torsdag 14 mars 2013

Experimentella kalljästa bullar

Det stundar åter igen en ny helg, helt oanvänd och oplanerad i alla fall för vår del. Den är så pass oplanerad att vi inte ens vet vad vi ska äta till middag, varken på fredag, lördag eller söndag! Jodå, helt rätt, vi lever lite farligt denna helgen och kör på gehör:)
Nybakat lär det i alla fall bli till minst en av helgens frukostar, kalljäst off course, och så ska vi ge oss i kast med att prova göra en äggande frukosträtt som vi velat prova ett tag nu, så håll tummarna.

Förra helgens kalljästa bullar slängdes samman helt och hållet efter eget huvud, frun gav sig ut på hal is när hon för första gången experimenterade med en jäsdeg för bullar men lyckades att hålla sej på benen hela tiden. Bakpulverbröd brukar vi göra med lite av vad vi har hemma, men när det kommer till degar med jäst i så håller vi oss gärna till recept. Men nu när det blev ett lyckat resultat så har tanden blivit blodad och nya experiement kan utföras i labbet:


Kalljästa fullkornsbullar    6 stycken
25 g jäst
3 dl kallt vatten
1 msk honung
2 msk vetekli
6 dl vetemjöl special
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
Lös jästen i vattnet, blanda i övriga ingredienser och arbeta degen i maskin ca 8 minuter.
Täck skålen med plastfolie och ställ i kylen för att jäsa över natten.
Forma degen till 6 bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med vatten och strö över solrosfrön.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter.
Kolla gärna innertemperaturen som ska ligga på 96-98 grader när det är dags att ta ut bullarna från ugnen.

I går kväll blev det filmtajm i köket, eller rättare sagt i tv-rummet. Vi var ju bara tvungna att låna hem sista delen av "Twilight Saga" och se hur det hela slutade. Av någon märklig anledning så har vi fastnat för filmserien, egentligen ingen film som liknar de vi brukar gilla men denna har vi alltså fallit för. Kanske fler av er som sett dom? Vi kan ju säga som så att vi var väldigt nöjda med hur det hela slutade...
Eftersom vi även fick med oss Mr. Bond hem så finns det en risk att vi i morgonkväll blandar till en Draja och klär oss i smoking och långklänning (eller ska det kanske vara en bikini) innan vi landar i soffan.
Shaken, not stirred! Cheers.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
X

25 kommentarer:

  1. När vi får vårt nya kök, så måste jag testa kalljästa bröd, för ni pratar så varmt om dem. Tack för inspirationen. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. PS. Jag har röstat på er pizza :) Lycka till!

      Radera
    2. Klart du ska testa att kalljäsa, det är alldeles för smidigt och bra för att inte:) Vassego, och tack själv!

      PS. Tack, kramar! DS

      Radera
  2. Kalljästa bullar är super när man vill ha nygräddat till frukost, får nog ta och göra en omgång frallor till söndagsmorgonen, har självklart röstat på er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så superduper:) Vi tackar, bockar och niger!

      Radera
  3. oooh, anki - living on the edge! härligt att det lyckades, kalljästa bröd är ju sååå gott! nu blev jag nästan lite hungrig igen fast jag nyss satt i mig en blåbärsbakelse...

    twilight-filmerna har jag väldigt svårt för, fast jag tyckte att böckerna var jättebra. men jag tycker att hon som spelar bella är så himla tölig. och han som spelar edward också. men nu har jag hört att sista filmen har en riktig twist som inte är med i böckerna, så nu känner jag ju att jag måste se den ändå för att se vad de har hittat på för nåt.

    hoppas ni får en trevlig oplanerad helg :) kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Isch ja, frun blev nästan skakig i hela kroppen av oro över bullarna:)

      Det brukar ju vara svårt när man läst böckerna som sedan blir filmade, man har ju redan gjort sin egen bild av personerna som är med. Då blir det lätt tossigt när de sen dyker upp på duken och inte alls är som de man tänkt sig. Nu vet vi ju inte hur böckerna slutade så vilken tvisten är blir vi ju lite nyfikna på...

      Tack, hoppas din helg också blir riktigt bra
      Kramar

      Radera
  4. Nån helg ska det bli kalljästa bullar till frulle här. Finns ju inget bättre än nybakade frukostfrallor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det finns det nog inte, det är ju så himla smidigt att bara flytta över från kyl till ugn!

      Radera
  5. Spännande med experimenterande med kalljäst, det har jag inte vågat än! Fortfarande så osäker på om det blir bra när jag följer recepten... Eller rättare, jag misstänker överjäsning för det blir inte helt rätt. Måste läsa o labba mer innan jag free-stylar. :) Men, det blir 3xkalljäst i trollcaféets kök i helgen, vi bryter scones-myset mot jästa frallor ikväll. Står o skäms i kylen hemma just nu.

    Har röstat på er pizza!

    Trevlig helg! önskar Trollmamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tog ett bra tag här, men till sist vågades steget tas, om det sen var ren tur eller skicklighet tål ju att funderas på:) Gånger tre, inte illa - då väntar vi på recepten då.

      Tackar, det värmer,
      en skön helg till er också.

      Radera
  6. Shaken not stirred haha ni är för härliga ni.. och kalljäst jajamän, jag är på! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller som Tomas Petterson säger, "Skakad, inte störd"... fast det stämmer kanske inte så vidare bra på oss:)

      Radera
  7. Haha, vad kul att det blev lyckat resultat! De der himla goda ut. Det var dom attan att jag läste inlägget just innan jag ska äta frukost... :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, en mycket nöjd fru kände sig väldigt lyckad.
      Men det kommer fler frukostar och fler helger...:)

      Radera
  8. Kan man få bjuda in sig på frukost hos er? Hembakta frallor till frukost, vilken lyx! Trevlig helg! Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, det får du så gärna göra så, bara hojta innan du dyler upp så sätter vi på hurran!
      Detsamma önskar vi dej,
      kramar

      Radera
  9. Bullarna ser jättefina ut och smakade säkert minst lika bra!:) Kalljäst blir ju så himla gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, visst är kalljäst helt perfekt och smarrigt!

      Radera
  10. Bästa frukosten med nybakade hemmagjorda bullar. :) Ser väldigt smarrigt ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det är onekligen något speciellt med nybakat till frukost, inte bara att äta utan också att dofta:)

      Radera
  11. Ser verkligen ut att ha blivit ett lyckat brödexperiment. Det är inte lätt alla gånger att helt gå på fri hand. Jag brukar aldrig titta på hela England bakar, men fastnade framför senaste avsnittet då de bakade olika matbröd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej just vad gäller baka så är det lite svårare att flyta ut i recepten, men ibland får man till det. Vi har missat den serien totalt, fast brödbaket skulle man ju sett...

      Radera
  12. Mums! Ser verkligen gott ut :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails