söndag 30 december 2012

Räkröra och västerbottenpuffar.

Då var det dags för lillenyårsafton och snart är det dags att köra in på sista varvet 2012. Denna lillenyårsafton går lite i italienska tecken i vårt kök, på menyn står plockmat och på fatet ligger det en hel del charkuterier men även en skaldjursrätt har vi lyckats klämma in. Morgondagens meny är avklarad sen tidigare och vårt ansvarsområde är dessert och att fixa finfint kalvkött till varmrätten. Desserten rörde Anki ihop undertiden som Håkan trampade ut till Köpingebro för att inhandla ytterfilén, väldigt bra tajmat blev det. Det blir ett av våra gamla paradnummer på efterrättstallrikarna, närmare bestämt denna frusna citrontårtan som inte kan bli så mycket enklare att fixa till.

I dag tänkt vi slänga in ytterligare förslag på smarriga drinktilltugg och förrätter, dels en räkröra som kan serveras på flera olika vis, och dels dom där ostpuffarna som vi skrev om på självaste lillejulafton. Inga större svårigheter att kocka till någon av dom, så vi ordar inte mer om det utan bara kör:)

Lägg röran i en halv avokado...

Räkröra till avokado, i tunnbröd eller till snittar
350 g skalade räkor, tina gärna frusna i saltat kallt vatten med lite dill i
½ fint hackad rödlök
1½ dl majonnäs
1½ dl kesella, 10%
ca 3 msk fint hackad dill
ca 1 msk riven pepparrot
pressad citron efter eget tycke och smak
salt och peppar
Blanda samman majonnäs, kesella, rödlök och dill, smaka av med pepparrot och citron.
Hacka räkorna grovt och rör ner i röran, smaka av med salt och peppar.
Röran kan antingen klickas i en halv avokado, bredas på tunnbröd som rullas samman eller klickas på rostat bröd och serveras som snittar.
Dekorera gärna med dillvipa, hela räkor och/eller citronskiva.

... eller på tunnbröd som du rullar ihop, gott vilket som.


Västerbottenostpuffar, ca 60 st
100 g smör
3 dl vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
3 ägg
100 g riven västebottenost, eller annan smakrik ost
Smält smöret i en gryta, tillsätt vattnet och låt det koka upp.
Stäng av värmen och tillsätt mjöl och paprikapulver under tiden som du vispar smeten kraftigt, för hand.
Så fort smeten släpper från kanten så slutar du vispa och drar grytan från plattan.
Låt smeten svalna lite och rör sedan i ett ägg i taget, rör ordentligt mellan varje ägg!
Vänd i den rivna osten och blanda om.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper, klickarna ska vara teskedsstora, och grädda dom sedan mitt i ugnen på 200 grader, 20-30 minuter tills de är torra i mitten. Ta och provbit i en av puffarna efter 20 minuter, är den inte färdig så prova med en ny efter 5 minuter. Våra fick stå inne i 30 minuter innan de var klara.

En lugn och skön dag har vi haft denna söndag, även om uppvaknandet i morse blev lite chockartat... Inte förrän halv tio slog vi upp tittorna och lika paffa blev vi båda två när vi såg vad klockan var! Fast det är ju klart, är man ledig så är man och sin skönhetssömn ska man se till att få:)  Mesta delen av dagen har vi tillbringat i köket förutom en promenix ackompanjerad av härligt fågelkvitter. Hade vi inte visst bättre så hade vi ju nästan kunnat lurats att tro att det var vår ute...
Nu väntar kvällens plock på oss och om dom får ni säkert höra en dag framöver. För vi kan ju inte sitta på goda tips utan att dela med oss till er, hur skulle det sett ut?

Ha nu en riktigt skön lillenyårsafton allihopa, så hörs vi i morgon igen.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

28 kommentarer:

  1. De där puffarna blev jag sugen på redan till i morgon på självaste nyårsafton. Det blir en Skagenröra som jag hade tänkt servera i parmesankorgar och/eller med smördegssnittar med dill och havssalt. Men visst borde dessa salta, härliga puffar passa till Skagenröra?! Vad säger ni, ni som vet...

    Skulle nästan kunna tro att det blev vår här också. Det droppar och rinner och regnar och porlar. Det är väl avsaknaden av dagsljus som avslöjar att det är en helt annan årstid :-)

    Önskar er ett gott slut och gott nytt år - tack för allt 2012, ses 2013!

    Stora kramar till er båda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite det som var meningen...:) Tror absolut att puffarna funkar riktigt bra till skagenröran, västerbottenost passar ju kanon till skaldjur.

      Ja, det där ljuset behöver det snart göras en efterlysning på, mörkare än som det är nu vet vi inte när det var sist? Fast det är ju upplyftande med lite vårförnimmelser.

      Vi säger detsamma som du, tack för ett fint år, ses på andra sidan:)

      Kramarna

      Radera
  2. Tack för i år och allt gott ni delat med er av! Ha en härlig nyårsafton och ett riktigt gott nytt år 2013!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv Kjersti,
      hoppas din afton bli riktigt fin och att vi får hänga med dej även 2013!

