söndag 19 augusti 2018

Torskgryta med tomater och dill

Somliga maträtter tröttnar vi aldrig på även om vi lagat dom flera många gånger ända sedan vi slog våra grytor ihop, inte för att dom är många men några recept ligger oss varmare om hjärtat än andra. Dagens fiskgryta är just ett sånt recept som har hängt med länge och som dessutom är lite extra betydelsefullt, i alla fall för frun i köket vars mor receptet kommer från.


Fiskgrytan är alla tiders lättlagad och får en härlig frisk och fräsch smak av citron, tomat och dill. Det krävs oftast inte så fasligt många ingredienser för att få till det, speciellt inte när en av dom dessutom just nu smakar extra gott. Så klart är det tomat pratar vi om, vi vet att många fått en riklig tomatskörd denna sommaren och då kan du ju passa på att använda några av dom här.

Lättlagat är det alltså, och eftersom du lägger torsken i citronsaft över dagen så kräver den inte heller så fasligt lång tid i grytan. Citronen lagar nämligen till fisken under marineringen, det blir samma princip som när man gör ceviche, smart eller hur!


Efter marineringen (häll inte ut citronsaften!) vänder du fiskfiléerna i mjöl blandat med salt, innan dom varvas i grytan med tomatskivor och dill. Mjölet gör så att såsen reder sej under tillagningen, ännu ett smart knep! Vill du kan du slänga in några citronskivor också i varvningen, vi är båda tossiga i citronsmak och gör det därför ibland för extra studs i smaken.
Av grädde, vin (japp du kan använda matlagningsvin om du vill ha utan procelyter) och lite marinad blandar du sedan såsen till grytan, låter allt puttra tillsammans och ropar sedan MAT!

Torskgryta med tomater och dill
400 g torskfilé
1 citron, pressad saft
ca 1 dl mjöl + 1 tsk salt
rikligt med hackad dill (och persilja om man vill det)
smör
2 - 3 tomater, skivade
2½ dl matlagnings/mellangrädde
1 dl vitt vin (matlagningsvin går bra)
Låt fisken marinera i citronsaft, ju längre desto bättre, i kylen.
Häll mjöl och salt på en tallrik, blanda om och vänd torsken i blandningen.
Smält 2 msk smör i en låg, vid stekgryta och täck botten med dill.
Varva sedan tomater, fisk, dill och persilja i grytan, överst ska det vara dill.
Klicka ut ca. 2 msk smör över örterna, blanda grädde, vin och lite av citronsaften från marineringen och häll ner i grytan.
Låt grytan småputtra på svag värme under lock till fisken är klar, ca 10 minuter.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar innan servering.

Veckan och helgen har plötsligt sprungit förbi, vi har fortsatt att fixa hemma hos Ankis far Hasse i hans nya lägenhet och snart är det färdigt. Vi ska bara lyckas med konststycket att hitta en soffa liten nog att få upp för trapporna eller i hissen... inte det enklaste har det visat sej!

Och så har vi då fått tillökning här i familjen Mårtensson, jodå dom gamle kan dom med 😉!
Så kära bloggvänner låt oss presentera våra nya familjemedlemmar, Prosecco och Prosciutto. Dom har redan gjort Instagrampremiär så kanske några av er redan sett dom, Prosecco är blå och därmed är alltså Prosciutto grön och vems som är vems låter vi er själv gissa. :


Vi har länge velat ha något husdjur men både Håkans allergier och vårt resegillande sätter stopp för fyrbenta familjemedlemmar, dessutom har vi båda haft fåglar tidigare så valet att bli med undulater var inte så svårt.
Än så länge är dom ganska blyga och lugna, även om dom piggnat till en hel del sedan dom flyttade in i fredags, dom är väldigt förtjusta i varandra och följs åt i buren och sover på samma pinne. Äter gör dom, väldigt gärna hirskolv som de finsmakare dom är, dricker och tar ett dopp i badkaret ibland, så det verkar som att dom känner sej trygga och trivs här.

Så nu önskar vi fyra er en fortsatt skön söndag och att er nya vecka blir alldeles fenomenalt bra!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!