fredag 6 oktober 2017

Duka till höst


Hösten är lite extra rolig och bra när det kommer till att duka, ja det tycker i alla fall vi. Naturen svämmar fullkomligt över med attiraljer som man kan plocka in för att lägga på bordet, och som en extra bonus har attiraljerna fantastiskt vackra färger.
Har man turen att ha en trädgård så är det ju bara att öppna dörren, stega ut i haven och plocka det som bjuds där bland rabatter och odlingar, det finns ingen hejd på vad som går att piffa till dukningen med.
Är man liksom vi icketrädgårdsägare kan man antingen ge sig ut i skog och mark för att göra fynd, eller så gör man som vi och besöker goda vänners trädgårdar för att palla dekorationer.


Sist vi pallade hem dukningsattiraljer kom vi hem med äpplen, rosmarin och päron i påsen från Perssons trädgård, dit vi har en stående inbjudan att komma in och ta för oss. Dom har en rosmarin i monsterstorlek i trädgården, ja vi ljuger inte den är verkligen helt makalöst stor och högväxt! Rosmarinbusken (nästan så vi vill kalla det träd!) har dom lyckats driva upp från en sån där vanlig krydda man hittar i grönsaksdisken på ICA, den står ute i rabatten året om i alla väder och blir varken övertäckt eller skuggad.


Från vår egen gård (eller hyresvärdens gård...) plockade vi upp kvistar från murgröna och grenar någon annan buske som växer där nere, kanske någon av er läsare vet vad den heter för själva har vi inte den blekaste 😕. Vi letade fram ett silverfat i gömmorna och på det la vi sedan upp skatterna från vår pallarpromenad, arrangerade dom med äpplena och päronen i botten och sedan stack vi ner grenar, kvistar och blad allteftersom för att täcka upp och fylla ut tomrummen mellan frukterna.


Ljusstakarna i betong köpte vi sist vi var i Malmö och dom passade ju perfekt till den lite "råare" dukningen, istället för pappersservetter la vi fram handdukar vi köpt för en billig peng för just det ändamålet. Tallrikarna från Arabia har vi fått av Håkans föräldrar, tack för det säger vi, och dom andas väl höst om nåt!

Undrar nu någon av er över vad som serverades vid vårt höstinspirerade matbord så såg menyn ut som följer;
först en blåbärsmojito till fördrink och den kan man göra både med och utan alkohol, till förrätt bjöd vi på kantarellpaj i portionsformat, varmrätten blev en kycklinggryta med äppelcider och det hela toppades med marängtäckt äppelpaj med dulce de leche.

Så är det åter dags för dagen då #taggen tgif att åter igen bli flitigt använd, fredagen är här och den har hitintills varit en bra en här hos oss. Vi har haft ledig dag båda två, det har städats och fejats, fönsterputsaren har varit på ett välbehövligt besök så nu kan vi äntligen titta ut genom glasklara fönster - inte en dag för tidigt!
Nu ska vi bara njuta av frukterna från vårt och Mats dagsverke, och som pricken över i:et skiner solen!

Vi önskar er alla en riktigt skön och härlig helg, ät och drick gott så ses vi snart igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!