tisdag 29 september 2015

Jamies vegetariska Jalfrezi

Vegetarisk middag med indiska smaker, signerad Jamie Oliver/Mårtenssons kök, bjuds det på här i vårt kök dag. Nu är det ju visserligen redan tisdag och den där köttfria måndagen är redan passerad, men numera kallar vi det meatless anyday istället för meatless monday så vad gör det då att den här mumsiga grytan dyker upp idag? Inkentinken!

Som sagt så är det mr. Oliver som står för inspirationen och den har vi hämtat från hans bok "Jamie's Matrevolution", en av de mest studerade kokböckerna i vår bokhylla. Det handlar om enkelt och lättlagat, om att överhuvud taget våga sej på att laga mat och speciellt sådant som man kanske inte provat tidigare. Nu är vi ju inte svåra när det kommer till att våga prova på nytt, snarare tvärtom, men det gäller ju att hitta det där nya som ska provas också:)


Grytan är smaksatt med en kryddpasta som heter jalfrezi och har man tur kan man hitta den i välsorterade affärer som säljer utländska matvaror, speciellt då indiska sådana. Vi lyckades inte springa tag på någon jalfrezi, men det gör ingenting för Jamie är så kär så han bjuder på ett recept så man kan göra sin egen kryddblandning. Det receptet följde vi till punkt och pricka, det gick alla tiders och var inte alls svårt. Dock fibblade vi lite grann med grytreceptet:

Jalfrezi   2 port + matlåda
1 rödlök grovt hackad
ca 3 cm färsk ingefära, tunt skivad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 paprikor, gärna röda i stora bitar
1 sötpotatis skalad i bitar
sambal oelek efter eget tycke och smak
1 burk á 400 g kikärtor
140 g färdig jalfezipasta eller enligt receptet nedan
1 blomkålshuvud, delat i stora buketter
3 stora tomater eller ca 10 små cocktailtomater, klyftade eller halverade
1 burk á 400 g krossade tomater
4 msk balsamvinäger
8 dl vatten
pressad citronsaft
salt och peppar
1 påse bladspenat
Fräs lök, ingefära och vitlök tills de mjuknat och fått en fin färg, 5-10 minuter.
Tillsätt paprika, sötpotatis, sambal, kikärtor och jalfrezipasta, rör om så att allt täcks av kryddpastan och låt det fräsa någon minut till.
Blanda ner blomkål, färska tomater, krossade tomater, vinäger och vatten.
Rör om, låt grytan koka upp och sänk sedan värmen så det småputtrar under lock ca 30 minuter.
Kolla hur du tycker din gryta ser ut, är den vattnig låter du den koka utan lock 15 minuter, tycker du att den behöver späs så gör det och låt den koka 15 minuter till.
Smaka av grytan med citronsaft, salt och peppar, kolla så att grönsakerna är genomkokta och blanda till sist ner bladspenaten just innan servering.
Det smakar bra med en klick yoghurt eller crème fraiche till, ris eller sallad eller båda.

Jalfrezipasta
2 tsk spiskumminfrö
1 tsk bruna senapsfrö
1 tsk bockhornsklöverfrö (går att utesluta eller byta ut mot samma mängd torkad bockhornsklöver)
1 tsk korianderfrö
2 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
1 tsk gurkmeja
½ tsk flingsalt
2 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
½ tsk sambal oelek
1 tsk mald koriander
Rosta spiskumminfrö, senapsfrö, bockhornsklöverfrö och korianderfrö i en torr stekpanna som du ställer på en medelvarm platta.
Rosta kryddorna någon minut under tiden som du rör om så de inte bränns, när det börjar dofta gott och de fått en fin färg krossar du dom i en mortel eller mixer.
Kör kryddkrosset i en mixer tillsammans med de övriga ingredienserna till en mjuk kryddpasta.

Och nu är frågan om vi kan lämna er idag utan att nämna vädret, det är ju faktiskt nästan helt omöjligt att inte orda om det alls. Är det klokt vilken drömhöst vi bjuds på egentligen? Det är ju nästan så att vi vill nypa varandra i armarna för att vara säkra på att vi inte drömmer! Samtidigt så vågar vi knappast orda för mycket om det härliga utan att samtidigt säga "peppar, peppar" och knacka lite lätt i bordsskivan... atvi - atvi - atvi, hålla tummarna och slänga lite salt över axeln.
Skrockfulla? Vem? Vi? Äsch, inte så fasligt faktiskt.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

  1. Vilken god gryta och indiska smaker är så gott! Njut av det härliga vädret, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med indiskt, det har plötsligt blivit en hel del av de smakerna här i köket på sista tiden:)
      Jajamensan, vi ska göra så gott vi kan
      kramar!

      Radera
  2. Vilken härlig kombo, den bästa av två favoriter: ni och Jamie Oliver. :-) Vädret är helt magiskt och som gjord för härliga höstpromenader. Ha en fortsatt fin vecka. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men åh, vilken fin komplimang! Tack Anna, så glada vi blir:)
      Visst är det magiskt detta underbara väder, det gäller verkligen att passa på att promenera och tanka sol och njutning:)
      Tack, detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  3. Vad seriösa ni är som gör egen kryddpasta! Respekt! Måste fråga Vimal om den, kanske att hans mamma kan ta med lite sådan nästa gång hon kommer hit?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch, det var inte alls svårt att göra den - det klarar vem som helst! Men tack, säger vi ändå:) Du kan säkert få en hel massa spännande kryddpastor av henne, det finns så många olika sorter som man aldrig tidigare har hört talas om när man läser olika recept.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!