onsdag 4 oktober 2017

Ugnsbakad lax med äpple


En riktigt god och lättlagad fiskmiddag är vad vi har på gång här i Mårtenssons kök idag, en fiskgratäng där laxen har fått ett gott täcke av äpplen, ost och fänkål och en senapssås att simma runt i. Receptet är ett resultat av en av fru Ms kylskåpsrensningar, det är ofta vid sådana tillfällen som nya och goda idéer dyker upp - ja och mindre goda också för den delen...

Äpplen och fisk har vi parat samman någon gång tidigare, dels en ljummen äppelsallad med ägg till torsk och i en varm äppelsallad med lök till sill, så att ha det överblivna äpplet i gratängen var vi ganska säkra på skulle funka. Huruvida det skulle funka tillsammans med fänkålen var däremot en chansning, men det visade sej att dom två trivdes väldigt bra ihop. 


I äpple- och fänkålsrivet blandades även lite riven ost ner, både för att blandningen inte skulle falla samman och av från fisken men också för att ge smak. Vi använder nästan alltid Västerbottensost i matlagning men det är så klart en smaksak och du använder den ost som du gillar och har hemma.


Förutom att äpplet landade ovanpå laxen så hamnade en del av det också i såsen. Äpplet vi hade hemma var nämligen ganska saftigt så det gick att krama ur en hel del vätska ur det rivna, och den saften använde Anki sedan för att smaksätta såsen. Det går säkert att använda äpplejuice också om man vill ha ännu mer äppelsmak på sin gratängsås.


Ugnsbakad lax med äpplen
3 portionsbitar lax
½ dl riven/fint hackad fänkål
1 syrligt fast äpple
½ dl fint riven smakrik ost (vi har Västerbottensost)
salt och peppar
1 dl matlagningsgrädde
2 msk dijonsenap
1 dl creme fraiche
1 ½ dl vatten
Urkramad vätska från äpplet
Maizena redning efter behag
Lägg laxfiléerna i en smord ugnsfast form.
Skala och riv äpplet grovt, krama ur saften från äpplet och spar vätskan.
Blanda samman äpplet med fänkål och riven ost.
Lägg äppelröran på laxbitarna.
Blanda samman grädde, senap, crème fraiche, vatten och äppelsaften i en gryta.
Låt såsen koka upp och småputtra någon minut.
Smaka av och red av till önskad konsistens.
Häll såsen runt fisken i formen, gratinera mitt i ugnen 175 grader tills fisken har innertemperatur på 52 grader, ca 15 minuter.

Förutom laxgratängen så hamnade kokt potatis och en sallad på våra tallrikar, i salladen låg det ytterligare några fynd från kylskåpsrensningen - ruccola, bladspenat och palsternacka. Middag i sann Kajsa Varg anda, med andra ord 😉😉

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Äpple på låter ju fantastiskt gott och spännande! :-) Trevlig kväll!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!