      Kramar

      Radera
  3. Västerbottenpuffarna ser ju gudomliga ut! De ska jag absolut testa - inte imorgon eftersom jag har ickeostätare på besök (att inte få äta ost skulle jag inte klara...), men en annan gång! Lyxigt kvällssnacks en fredag framöver kanske?

    Ha en riktigt skön nyårsafton så hörs vi nästa år ;) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dom platsar absolut på ett fredagssnacksbord, helt perfekta för det faktiskt:)

      Detsamma till dej,
      absolut gör vi det
      Kram

      Radera
  4. Tur att jag just klämti mig en försvarlig portion Janssons frestelse - annars hade jag suttit här med knorrande mage igen. Ni bjuder alltid på så goda saker på er blogg och den frusna tårtan kan nog bli något jag gör framöver. Men nu efter aftonen bli rdet åtstramning av sötsakerna. Midjemåttet har en tendens att öka så här års...

    Jag vill önska er ett alldeles utmärkt nytt år. Tack för det här bloggåret! Härlig läsning och fina kommentarer från er! Till sommaren kvistar jag nog förbi Ystad och säger hej! Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för de fina orden, så kul att vi kan inspirera! Citrontårtan ska du absolut prova - badsäsongen är långt borta än:)

      Kart du ska kvista förbi, du är så välkommen så.
      Kramar till dej Erika

      Radera
  5. DE där puffarna ska jag nog försöka göra i morgon, jag brukar ju baka in deg med västerbottenost i runt oliver. Men de här puffarna har jag inte sett förut.
    Tack och ha ett toppen Gott Nytt År.

    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, hoppas de faller dej i smaken.

      Detsamma till dej!

      Radera
  6. De där puffarna lät ju festliga!!
    För en gångs skull är jag förrättsansvarig. Inte dessert som jag brukar. Skönt att klara av min bit tidigt på kvällen och njuta av resten av middagen!
    Ett riktigt gott nytt år önskar jag er!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt så!
      Härligt att ge järnet i början så man kan koppla av sen, det fixar du säkert hur bra som helst.

      Detsamma önskar vi dej!!

      Radera
  7. Kalvytterfile blir det här också. Ska bli spännande och se hur ni gjorde:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där ja, great minds eller? Då får vi ta och jämföra sen då:)

      Radera
  8. Mums så gott! Älskar alla möjliga röror med räkor! :)
    Hos oss blir det Thai-inspirerat Nyårsbuffé! :)
    Ha en fin kväll!
    Gott Nytt År! :)
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med röror som denna, kan varieras hur mycket som.
      Thaibuffet låter verkligen inte dumt alls, så många godsaker att ha där.

      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  9. Mmm smaskigt!!
    Gott nytt år:)
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  10. Vad gott med pepparrot i räkröran!!!
    Gott nytt år och god fortsättning på det nya året!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det piffar till det riktigt gott.

      Detsamma önskar vi dej!

      Radera
  11. Vill önska er ett gott nytt år och tack för det gångna året! Kram

    SvaraRadera
  12. Kombinationen räkor och avokado tror jag aldrig jag tröttnar på. Den här röran verkar väldigt god med. Spännande med pepparrot. Och ostpuffarna.... Hade jag inte redan bestämt menyn för ikväll hade jag lagt till dem direkt :) Ha ett riktigt gott nytt år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sältan från räkorna gör sej verkligen så bra till avokadons krämighet, tröttnar gör nog inte heller vi:)
      Puffarna passar helt säkert bra en annan trevlig kväll.

      Detsamma till dej!

      Radera
  13. Så gott det ser ut :)

    Gott Nytt År!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att höra.

      Gott nytt till dej också!

      Radera
  14. De där ostpuffarna måste testas framöver! Låter som de kommer sitt fint till lite bubbel när melodifestivalen drar igång om ett par veckor.

    Jag kan säga att vi också blev minst sagt paffa när hela familjen sov till 11:30 på nyårsdagen :-O Dessutom vaknade jag före barnen. De senste två morgnarna har jag också varit först upp och kidsen har knatat upp först framåt 10. Kommer bli tufft att ställa om dem när allt drar igång nästa vecka. Själv jobbar jag natt denna veckan och kan fortsätta med sena vanor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska du absolut göra, dom var så goda och vi var tydligen inte ensamma om att gilla dom:) Passar till bubbel gör de så bra, västerbottenost är så gott till det! Har du kollat in dessa pizzabitarna som är så in i bänken goda till bubblorna också?
      http://martenssonskok.blogspot.se/2010/04/skaldjurens-kvall.html

      Hoppsan, hoppas verkligen att ni inte behöver tjata för mycket i morgon då när det är dags att stiga upp i ottan. Halv 12... man skulle ju kunna tro att de är tonåringar:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails