tisdag 19 september 2017

Kycklinggryta med cider

Tänk, att lika härligt som vi tycker att det är med vårens primörer och sommarens alla frukter och bär, lika härligt gott är det med de godsaker som hösten bjuder på. Visserligen har hösten bara börjat men det känns ändå som det är hög tid att njuta av grytor, äpplen, långkok, rotfrukter och svamp, för att bara nämna något av alla säsongens råvaror och maträtter.

kycklinggryta med cider
I lördags hade vi goda vänner här hemma och dom bjöds på en smula höstinspirerad middag, både vad gällde mat och dukning. Vi dukade med äpplen på bordet, blandade blåbär i drinken, gick sedan ut hårt med kantareller till förrätt, följde upp med en gryta, för att sedan toppa det hela med äppelpaj. Ja höst var det ju 😉.

Hela menyn tänker vi så klart bjuda er också på, vi börjar i mitten och delar med oss av varmrätten som var kycklinggryta med rotfrukter och äpplecider i. Grytan en gammal favorit som vi lagat till flera gånger tidigare, men av någon anledning har den inte hamnat här så det råder vi bot på idag!

morötter och palsternacka

Representanter för rotfrukterna i grytan var morot och rotselleri, man kan blanda ner palsternacka också om man vill det. Lök hackar vi också ner i grytan, vill man kan man ha i vitlök men eftersom vi hade en vitlöksallergiker vid vårt matbord så fick vi hoppa över den ingrediensen.  
äpplecider

När kycklingbitar, lök och rotfrukter har brynts så ska dom kokas i en blandning av vatten, buljong, rosmarin och äpplecider. Vätskan använder man sedan i såsen till grytan, den tillsammans med crème fraiche, vinäger och soja blir en god blandning och får en härlig smak av äpplecidern och rosmarin.

höstgryta med äpple

Ciderbräserad kycklingfile
4 kycklingfiléer i grytbitar
2 morötter, i grova tärningar
75 gram rotselleri, tärnad grovt
1 gul lök, hackad
4 dl äppelcider
3 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
2 tsk torkad rosmarin eller 1 kvist färsk
2 - 3 dl crème fraiche
2 msk kinesisk soja
2 tsk äppelcidervinäger
salt och peppar
maizenaredning
Bryn kycklingen runtom och lägg över i en stor gryta.
Fräs rotfrukter och lök och lägg över i grytan.
Tillsätt cider, vatten, buljong och rosmarin i grytan, låt koka upp och sedan småputtra under lock 10 min.
Ta upp köttet ur grytan och låt skyn koka ihop, ca: 5 min
Blanda ner crème fraiche, soja och vinäger och koka upp, smaka av med salt och peppar, eventuellt mer soja och crème fraiche.
Red av såsen till önskad konsistens och lägg tillbaka kycklingen, låt allt bli varmt.
Servera grytan till valfria tillbehör, vi hade kokta potatisar och en grönsallad med äpplen, valnötter och riven rotselleri i.

Så, då har äntligen kycklinggrytan kommit på plats i receptarkivet även här. Receptet är inskrivet i vår pärm sedan flera många år tillbaka, det har nog faktiskt hängt med sedan vi började att laga mat under samma tak när vi tänker efter.
Förrätt, drink och efterrätt får ni stå ut med att vänta lite grann på, men vi lovar att det inte ska dröja för länge. Så håll ut, snart är dom här!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!