onsdag 19 april 2017

Zucchinibiffar med ost

Gröna biffar bjuds det på idag här i det Mårtenssonska köket, vegetariska zucchinibiffar närmare bestämt. Dessa gjorde vi i påskhelgen och mumsade i oss till lunch, precis lagom mättande och energigivande för att orka med andra halvan av dagen tills det serverades middag på kvällen.

Det blev 7 biffar av lagom stor storlek av vår smet, vill du ha fler biffar så öka på efter eget behag och behov. Man kan servera precis vad man vill till biffarna, kall yoghurtsås med vitlök, örter eller fetaost, en matigare sallad med bönor kanske, eller servera som tillbehör om du inte vill äta en vegetarisk måltid. Valet är helt och hållet ditt!

När du rivit zucchinin ska den göra sej av med en del vatten annars blir dina biffar blöta och inget vidare trevliga att varken hantera eller att äta. Lägg rivet i en skål eller tallrik, blanda i salt och låt det stå och dra, saltet till att vätska ur zucchinin och sedan är det bara för dej att ta i med hårdhandskarna och krama ur vattnet. 
Tänk bara på att innan du kramas med din zucchini måste du skölja av den, annars smakar biffarna alldeles för salt och det är ju ingen höjdare.

Som smaksättning hade vi en av våra favoritostar, ni vet den från Burträsk, Västerbottensost. Du kan använda din favoritost som du har hemma, men den får gärna ha lite drag i smaken. Förutom ost så hade vi i dill och purjolök men det funkar säkert med andra örter och lökar också, kanske basilika och vitlök kan vara nåt?

Ägg håller, tillsammans med mjöl och ströbröd, samman smeten så biffarna inte faller isär när du steker dom, vegetariska biffar gör lätt det har vi märkt men denna gången gick det utan besvär. Låt gärna smeten stå och dra någon minut innan du steker på den, då har den en chans att sätta sej och hålla ännu bättre. 

Zucchinibiffar med ost  2 port   (6-8 biffar)
ca 400 g zucchini, grovt riven
10 cm purjolök, fint skivad
ca 1 dl fint riven smakrik ost, t.ex Västerbottensost
1 ägg
1 dl vetemjöl
½ dl hackad dill
½ dl ströbröd
salt och peppar
Lägg den rivna zucchinin i en skål, salta och blanda.
Låt zucchinin stå ca 30 minuter, skölj av, sila och krama ur så mycket vätska som du kan.
Blanda samman zucchinin med övriga ingredienser till en klumpfri smet och smaka av.
Låt smeten stå ca 5 minuter och sätta sej innan du formar den till biffar som du steker på medelvärme, 4-5 minuter per sida.
Ett bra tips är att blöta händerna med kallt vatten när du gör dina biffar.
Servera biffarna med valfritt tillbehör.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Zucchinibiffar gillas här hemma hos oss också. Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men visst är det gott, smaken kan man ju variera så mycket också.
      Kram på dej!

      Radera
  2. En bra latlösning om man inte känner för att ha för mycket närkontakt med zucchinirivet är att pressa den i potatispressen! Låter fånigt men är rätt smidigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, vilket bra tips och absolut inte alls fånigt! Sånt gillas, tack för att du delar med dej.

      Radera
  3. Gud vad gott det låter! Som det mesta med västerbottensost, mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackelitack. Japp, säg det som inte blir bättre med västerbottensost:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails