torsdag 29 september 2016

Tjockt fröknäcke


Fröknäcke och fröbröd finns det en uppsjö recept på, säkert finns det minst en gilljon olika, och idag ska vi lägga till ytterliggare ett recept på vår fröbröd/frökex/knäcke-repertoar. Dessa knäckebröden hittade vi i en av Annika Sjöös kokböcker, Paleo 30 dagar, och dom blir en anings tjockare än de vi bakat, smakat och sett tidigare.
Just det där att dom är lite tjockare var det som gjorde att vi föll för receptet, vi tycker nämligen att de flesta andra är lite för klöddiga att smeta ut på plåten och sen blir dom mest en massa smulor när man äter dom. Och, ju mindre smul desto mer får man i magen och desto mindre behöver dammsugaren vallas - bara fördelar med andra ord:)

Nu följer vi ju sällan instruktioner och ingredienslistor till punkt och pricka, och även denna gången freestylade vi en smula (!). Kokosolja byttes mot rapsolja, linfröna tillsatte vi i en blandning av hela och krossade, och den ena gången dom bakades tokade vi till det helt och hållet och tog i hackad färsk rosmarin - wild and crazy:)

Tjockare fröknäckebröd
3 dl mandelmjöl
2 dl hela linfrön
1 dl krossade linfrön
1 dl pumpafrön
2 dl solrosfrön
3 msk rapsolja
5 dl vatten
Blanda samman alla torra ingredienser i en skål.
Koka upp vattnet och rör i kokosoljan, häll ner det i skålen och blanda väl.
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Vill man kan man strö över sesamfrön, flingsalt och/eller torkad rosmarin.
Baka brödet i nedre delen av ugnen på 150 grader i ca 1½ timme, öppna ugnsluckan några gånger under tiden så du släpper ut evetuell ånga som bildas.
Ta ut brödet och dela i lagom bitar.

Och så tog då den där, som vi och många andra trodde, eviga sommaren slut och ersattes av den stormiga, gråa och lite regnigare hösten. I alla fall är det så hösten känns just nu, eftersom den visat sej från sin ruggigaste sida de senaste dagarna här nere i södraste Skåneland. Och vet ni, att på något vis känns det ändå helt okej för vår del, den där ruggigheten behövs tydligen den också och nu gäller det bara att hitta ett sätt att omfamna den på. Kanske med en skiva fröknäcke och en kopp kaffe?

Fortsatt trevlig torsdag på er!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!