Du är inte ensam Anki, du har ju oss :) Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul ,hoppas du tycker den är lika god som vi tyckte!
      Förmodligen lär det väl bli lite så ja... zzzz:)

      Så klart har jag ju er, det gör mej så glad!
      Kramar från oss båda!

      Radera
  11. Åh min favorit är faktiskt den frusna varianten och de här låter himmelskt gott,skulle nog äta med kolasås till...mmmmm så smarrigt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, kolasås till... där sa du nåt. Det står ju en mjölk-konserv i skafferiet och bara väntar på att få komma till användning!

      Radera
  12. Det här lät väldigt mumsigt. Lingon, kanel och pepparkakor kan aldrig bli fel! Tackar för tipset och lägger det bakom örat! ;)

    Känner till det här med julrusch på jobbet. Agneta ska jobba hela helgen och det lär ju vara kalabalik när affärerna ska fylla på sina hyllor så att ingen blir utan mat till julen.

    Här tror vi att Håkan är stark och seg på julafton och klarar nog minst 3 snapsar dagen till ära. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lägg ni den där, bara ni inte glömmer att ta fram den sen, annars blir det kanske lite för kladdigt:)

      Ja just det, där har vi ju en ICA-kollega där ja! Trevligt, trevligt:)

      Då antecknar vi det då, 3 på er!

      Radera
  13. En arbetskamrat bjöd på något liknande och den var fantastisk god. Spara receptet direkt :)

    SvaraRadera
  14. En arbetskamrat bjöd på något liknande och den var fantastisk god. Spara receptet direkt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, god är den verkligen, fina arbetskamrater:)

      Radera
  15. Den här såg ju himmelskt god ut! Den måste jag göra till någon av julens alla kalas! Lite goda desserter smakar alltid gott även om man är proppmätt efter all mat som julbordet erbjuder:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst har man alltid plats till en smarrig efterrätt:)

      Radera
  16. Cheesecake är ju så himla gott, och den här ser jättesmarrig ut!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails