fredag 12 juli 2013

Curda lite fläder!

Nu sitter vi här, mätta och belåtna och konstaterar åter igen att fredagar är en väldigt trevlig dag, att pastan vi just ätit smakade superbt och att sommar är den bästa årstiden som finns! Och att alla tre tillsammans förmodligen är något av det bästa man kan få:)
Denna fredagen blev dessutom en och en halv timme bättre eftersom Håkan kunde pedala hem från köttdisken tidigare eftersom han gjorde detsamma dit i morse. Lite förvirrande dock för Anki som är van vid att flumma runt i sin egen takt i köket vid den tiden och som plötsligt fick ställa om sej. Gamla vanor, eller gamla hundar...


Hur går det, har ni lyckats hitta någon fläderbuske att klä av och safta till? Som ni kanske minns så förberedde vi er här om dagen på att det skulle dyka upp ett tips på något gott ni kan göra av flädersaften, om ni nu inte bara vill dricka den alltså. Godsaken vi tänkte fresta er med är en curd och den kan ni ha till andra goda saker, passar lika fint till starka ostar som den gör i pajer. Naturligtvis behöver ni inte ha gjort egen saft för att ta vara på detta tipset, det går precis lika bra med "köbesaft"!
Något ni ska tänka på när ni ska göra curden är att vattnet i vattenbadet ska sjuda, inte koka, och att ni ska röra i curden hela tiden annars kan ni bli stående med skramlade fläderägg istället.

Flädercurd
1½ dl koncentrerad fläderblomssaft
½ dl strösocker
2 ägg
75 g smör
Blanda samman saft, socker och ägg i en liten gryta.
I en större gryta sjuder du vatten och där i ställer du ner den mindre grytan.
Låt curden sjuda under tiden som du rör hela tiden (rör du inte så blir det väldigt lätt äggröra istället!). Sjud några minuter tills du märker att curden har tjocknat.
Lyft upp den lilla grytan och vispa ner smöret i små klickar, häll över curden i en skål och låt det stelna i kylen.
Den håller ungefär 1 vecka i kylen.

Nu väntar oss en balkongsittning i solnedgången, lite vinsippning och avkoppling. I morgon väntar Gyllene Tider oss i Malmö och det blir mer eller mindre en heldag i storstan för oss och vårt trevliga resesällskap. Vi tänkte börja med att käka middag för att sedan ta en drink och sjunga upp oss inför kvällens allsång. Förhoppningsvis fortsätter det fina vädret i morgon, det känns liksom som att sol, värme och sommar hör ihop med Per & co!

Vi önskar er alla en kanoners bra helg med sol, sol, sol och massa gott i magarna!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

12 kommentarer:

  1. Vilken härlig curd, den ser så len och fin ut. Ha en skön helg, kram!

    SvaraRadera
  2. Hallon-, lime- och citroncurd har jag gjort, men aldrig fläder. Jag ska ut och se om jag kan hitta lite mer fläder, odågan till son har druckit upp all flädersaft!

    SvaraRadera
  3. Flädercurd har jag aldrig hört talas om tidigare, tycker det låter både spännande och riktigt gott! (Kan det bil annat när det är fläder inblandat liksom?) Och nej, jag hittar inga buskar med fläder i här... de kanske inte finns i denna delen av Småland? Hmpf! Önskar er en riktigt härlig semester, många kramar!

    SvaraRadera
  4. Ingen fläder här heller, Amy! Vi fick lov att plocka hos grannen härom året men när jag tog ner det vita guldet var de fulla med lus. Uuurk! Så det blev ingen saft det året heller. Men imorgon ska jag safta lite, men då blir det rabarber. Den vill ju inte sluta växa liksom.

    Härligt med semester, sköna mårtenssonare! Ni är så värda den! Kram från mig och vaskramaren.

    SvaraRadera
  5. Så trevligt med en sommarkonsert! Jag gillar också Gyllene Tider, kan det bli mer svensk sommar än så? :) Hoppas ni får bra väder också.

    Ikväll grillar vi nog, beroende på hur det blåser. Vi grillar väldigt sällan eftersom det blåser så mycket och vi har inget lä på uteplatsen. Elgrill är inte min grej, vi hade en när jag var liten. Då funkar ugnen inomhus lika bra, även om det vore skönt att slippa matoset.

    SvaraRadera
  6. Sagolikt gott ser det där ut minsann. Får se om jag kan få lite saft av någon snäll släkting bara. Har inte fått till att göra saft i år HELLER.

    Kram kram

    SvaraRadera
  7. Vilken fin bild! Verkar ju hur gott som helst.

    Hoppas ni hade en underbar dag/kväll med Gyllene tider - sommar så det förslår! :)

    Kram till er

    SvaraRadera
  8. Jag kan bara tänka mig hur ljuvligt denna curd måste smaka. Just för tillfället har jag saft på tillagning. Denna gången med en mix av fläder, rabarber och citroner.
    >Ha en fortsatt skön och solig helg! Kram

    SvaraRadera
  9. curda fläder! det är ju tamejtusan genialiskt! och så gott det måste vara också, nu blir jag baksugen... men nån fläder har jag inte :(

    hoppas ni hade det finfint på gyllene tider!

    kramar!

    SvaraRadera
  10. Vad spännande med flädercurd!! Här är det däremot ganska gott om fläder lite var stans, men det är inget jag ger mig in på.
    Kram

    SvaraRadera
  11. Flädercurd måste vara supergott. Kan tänka mig en hel rad användningsområden.

    SvaraRadera
  12. Den här curden lät supergod och bilden var verkligen inbjudande och fin. Själva har vi testat både rabarber- samt jordgubbscurd tidigare och de var också mumsfilibabba.
    Sommarkramar!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!