Tillsammans med våra medtävlande i Cono Surs recepttävling var vi nämligen inbjudna av Spendrups till en bloggträff på Restaurangakademin i Stockholm, en träff där det stod både matlagning och vinkunskap på menyn. Vi träffades på fredagskvällen och det blev en kväll som vi sent kommer att glömma, maten som vi fick hjälpa till att fixa till var makalöst god och vinet var inte illa det heller:) Att dessutom få stifta nya bekantskaper med så många likasinnade gjorde verkligen inte det hela sämre på något vis!
Så håll i er, nu drar vi igång dagens bildregn:
Många vinglas blir det när det är vinprovning som står på schemat.
Tack och lov så behövde vi inte diska, det finns så klart diskmaskin i ett kök av denna kalibern...
... som de har på Restaurangakademin!
Här har man utbildningar för proffsen inom matlagning, sommelierkurser, olika workshops (vad sägs om en som handlar om tryfflar?), dessutom finns det möjlighet för oss "vanliga" att gå kurser här.
Dessutom är det här som Sveriges uttagning till matlagningsVM, Bocuse d'Or sker, jojomensan.
Och ni kanske anar att en av oss gick i gång när han såg alla knivarna på rad...
När det så var dags för oss att ta oss an färdigställandet av rätterna sällade vi oss till fiskgruppen, fiskgalna som vi är så kände vi att det passade oss ypperligt!
Ingredienser till fiskgruppens rätt ser ni här, den ena råvaran mer spännande än den andra!
Sjökorall har vi provat en gång tidigare för flera många år sedan, men då i marinerad form, och vi har letat efter den sedan dess så ni kan ju ana hur glada vi blev när vi äntligen fick återse den. Den smakar ganska salt, är knaprig och har en härlig konsistens som bröt av mot övriga råvaror.
Ostronmajonnäs är helt enkelt majonnäs där äggulan har ersatta av ostron, enkelt eller visst:)
Och precis som det brukar vara när matbloggare träffas för att laga och äta mat,
så fotograferas det nästan lika mycket som det rörs i grytorna!
Anki fick det tunga ansvaret att fördela sjöborrerommen på tallrikarna, inte helt enkelt efter som det visade sig vara en rom som mer än gärna klistrade sig fast på skeden.
Det gäller att lyssna och titta uppmärksamt när det instrueras i konsten att lägga upp!
Här har ni så våra stöttepelare för kvällen i köket,
tack till er alla för att vi fick äran att hänga med er!
Illorange forellrom ska klickas ut...
... det hela är nästan som att försöka sig på att måla en tavla!
Sjöborrerom på närmare håll, ganska så salt i smaken och en väldigt annorlunda textur alltså.
Sjökorallerna placeras ut, men var köper man dom?
Tydligen är det inte helt lätt att få tag på, speciellt inte om man som vi bor i en mindre stad,
det mesta går ut till restauranger och liknande.
Kvällens meny när den väl hamnade framför oss såg ut som följer:
Kvällens första förrätt, en sagolikt god jordärtskockssoppa med anklever och gruyereost i.
Till detta drack vi ett vitt vin, Bicicleta Gewürztraminer
som det satt som den berömda krocketklubban på smalbenet!
Förrätt nummer två som alltså var den som vi var med om att färdigställa och lägga samman.
Carpaccio på rimmad sej med forellrom, ostronmajonnäs, sjökorall, ostronblad och sojamarinerad tapioca, till detta ett vitt vin vid namn Single Vineyard Chardonnay.
Och även om vi var med på att slänga samman rätten så var det faktiskt den rätt som föll oss minst på läppen, kan ni tänka er! Vi som är så glada för fisk och Håkan som verkligen gillar sina ostron, tyckte att det blev för mycket havssmak på tallriken.
Men vinet var gott!
Men vinet var gott!
Första varmrätten kalvbräss serverades med Karl Johansvamp, bondbönor och tryffel och det smakade gudomligt! Ojojoj, vad vi gillade detta och vi kommer absolut att laga till det hemma i vårt eget kök!
Här dracks kvällens första röda vin, som var kvällens dyraste droppar, tyvärr är det inget vin som kan köpas på systembolaget så därför kan vi inte skicka er vidare via någon länk.
