tisdag 15 januari 2013

Blomkålssoppa med ost

Vi fortsätter kocka från Jamie Olivers "Matrevolution", vi har bokmärkt flera bra recept mat som vi blivit sugna på att smaka. Vissa kokböcker behöver helt enkelt ligga till sej innan man använder dom, något just den boken är ett utmärkt bevis på. Eftersom vi har haft lite funderingar på att köpa "Jamies Italien" så har vi lånat hem den från bibblan för en närmare undersökning, något vi kan rekommendera om ni funderar på att köpa ny kokbok. Då är chansen större att den används och risken mindre att det bara blir en hyllvärmare, för sådana har ni säkert tillräckligt ändå... som man känner sej själv känner man andra, eller nåt:)

Dagens middagsförslag blir en lite krämigare blomkålssoppa där ursprungsreceptet kommer just från Matrevolution, fast vi gjorde vår egen lilla revolution och förändrade receptet lite. Vi är helt övertygade att mister Oliver inte bryr sej det minsta och vi lovar att inte heller göra det om ni vill fortsätta förändringarna när ni lagar till den.
Lättlagad och ganska snabblagad är soppan, skala, skiva och hacka, bryn, koka och mixa, vi snackar i runda slängar 30-45 minuter i köket beroende på hur snabba ni är med kniven. Men ha inte för brått så ni råkar ut för skärsår, det är ingen tävling!


Blomkålssoppa
2 morötter, skalade och slantade
2 selleristjälkar, skivade
15 cm purjolök, skivad
2 vitlöksklyftor, skivade
650 g blomkål, skivad i ca 1½ cm tjocka skivor
1 potatis, skalad och tärnad
100-150 g västerbottenost, riven
3 msk koncentrerad grönsaksfond
1½ l vatten
salt och svartpeppar
Hetta upp rapsolja och smör i en stor gryta.
Lägg alla grönsaker och löken i grytan och bryn på svag värme ca 10-15 minuter med lock som ligger på glänt.
När det är klart så ska morötterna vara lite mjuka och löken ska ha fått lite färg.
Häll i vatten och fond, rör om och låt det koka upp. Låt soppan småputtra under lock i 10 minuter.
Tillsätt osten så den smälter och kör sedan soppan i en mixer eller med en mixerstav så den blir slät.
Slå tillbaka soppan i grytan och smaka av med salt och peppar.
Gott som tillbehör, om man inte vill äta soppan helt vegetarisk, är knaperstekt bacon.

Har ni inte västerbottenost så ta någon annan, men det får gärna vara en med bra smak i för det sätter bra piff på soppan. Lite krutonger att lägga ovanpå sitter inte helt fel, det kan vi intyga, men tyvärr var de slut vid själva fotosessionen så dom får ni själv fantisera dit.

Så blev det lite mer vinterväder här nere i vår del av Skåneland igen, det har fortsatt snöa från och till under dagen även om det inte kommit några gigantulösa mängder. Däremot har temperaturen sjunkit gigantulöst under kvällen, just nu står det -10,6 och eftersom pilen pekar nedåt så lär det inte bli varmare - i alla fall inte de närmaste timmarna...
Alla ni som nu måste ge er ut i trafiken på ett eller annat sätt, snälla ta det lugnt och var försiktiga. Ger ni er ut och promenerar när det mörknat så använd reflex så att ni syns ordentligt. Kör ni bil så håll avstånden och kör försiktigt. Cyklar ni så gör det lugnt och försiktigt och glöm inte att tända cykelljuset.
Var rädda om er och varandra!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

26 kommentarer:

  1. Men vet ni vad... jag tänkte också lägga upp ett recept på blomkålssoppa men så tänkte jag det får bli en annan dag, ha! Great minds think alike... ;) Gott ser det ut!

    Ja, ta det verkligen försiktigt för vädret är inte att leka med... nu har vi fått mycket snö och mer ska komma inom kort och kallare ska det bli... me no like.

