torsdag 7 februari 2013

Risotto med två ostar

Med fredagen på intåg kan det väl vara på sin plats med ett recept på något riktigt gott som ni kan fira in helgen med. Förra fredagen berättade vi ju att den sedvanliga fredagspastan skulle bytas ut mot en risotto och som ni säkert har förstått så gick det hur bra som helst, vi både överlevde och blev mätta och belåtna.
Risotton blev fläckvis oerhört krämig tack vare mozzarellaosten som revs i bitar och tillsattes mot slutet och som om det inte var nog med mozzarellan så rördes även riven parmesanost ner. Jodå...

Vi serverade baconlindad kycklngfilé till otton, men det passar säkert fint med en bit fisk eller lite skaldjur till också, eller varför inte äta den som den är - vegetarisk middag, tada! Att ringla balsamicokräm över kan vi verkligen rekommendera, det tog riset ett snäpp högre. Glöm inte heller att riva lite parmesanost över innan du sätter gaffeln i... mer ost till folket:)

Ursprungsreceptet finns hos Zeta

Risotto med mozzarella och broccoli    2 port
1 liten gul lök, fint hackad
2 dl risottoris, typ arborioris
7 dl varm grönsaksbuljong
1 dl vitt vin, går bra med alkoholfritt om man inte vill ha alkohol i
1 msk rapsolja
1 msk smör
1-1½ dl riven parmesanost
broccoli i små buketter
125 g mozzarella, riven i mindre bitar
hackad persilja
Ha buljongen varm i en gryta vid sidan under tiden som du gör risotton.
Värm olja och smör i en tjockbottnad gryta, fräs löken mjuk utan att ta färg på låg värme.
Häll i riset, blanda samman och låt det bli glansigt och genomskinligt undertiden som du rör, höj sen värmen.
Slå i vinet och blanda samman, fortsätt att röra tills vinet kokat in, sänk värmen lite.
Häll en slev buljong i riset och rör hela tiden tills vätskan kokat in. Häll i en slev buljong till och rör, fortsätt på detta viset tills riset är al dente, rör om ofta. Det tar ca 20 minuter tills riset är klart.
Ev. behövs inte all buljong eller så kanske det behövs mer, smaka dej fram.
När riset börjar bli färdigt så tillsätter du broccolin och tar grytan från värmen.
Rör ner parmesanosten, smaka av med salt och svartpeppar.
Vänd till sist ner mozzarellaosten och persiljan precis innan serveringen.
Ät som det är eller servera till en bit kyckling eller fisk.

Ja, och som vi redan konstaterat är det alltså fredag i morgon (eller idag beroende på när du läser detta) och det gör inte alls ont. Vi ser fram mot helgens sovmorgnar, långfrukostar och lördagens besök i ett nytt kök.
Hoppas att ni alla får en så bra helg som ni kan få, att ni äter och dricker gott och trivs med livet.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

28 kommentarer:

  1. Jag har aldrig förstått mig på risotto. För mig är det bara något grötliknande även om det oftast är en massa gott i som smaksättning. Så någon italienare kan jag inte varit i ett tidigare liv, ha ha... Vackert matfoto i alla fall!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men man behöver inte förstå sig på allt här i livet, Emmy. Du förstår dej på så mycket annat gott:)
      Tackar, tackar.

      Radera
  2. Krämig risotto är den perfekta risotton och mycket ost är så gott! Kram och ha en fin fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ju krämigare desto bättre, ju mer ost desto bättre:)

      Kramar till dej och detsamma.

      Radera
  3. Jag har aldrig gjort egen risotto!! - ÄN. Däremot beställer jag det ibland på restaurang. Nu i helgen fick vi en variant på Tylösand - himmelsk!!
    Denna låter väldigt krämig och god, recept sparas ifall jag får tummen ur!
    Ha en skön fredag!
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska ge dig på att göra en egen otto, det är verkligen inte alls svårt. Det finns ju så många goda varianter också.

      Detsamma till dej.

      Radera
  4. Vad gott det låter med mozzarella! :)
    Ha en toppen fredag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Åh vilken underbar blogg ni har! Förstår inte varför jag inte hittat hit tidigare, men bättre sent än aldrig. Nu ska jag laga!!!
    TACK för att ni delar med er!
    Kram Linnéa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, så himla glada vi blir för din fina komplimang, Linnéa! Kul att du hittat hit och dessutom hittat mat du vill kocka till.

      Vassego, hoppas det ska smaka bra,
      kramar Anki o Håkan

      Radera
  6. Smack smack sitter som en smäck hos mig! Åh, vad gott. Helt klart värt att vänta på :-) Fasen att jag redan har planerat in en massa middagar framöver men snart är det verkligen dags för risotto. Så gott! Remsan är bara konstig :-)

    Önskar er en härlig helg med gott och mys!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smacka på du bara, vi bryr oss inte om vad den tjejen säger:):) Du kan säkert klämma in en risotto snart så du får stillat ditt begär.

      Vi önskar dej detsamma, Lotta.
      Kramarna

      Radera
  7. Jag håller med Remsan, och det står jag för ;-)

    Det ser gudomligt gott ut och jag lär väl leva några/många år till då jag kanske upptäcker och uppskattar risotto - med andra matvaror har det hänt...

    Ha en fin helg i Ystad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra, det ska man göra:)

      Men det är ju så det är, vissa rätter gillar man, andra inte, vissa kommer man plötsligt på att det ändå var gott, andra inte. Smaker ändras, se bara på Anki som plötsligt föll för Indisk mat efter alla år då hon avskytt det.

      Tackar, hoppas din helg också blir fin

      Radera
  8. Krämig risotto är svårslaget och passar som egen vegetarisk rätt. Gott!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst funkar det riktigt bra som ensamrätt, mätt blir man i alla fall:)

      Radera
  9. Risotto gillas här och i synnerhet om det blir smakrikt med ostar, inte alls fel det där. Önskar er en riktigt trevlig helg!

    SvaraRadera
  10. Krämig risotto är verkligen jättegott! Med riven riktigt långlagrad parmensan i. För egen del tycker jag den är tillräckligt nog som ensamrätt. Jättegott! Hoppas ni får en skön helg!

    P.s. besök i nytt kök?!.D.S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, parmesan med mycket smak i - det gillat vi:)
      Mmm, det blir ett besök i någon annans kök, det ser vi fram mot!

      Tack, och detsamma till dej

      Radera
  11. gahhhh vad gott! Fina ni : ) Ha en bra helg! kramar Sofia vi ses väl under 2013?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, helt rätt.
      Ja, det hoppas vi på att vi gör,
      kramar

      Radera
  12. Suck! Önskar jag orkade men är ovän med spisen nu!
    Ha en underbar helg ni två och många kramar från mig!
    (man kan alltid göra bättre nästa gång)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch, du får ta det när andan faller på igen!
      Hoppas din helg också varit kanoners,
      kramar

      Radera
  13. Mer ost åt folket! :D En "riktig" risotto var det många år sen jag gjorde, och då blev den inte så bra ;) Ska väl ge mig på det där en gång till :p Massa ost så måste det bli bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket mer ost! :)
      Klart du ska ge dig på det igen, bättre lycka nästa gång.

      Radera
  14. Såg vansinnigt gott ut! :) Jag har aldrig lyckats med risotto. Måste testa det snart igen, för det är ju sååå gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja det måste du ju, för gott är just vad det är. Lycka till!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails