fredag 22 september 2017

Små smördegspajer med kantareller

Vi går vidare med den höstinspirerade middagen vi skrev om i vårt förra inlägg då vi delade med oss av receptet till varmrätten ciderkyckling, som vi bjöd på i lördags. Idag har turen kommit till förrätten där hösten anas med hjälp av kantarellerna vi fyllde små minipajer av smördeg med. Förutom kantareller hackade vi ner schalottenlök och färsk rosmarin i pajerna och toppade med äggstanning och riven Västerbottensost.

kantarellpajer

Till kantarellpajerna serverade vi en röra av päron, färskost, rosmarin och hackade valnötter, en röra som lyfte pajerna ett snäpp både vad gällde smak och konsistens. Pajerna klarar sig dock på egen hand, något vi var lite oroliga för att dom inte skulle göra, om du inte är sugen på att ha päronkräm till. Föredrar du äpplen framför päron kan du använda det i röran stället!

kantareller

Kantarellerna plockade vi hos torghandlaren på Stortorget i stan, vi försökte få med oss de minsta svamparna i lådan utan att verkar för kräsna. Är svamparna stora i hatten så dela dom i mindre bitar innan du steker dom, annars blir det svårt att få rum med dom i smördegsformarna.
Fräs först på svampen i torr stekpanna så att de släpper från sej all vätska, annars blir det kokt svamp i pannan och det ska vi inte ha här. När vätskan helt har avdunstat så drar du i en rejäl kladd med smör, låter den smälta och blandar ner lökhacket så det får fräsa med svampen.

portionspajer kantareller

Pajskalet gör du enkelt med färdigköpt smördeg på rulle som du delar i mindre bitar och trycker ut i muffinsformar. Svamp- och lökröran lägger du sedan i botten av pajskalen, fyller upp med äggstanningen och gräddar sedan hela härligheten i ugnen. Pajerna går utmärkt att förbereda i god tid innan dom ska serveras, värm bara på dom lite försiktigt på låg värme i ugnen så dom blir ljumna när det är dags att hugga in.

minipaj med kantareller

Smördegsknyten med kantareller  12 st
1 rulle smördeg, 250 g
200 g kantareller
1 schalottenlök, fint hackad
3 ägg
3 dl vispgrädde
ca 100 g fint riven västerbottensost
salt och svartpeppar
ca 2 msk färsk rosmarin, fint hackad
Dela smördegen i 12 lika stora bitar och tryck ut dom i stora muffinsformar.
Rensa svampen noggrant, dela de större svamparna i mindre bitar.
Stek svampen i en torr stekpanna på medelvärme så att vätskan i svampen försvinner.
När du ser att vätskan är borta tar du i en rejäl klick smör, tillsätter löken och låter den steka med svampen en stund.
Vispa samman ägg och grädde, rör ner osten och krydda med salt, peppar och rosmarin.
Fördela svampen i formarna, häll på äggblandningen så det täcker.
Grädda pajerna mitt i ugnen på 200 grader i 15 minuter eller tills du ser att fyllningen har stelnat.
Ta ut pajerna/knytena och servera varma eller ljumna.

päronkräm

Päronkräm
100 g färskost t.ex Philadelphiaost
1 dl crème fraiche
1 päron, skalat och grovt rivet (eller hackat)
salt och svartpeppar
hackad färsk rosmarin
Valnötter, grovt hackade
Rör samman ost och crème fraiche, krydda med salt, peppar och rosmarin efter smak.
Blanda ner det rivna päronet och valnötter i oströran, det ska bli en krämig massa.
Låt röran stå kallt till servering, strö över lite rosmarin och valnöttshack som dekoration.

Så har vi då landat på fredagen, veckans sista dag innan en efterlängtad helg, och den startade för vår del med stopp i loppet i lägenhetens viktigaste rum - köket! Men efter ett rådigt ingrepp av vaktis finns det nu hopp om fint flöde i morgon, håll tummar och tår 👍👍.
Ikväll lagar Håkan till torskrygg med hjälp av vår nya vän och kökshjälp sous vide, förhoppningsvis blir resultatet lika bra som med tonfisk i sous vide och då hamnar receptet absolut även i detta köket!
Helgen kör vi på gehör, löst och ledigt med andra ord 😊😊

En riktigt skön och avkopplande helg önskar vi er, må, ät och drick gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Gud vad fina de här ser ut! Vi gör något liknande med päron och ädelost, mmmm. Hoppas ni får en toppenhelg! (PS Det står äppelröra i rubriken i inlägget! :) DS)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Charlotta! Päron och ädelost i låter mumma, läggs på minnet.
      Och du, tack för att du uppmärksammade och gjorde oss uppmärksamma på att det blev fel i texten <3 nu är det ändrat :)
      Ha en fin helg ni med, kram på dej

      Radera
  2. Men oj vilka goda små pajer! Jag ska ut i skogen i dag och blir det en lyckad svampfångst kanske dessa är något jag borde prova på! Hoppas att ni får en fin helg, båda två. Största kramen till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar Erika, en till som är uppe med tuppen ser vi (kan det vara något med Göteborgsluften som skrämmer upp er så tidigt en lördagsmorgon - både dej och Charlotta ;) ) .
      Vi håller tummar och tår för att svampkorgen blir full,
      kramar i massor

      Radera
  3. Oh my så gott det låter!

    En ljuvligt god helg till er båda blogfriends!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, ja dom gick hem både för oss och för våra gäster :)

      En härlig helg till dej också Jenny,
      kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!