fredag 20 maj 2016

En frisk drink med rabarber


Att rabarberna står som spön i backen just nu har vi ju redan konstaterat och att det inte gör oss det minsta är också redan ett känt faktum, vi testar mer än gärna nya recept med de rosa syrliga pinnarna. I senaste numret av "Lantliv mat&vin" hittade fru M ett drinkrecept med rabarbersirap som lät väldigt gott, vi har gjort rabarbermojito några gånger tidigare och den gillar vi ju, så självklart ville vi prova en rabarberspritzer.

Gör sirapen först, den kan du sedan förvara i kylen några veckor om inte allt blir uppdrucket och du kan även använda som saft (om du inte vill testa att blanda andra drinkar med den). Moset som blir kvar när du kokt sirapen ska du inte kasta, det är väldigt gott att använda som sylt - återbruk när den är som bäst!
Vill du inte ha alkohol i din rabarberdrink så fungerar det utmärkt att blanda en alkoholfri variant också. Blanda i så fall din spritzer med tonic water så den inte blir för sötsliskig - ja om du nu inte vill ha den sötsliskig förstås:)


Rabarberspritzer  1 glas
4 cl gin
4 cl rabarbersirap
4 cl pressad citronsaft
1½ dl kolsyrat vatten
Blanda samman alla ingredienserna i ett glas och fyll på med is.

Rabarbersirap
2½ dl strösocker
2½ dl vatten
1 vaniljstång, delad på längden
5 dl rabarberbitar (2-4 stänger)
Häll alla ingredienserna i en gryta.
Låt koka upp och sedan småputtra till rabarberbitarna mjuknat, 3-5 minuter.
Ta från plattan och låt det svalna.
Sila av vätskan ner i en burk, tryck med en slev (passera) så att all vätska släpper från rabarberna och i burken har du nu din rabarbersirap som håller ett par veckor i kylen.
Rabarbermoset som är kvar i silen kan du spara i kylen och ha som rabarbersylt, mycket gott!


Dom där rabarberkryllorna är väldigt lätta att få till, speciellt när dom inte ska vara med på foto har vi märkt... Förmodligen är dom mest medgörliga när rabarbern är nylockad och alldeles färsk, en kylskåpsskrumpen typ är nog inte den bästa samarbetspartnern när det gäller att krylla till!

Nu väntar helg go vänner och för Mårtenssons blir det en lugn och stillsam sådan, varken fallskärmshopp eller forsränning står på helgschemat. Nej vi nöjer oss med mer stillsamma nöjen som promenader, mat och dryck och så kanske lite syrenplockning. Vi har nämligen tänkt göra syrensaft även i år, det kan bli goda drinkar av det också:)

En allatides skön helg till er alla, ät och drick gott, skratta och ta hand om varandra, så ses vi snart igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

 1. Men åh, vilken fräsch drink! Det här måste testas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, så kul att vi kunde inspirera! Vi håller tummarna för att du kommer att gilla den!

   Radera
 2. Jag tycker jättemycket om rabarber och drinken låter fräsch och god. Ha en fin helg, kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma är det här Katarina, vi älskar rabarber och det äts just nu en hel del av dom här:)
   Tack och detsamma till dej,
   kramar

   Radera
 3. alltså jag är ju en rabarberskeptiker av rang, men det här blir jag ändå bra nyfiken på! en drink är ju ändå en drink, och drinkar är ju till för att testas :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En drink är en drink, är en drink är en drink:) Klart den ska testas, du kan säkert hitta några goda chips att skölja ner den med:)

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!