    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Very much alike:)

      Nej, vi gillar inte heller detta vädret, fast det har iofs varit soligt och fint idag så är sommar/vår mer vår melodi, sjunger samma som dej där:)

      Kramar

      Radera
  2. Soppor är allt som oftast en life saver här hos mig. Snabbt, gott och nyttigt! Så alla nya sopprecept mottages tacksamt.
    Ja det verkar ha varit ett riktigt sketväder nere hos er. Skönt att höra att ni är hemma tryggt! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en av de bästa snabbmiddagarna - det har du ju rätt i. Vassego, och bytt - bytt:)

      Kramar till dej också, Kim

      Radera
  3. Låter krämigt och gott! Mums med västerbottenost i!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Västerbotten kan verkligen göra under:)

      Radera
  4. Ser urgott ut!! Just blomkålssoppa var ett tag sen vi gjorde, annars äter vi soppa iaf varannan vecka. Älskar soppa, det går snabbt och känns nyttigt. Passar mig i köket!! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det känns faktiskt lite nyttigt med soppa, det har du rätt i.

      Radera
  5. Åh vad gott jag älskar soppor i alla former och smaker:) nu är det sovatime här hemma, godnatt!!
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott så gott. Härligt, tidig kväll alltså då, hoppas du sov gott:)

      Kramar

      Radera
  6. Har två kokbäcker av Jamie (Matrevolution och Jamie upptäcker) och båda är bland mina mes använda. Tillsammans med den gamla hederliga rutiga faktiskt, förvånansvärt mycket bra däri ändå... Bra tips med bibblan, nyttjar bibblan alldeles för lite! Och vi som har ett fint bibliotek här i Växjö.

    Blomkål passar så bra ihop med en smakrik ost, mums! En krispig krutong kan jag tro passar bra till :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den rutiga kanon, vi kockade faktiskt från den senast i söndags med lyckat resultat:)
      Iväg med dej till bibblan nu (eller så fort de öppnar iaf), där kryllar det av inspiration!

      Radera
  7. Ljuvlig blomkålssoppa! Att blanda ner ost är ju genialiskt. Och lite knapriga krutonger. Verkligen en fulländad måltid. Blev löjligt sugen nu fast klockan är mycket och jag egentligen är mätt :-) Bra att göra revolution på revolution så utvecklingen går framåt!

    Trafiken är inte att leka med när vädret sätter den sidan till. Jag fattar inte varför folk ska ha så bråttom! Anpassa är det enda som gäller...

    Till helgen snackas det om 20 (!) minusgrader... Jajks.

    Natt natt och kram kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, han är allt lite genialisk den där Jamie, trevlig prick:)

      Nej, fy för, det gäller verkligen att vara på spänn när man tar sej runt på gatorna i dessa dagarna!

      Kramarna!

      Radera
  8. Otroligt gott!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
  9. Det låter som ett mycket gott recept! Parmesanost skulle säkert också passa? Ta det försiktigt nu i vintervädret! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt säkert passar parmesan i soppan, receptet var kanon.
      Så försiktigt vi bara kan,
      kramar

      Radera
  10. Vilken god och smarrig soppa!
    Jag måste absolut köpa den här boken! :)
    Ha en toppen onsdag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så god. Har du tur så kanske den kommer med på årets bokrea också, vi köpte vår på förra årets rea!

      Tack, hoppas din också varit kanoners:)
      Kramar

      Radera
  11. Såååå gott med soppa! Vi äter det flera gånger i veckan den här ruggiga tiden på året. Här serverades det också blomkålssoppa häromdagen fast vi hade osten bredvid - på mackan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kanonmat vid denna tiden på året, det finns ju en uppsjö av recept och goda idéer att testa!
      Ost på mackan går också alldeles utmärkt:)

      Radera
  12. Underbart inpirerande bild:) jag som inte gillar blomkål så mycket blev nu genast sugen på blomkålssoppa!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att höra eftersom vi själva var lite tveksamt inställda till den. Tyckte den kändes lite "fattig":)

      Radera
  13. Det låter väldigt gott med blomkålssoppa och jag älskar blomkål! Har aldrig testat något av Jamies recept faktiskt, men han är ju rätt känd, så nåt måste han ju göra rätt :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tycker att han gör en hel del rätt, i alla fall i den boken:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails