fredag 30 september 2016

Papadums med dippsåser till en indisk kväll


I lördags hade vi vänner hemma på middag och när vi bjöd in dom utlovade vi en kväll med indiska smaker, en indisk kväll helt enkelt! Vi gillar ju det där med att ha ett tema när vi bjuder, stort som smått, dels så blir det lite enklare när menyn ska bestämmas och så får fru Mårtensson utlopp för sin duknings- och dekorationslusta. Länder är ett tacksamt tema, men även årtionden eller smaker är roligt att ha, och nu var det alltså dags för Indien att besökas på en matresa. 


Till förrätt hade vi gjort det enkelt för oss, vi tog helt enkelt en genväg och den var absolut ingen senväg:) Papadums är våra personliga favoriter, vi beställer det nästan alltid när vi har turen att hamna på en indisk restaurang, så där fick även denna kvällen börja med hjälp av Santa Marias färdiga som man smidigt och enkelt värmer i mikron. 

Till papadumsen serverade vi tre olika dippsåser, precis som vi alltid fått och vi försökte efterlikna restaurangernas så gott det gick. Den heta såsen blev sweet chilisås av den riktigt heta sorten som vi blandade ner fint hackad lök i den söta dippen fick bli mango chutney där vi tog bort fruktbitarna och spädde med lite vatten för en rinnigare konsistens. 
Den friska myntasåsen med härlig grön färg fick vi till så här:

Myntasås till papadums 
1 bunt färsk mynta
ca 1 dl standardmjölk
3 dl matyoghurt
salt
Mixa bladen och ca hälften av stjälkarna (hacka dom först) med mjölken.
Blanda det mixade med yoghurten, smaka av med salt.
Låt dippan stå några timmar (gärna över natten) så smakerna får mogna.

Att duka och fixa till i olika teman behöver inte vara så avancerat eller stämma överens med verkligheten så otroligt så mycket heller, tycker vi. Huruvida de har ädelstenar på sina skålar i Indien har vi ingen aning om, men vi inbillar oss att det är en hel del färger, bling och livlighet baserat på vad vi sett på tv och i tidningar:)
Vi letade runt i skåpen och på vinden efter undanställda fynd som kunde passa till kvällens matresa på ett eller annat vis, Ankis arbetskompis bidrog med en härlig sari att hänga på väggen och färgglada gardiner lånades för att skapa en oas i rummet. Klöddigare än så behöver det inte va:)

Röda rummet genomgick en liten förändring festkvällen till ära. En färgsprakande sari på väggen, glittrigaste duken på bordet, några tavlor byttes ut och gamla sängöverkastet från Indiskan åkte fram.


En samling ljuslyktor på en guldbricka, tänk vad som finns gömt i skåpen! Till och med skålarna fick sej en blingande förvandling med hjälp av plaststenar. 


Frukter är en trevlig detalj att ha på matbordet som dekoration, speciellt om man använder samma som finns i maten som serveras. 


Ljuslyktorna Atoll som Anki samlade på för länge sedan passade perfekt in med alla sina  härliga färger, tillsammans med två lotusblommor som faktiskt visade sej vara Indiens nationalblomma. 


Klatschiga tofflor, inköpta i Turkiet för flera många år sedan, passade fint i en hörna i matrummet.  


Några av de mystifikiska personerna som dök upp...
Syrran/svägerskan Carina med väninnan Marie-Louise (Polismästarens älskarinna!)
Polismästaren Jonny och köksherren himself, Håkan.

Ha nu en riktigt härlig helg, allesammans, indiskt eller inte. Ät och drick gott, njut av hösten och allt den har att bjuda på:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. blir ni nyfikna på våra tidigare temakvällar så har vi en italiensk kväll, tysk afton - gånger två, en kväll i 70-talets anda med denna efterrätten, en tacokväll och en med mexikanska smaker, för att tipsa om några. DS

2 kommentarer:

  1. Vilken härlig indisk kväll. Kram och ha en fin helg!

    SvaraRadera
  2. Kul att bjuda in till fest med tema. Har en kompis som går all in med såna temakvällar och det är så festligt att delta. Ha en härlig helg ni med. För egen del blir det att kurera bort det sista av en förkylning men ska försöka laga till både kålsoppa och äppelpaj i helgen. Kram! /Anna J

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!