torsdag 23 augusti 2018

Nigellas citron och vitlökskyckling

I söndags skrev vi om ett av våra gamla favoritrecept, torskgryta med tomater, citron och dill, och det tänkte vi faktiskt göra även idag. Ja ett annat favoritrecept alltså, det blir så klart inte samma fiskgryta igen 😉. Men även i detta receptet hittar vi en rejäl dos av citron, en av våra favoritingredienser, denna gång tillsammans med vitlök, timjan och huvudingrediensen kyckling.

Receptskaparen till orginalreceptet heter Nigella, minns ni henne - det var inte igår vi fick njuta hennes kokkonster i tv-rutan! Vi har lagat till recept med hennes signatur på tidigare här i bloggen, bland annat vår absoluta favoritrisotto med lika många kalorier som mycket citronsmak, krämig citronrisotto, och har ni inte testat den tidigare så är det hög tid!


Hur som haver har vi i sommar lagat till flera gamla favoritrecept i vår samling, somliga lappar så fläckiga så att dom knappast går att tyda längre - dom är ju inte favoriter för ingenting, och det hög tid att dom äntligen hamnar här om dom inte redan gjort det.
Urklippet med Nigellas citron- och vitlökskyckling som fru M saxat ur nån tidning i början av 2000-talet är vid detta laget ganska fläckigt och vi kan verkligen inte fatta att vi inte tipsat om det tidigare. Det är ett riktig höjdarrecept som ger en fantastiskt god och saftig kyckling med massor av smak, utan att kräva mycket köksjobb! Alla ingredienser åker ner i en och samma form, formen täcker du med ugnsfolie och sen får allt roa sej på egen hand i ugnen ca 1½ timme, då du plockar fram härligheten!

Under åren vi lagat till citronkycklingen så har vi gjort några små förändringar och anteckningar på lappen receptet är tryckt på. Vi har dessutom valt att laga till en sås av den goda stekskyn som blir i formen, den tycker vi är alldeles för smarrig för att inte ta tillvara på (och som de skåningar vi är så gillar vi att ha sås till middagen 😉). Så klart går det bra att servera kycklingen utan sås också, men glöm för allt i världen inte bort att lägga upp både vitlökarna och citronklyftorna på tallriken, dom blir så fantastiskt goda efter tiden i ugnen.

Nigellas citron- och vitlökskyckling
1 hel kyckling
1 hel vitlök
2 stycken citroner, noga tvättade och gärna ekologiska
ca ½ dl olja, vi använder rapsolja med citronsmak
1 tsk örtsalt
1 msk torkad timjan
1 krm malen svartpeppar
1½ dl vitt vin, går bra med matlagningsvin
Dela kycklingen i fyra delar, först halvera och sen halvera igen, och lägg dom i en ugnsfast form.
Bryt vitlöken i klyftor, dom behöver inte skalas, och lägg dom i formen.
Riv citronerna och strö det rivna på kycklingen tillsammans med med örtsalt, peppar och timjan.
Dela varje citron i fyra klyftor, lägg i formen och ringla sedan olja över allting i formen.
Häll vinet i formen, täck ordentligt med ugnsfolie och ställ in mitt i ugnen på 200 grader i 1 timme.
Ta bort folien och fortsätt steka ytterligare ca 30 - 40 minuter så att kycklingen får fin färg och blir genomstekt, kolla köttsaften så den är genomskinlig.
Ta ut formen, häll av stekskyn och använd den till att göra sås på om du så önskar:

Sås
½ liter vatten
2 msk kycklingfond
skyn från stekningen
en nypa gurkmeja för färgens skull
½ dl grädde
Häll alla ingredienser utom grädde i en gryta och koka ner tills 3 dl återstår.
Häll i grädden, låt koka upp och småputtra någon minut.
Red av och smaka.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!