Lite paus behövs mellan all mat,
magen måste få en välbehövlig utsträckning så att den inte havererar:)
Så till kvällens godaste rätt, ankbröst som stekts med stjärnanis och fänkålsfrön.
Serverades gjorde den med en ragu på puylinser och grönsaker, en palsternackspuré som var det absolut lenaste vi någonsin smakat och på toppen några smörstekta kantareller.
Vinet som vi serverades här var samma vin som vi själva valt att para ihop med vår tävlingsrätt, Cabernet Sauvignon Carmernere, riktigt riktigt gott. Dock tyckte vi faktiskt att vinet som vi fick till kalvbrässen passade snäppet bättre till när vi provade det:)
Och som om att det inte räckte med all denna ljuvliga mat så dukades det fram lite godsaker som vi kunde mumsa i oss efteråt. Dock hamnade inget av det varken på bild eller i de Mårtenssonska magarna, vi var helt enkelt för mätta och belåtna:)
Ett stort tack skickar vi till alla er som var med och fixade denna kanoners kväll!
Att vi roade oss innan träffen med drinksippande och dagen efter med shopping och restaurangbesök är en annan historia och den ber vi att få återkomma till vid senare tillfälle.
Ha nu en riktigt fin fortsatt vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Så roligt! Så spännande! Vilken helg! Lite avis minsann att äta så mycket gott med så mycket trevligt folk!
SvaraRaderaSjökorall säljer vi på jobbet till restaurang. Fråga en grönsakshandlare så kan de säkert fixa lite till er (eller en snäll kock)
Ja alltså, vi har inte riktigt landat än känner vi...Vilket bra tips, det ska vi absolut göra - tack!
RaderaVilken kul grej att vara med om:)
SvaraRaderaOtroligt kul!
RaderaMen vilket trevligt matäventyr ni fått vara med om. Kul att ni delar med er av spännande kväll i form av fina bilder och vintips. /Anna J
SvaraRaderaJa, det var verkligen hur fint som helst vi är så glada över att blivit ditbjudna. Så kul att det uppskattas,
Raderatack!
Åh, får lite flash backs från Ystad. Inte illa alltså! Avis som bara den!
SvaraRaderaKram kram
Ja men visst?! Men vi får snart träffas igen, det gamla goda gänget:)
RaderaKramar
Vilket härligt event ni fick vara med på! Fina bilder :-)
SvaraRaderaJa, det var verkligen helt fantastiskt. Tackar
RaderaVilken grej! Och vilka snygga uppläggningar :)
SvaraRaderaMen visst, helt fantastiskt! Ja, det blev riktigt tjusigt.
RaderaVilken upplevelse!! Och maten såg riktigt god ut!!
SvaraRaderaJa det var verkligen helt otroligt trevligt och såååå gott!
RaderaVilken fin helg ni haft! Kram
SvaraRaderaOtroligt fin!
RaderaKramar
sån härlig kväll ni verkar ha haft! tur att jag är mätt just nu, annars hade jag väl börjat tugga på min arm här... och så roligt att få umgås med andra bloggkollegor och laga massa fin mat. vilken grej! ser fram emot att få läsa mer om era äventyr i huvudstaden :) kramar!
SvaraRaderaAbsolut, helt otroligt! Och visst är det kul att träffas, man har ju så mycket att prata om... kunde ju suttit hela natten utan problem:)
RaderaFler äventyr dyker upp, var så säker!
Kramar
Ett riktigt kärt återseende! Puss på er!
SvaraRaderaDen åsikten delar vi absolut, det får inte ta så lång tid tills nästa date!
RaderaPöss tebax!
Vilket blogginlägg. Härlig text och underbara bilder. Skönt att ha med lite bloggkollegor som dokumenterar så väl och hänger med...Ett stort tack och väldigt kul att ses igen!
SvaraRaderaTack, så kul att höra Kinna! Ja, att dokumentera är ju nästan lika roligt som att laga mat:)
RaderaTack själv, och vi hoppas på ett återseende.
Låter som en fantastisk rolig träff... precis som alla våra träffar brukar vara! ;) Kram på er!
SvaraRaderaEller hur Amy, vi hade fantastisk kul.
RaderaKramar till dej
Vilken otroligt spännande helg! Förstår att ni njöt i fulla drag. Kram!
SvaraRaderaJa, det var verkligen både spännande och gott:)
RaderaKramar