lördag 21 maj 2016

Sparris med lax till förrättMinsann om vi inte har en så kallad cliffanger att leverera, en uppföljning på inlägget med kyckling och sparris i citronsås där vi lovade att rapportera vad som hände med resten av sparrisbunten. En lördag som denna är väl en alldeles ypperlig dag att dela med oss av den smarriga förrätten som de gröna primörerna landade i.
Som ni ser på bilden så blev det en klassisk kombination av lax och sparris vi svängde samman, bokstavligt talat faktiskt. Den kräver inga avancerade kokkonster alls och med tanke på hur otroligt gott det blir är den bara ytterligare ett bevis på att "enkelt är godast" och "less is more"!


Ankis syster hade köpt hem fina skivor kallrökt lax från fiskbilen som huserar på stadens stora torg, dessa skivor svängde vi runt två stjälkar lättkokt färsk grön sparris och la upp på ett stort fat. Vi ville att det skulle hamna dressing och ost på alla bitarna så därför behövdes ett ganska så stort uppläggningsfat, men man kan ju även servera det hela direkt upplagt på portionstallrikar istället om man vill det.
Vad gäller osten som hyvlas över så använde vi oss av vår favoritost nummer ett, Västerbottensost men du kan använda den sortens hårda och lagrade ost som du föredrar, t.ex parmesanost eller prästost. Lite rostade nötter och dill på det hela, ringla över citronoljan och TADA - du har en härlig förrätt i din hand!

Grön sparris med kallrökt lax 4 port
8 färska gröna sparrisar
8 skivor kallrökt lax
2 msk rapsolja
1 msk citronsaft
1 näve valnötter
färsk dill
lagrad hård ost, t.ex Västerbottensost eller parmesanost
Koka sparrisen i saltat vatten 3-5 minuter, tiden beror på hur kraftiga sparrisar du har. Känn med en provsticka, sparrisen ska inte vara helt genomkokt utan fortfarande ha lite tugg i sej.
Häll av kokvattnet och spola sparrisen i kallt vatten, låt dom rinna av.
Linda en laxskiva runt två sparrisar i taget och lägg på ett uppläggningsfat.
Bryt eller hacka valnötterna grovt och rosta dom i en torr stekpanna så dom får lite färg, strö dom över sparrisen.
Plocka av mindre strån av dillen och strö det på sparrisen.
Rör samman olja och citron och ringla det över sparrisen, dra några tag med svartpepparkvarnen över.
Avsluta med att hyvla osten tunt över hela alltet.

Vaknade ni också upp i ett dimmigt och svalt landskap denna dag? Dimman låg som ett lager tunnvispad grädde över lilla Ystad när vi slog upp korpgluggarna och nere i hamnen tutade mistluren så att vi knappast hörde frågorna i melodikrysset under frukostsittningen:) Solen gör i alla fall sitt bästa för att tränga igenom och det blir ett sånt där härligt soldis, ni vet sånt som man tackar sin lyckliga stjärna att man slipper vara bakis i! :)

Ikväll ska här stuvas makaroner må ni tro, jajamensan stuvade makaroner på en lördag! Vi fick nämligen smaka på en något så otroligt god variant på det när vi var i huvudstaden och nu ska vi försöka ge oss på att återskapa den här i det Mårtenssonska köket... håll tummar och tår för att vi lyckas.
Vi önskar er en fortsatt läcker lördag, med eller utan soldis och dimma!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!