torsdag 15 juni 2017

Krämig broccoli och grillad pluma

Ett fantastiskt gott tillbehör som passar till det mesta blir det av dagens recepttips, vi har haft denna stuvade broccolin med ost och vitlök både till fisk, kyckling och grillat kött och baske oss om det inte var lika gott till allt!
Receptet på broccoliröran hittade vi i vårt senaste kokbokstillskott, "Grönsaker, tillbehör och garnityr" av Tommy Myllymäki , en kokbok som vi haft otroligt mycket glädje och användning av sedan den flyttade in i vår proppfyllda bokhylla.

Grillad pluma

Första gången vi testade receptet till broccolin följde vi receptet till punkt och pricka, men nästa gång smög sig någon liten förändring in och faktiskt så tyckte vi att det blev en förbättring - f'låt Tommy. Vi bytte ut bland annat ut grädden mot crème fraiche, något som vi tyckte smakade godare och gjorde stuvningen krämigare, vi gillar den där lite syrligare smaken som crème fraiche har.
I receptet nedan har vi skrivit båda varianterna så att du själv kan bestämma vilken väg du väljer att ta.


Och tänk så himla kul man kan ha när det är dags att fotografera och laga maten, ibland går fantasin verkligen i spinn och då kan det se ut så här på Mårtenssons balkong:)

broccolibukett

Broccoli som detalj i en bukett, varför inte en brudbukett till någon broccoliälskande brud/brudgum? Hur snyggt som helst och ganska häftigt att duka på matbordet med också!

stuvad broccoli Tommy Myllymäki
Krämig broccoli med vitlök och riven ost   2 port
500 g broccoli
5 vitlöksklyftor i skivor, inte för tunna
1 dl crème fraiche (eller grädde)
100 g Philadelphiaost
riven västerbottensost eller parmesanost
salt och svartpeppar
Skär broccolin i små buketter och skölj dom, låt rinna av.
Skala av tråkiga bitar på stammen och dela även den i små bitar.
Fräs broccolibuketterna och bitarna av stammen i olja och smör tillsammans med vitlöksskivorna tills broccolin mjuknat en smula, men låt den behålla lite tuggmotståndet.
Blanda samman crème fraiche (grädde) och färskost och tillsätt det till broccolin, koka samman tills det tjocknat, eventuellt kan du behöva reda av en smula om du tycker det blir för tunt med grädden.
Vi redde av med maizenaredning i vår stuvning den gången vi gjorde den på grädde.
Smaka av med salt och peppar, servera med den rivna osten på.
Passar fint som tillbehör till det mesta.

Pluma

Senast vi lagade till broccolistuvningen åt vi den så här till en bit grillad pluma, en styckningsdetalj från grisen och den sitter på kotletten alldeles närmast karrén. I Spanien räknas pluma som en delikatess, den är så otroligt mör och passar perfekt att grilla, vi kan verkligen rekommendera att prova om du hittar en bit!
Vi har ju fördelen av att Håkan arbetar som charkuterist och därför kan stycka ut bitar på egen hand som han läser om och vill prova, har du tillgång till att handla i en manuell köttdisk så fråga om dom inte kan ordna pluma till dej - det brukar ju gå att lösa.

Grillad pluma

Pluman kan man antingen laga till i stekjärnet, i ugnen eller på grillen, vi har provat det två sista och tyckte att dom blev lika bra båda gångerna. Låt den bara inte komma för högt upp i innertemperatur, runt 67 grader är alldeles tillräckligt förr att du ska få en fint tillagad köttbit, använd dej av köttermometer som ska mitt in i köttet.
Pluma behöver egentligen ingen speciell krydda eller marinad, den har en god smak i sej själv som nästan är synd att dölja med smakrika marinader, lite salt och peppar räcker lång väg.
Bryn/grilla/stek på pluman ganska rejält så att ytan blir ganska brynt och karamelliserad, den får gärna få mycket färg i stekytan, då blir den som godast!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Mums, låter jättegott! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, ja dom var några riktiga fullträffare båda två.
      Kram på dej

      Radera
  2. Så god den broccoli-rätten ser ut att vara. Den måste jag göra nån dag. Och va spännande med pluma, har aldrig hört om den köttdelen. Ha en fin lördag! /Anna J

    SvaraRadera
  3. Håller med, den broccolin är verkligen fantastiskt god! Väldigt bra tillbehör, tycker jag. Hoppas att ni har haft en fin helg! Kramar!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!