måndag 8 augusti 2011

Thailand, del 3. (Mat)-Marknad i Cha-Am och chilidippa!

Så kul att ni uppskattar resebilderna, vi tycker själv det alltid är lika intressant och kul att se andras foton och läsa om deras resor, speciellt när det involverar mat i någon form:)

Dagens Thaiinlägg kommer att handla om en marknad, en man, lite insekter och en äcklig frukt...
Vi hade turen att träffa och lära känna en utvandrad svensk man numera boende, arbetande och gift, i Thailand sedan flera år tillbaka. Jösses vad vi fick lära oss mycket om detta landet, deras liv och leverne, kultur och sedvanor på ett helt annat sätt än vi tidigare fått. Lite "inside information" så att säga:)

En onsdag så tog Pontas och hans fru med oss på marknad i Cha-Am, där var allting billigare än på nattmarknaden i Hua Hin och det fanns ett helt annat utbud. Detta är en marknad som mer är för lokalbefolkningen och inte så turistinriktad, men för oss så var den betydligt mer intressant och spännande än marknaden i Hua-Hin:) Här finns allt från begagnade skor till friterade insekter...

Här är det chili i långa banor, olika sorter och olika styrka. Ett väl använt uttryck på denna resa blev "Sleep toilet, sleep toilet"... varför får nu själv räkna ut!

Fisk någon? Och så den obligatoriska knallröda Fantan på bordet.

Frukt fanns det gott om, till vänster (tro det eller ej) Grapefrukt storlek XXXL stora som handbollar! Till höger salak, även kallat ormägg, som nästan ser ut som vitlöksklyftor inuti.

   Undrar vad Miljö och Hälsa säger om det här? 
                NÄRINGSFÖRBUD!!!
                    
Kackerlackor mums!
Så kommer vi då till marknadens höjdpunkt, håll i er alla känsliga! Vi visste att det skulle säljas friterade insekter på marknaden och därför hade vi förberett oss på ett provsmak i flera dagar innan, vi visste att vi skulle ångra oss när vi kom hem om vi inte provade. Hur farligt kunde det vara egentligen, vi käkar ju djur som kräftor, ål och räkor så insekter kunde väl inte vara så mycket värre? Och det var det faktiskt inte heller:)     
Bara det är friterat så går allting att äta! 
Gräshoppor till vänster och larver till höger...

                                                                              Yummi...
Tyvärr ingen vidare bildkvalité, men det fick gå snabbt eftersom själva provsmakningen gick snabbt, om ni förstår:) Det slank ner både gräshoppa och larv i bådas magar och vi är helt överens om att gräshoppan smakade bäst, larven var ganska torr och lite som sågspån i munnen, medan gräshoppan var väldigt krispig och knaprig. Båda hade en lite salt smak men det beror mest på att de dränktes in med soja när de köptes.

Mysko saker i detta land...
Detta är en frukt, Durian, den mest illaluktande sak ni kan tänka er! På vissa hotell är det inte ens tillåtet att ta med den in och den är förbjuden att ätas på hotellrummet. Stanken kan nog närmast jämföras med avlopp, fis och sura strumpor (Håkans målande jämförelse) och vi tyckte inte alls att den smakade så mycket bättre. 
Tydligen är det så att man antingen faller pladask för smaken eller så springer man snabbt åt andra hållet... Vi tillhör de springande:) Läs gärna vad Lisa Förare Winbladh skriver om den gula frukten här.
Det fanns en hel drös med durianprodukter att köpa, chips, kakor, torkade bitar, kolor och choklad (som vi köpte med oss hem till Freddy på beställning) om man tillhör de som faller...

Provsmakning på altanen, den frukten går ej att äta inomhus, det blev vi snabbt på det klara med! Lägg märke till Håkans minst sagt tveksamma ansiktsuttryck:)

Aldrig fel med en Chang beer i strupen!
Vi skrev ju i ett tidigare inlägg om strutsfilén vi blev bjudna på (i inlägget om maten vi åt) och att det fanns en trevlig man bakom den. Här är han alltså, Pontas, som vallade runt oss på marknaden, gav oss så mycket nya intryck och matade oss med en hel massa intressantheter. En kväll tog han helt sonika över köket på restaurang Mermaid och kockade till den smaskiga strutsmiddagen till oss! 
Så Mr.Pontas, om du läser detta; Tack för att du gjorde vår semester ännu mer minnesvärd! (hoppas det är ok att vi slänger in en bild på dej, annars får du höra av dej). Hälsa frun och Mermaid.

Håkans version av den superstarka chilidippsåsen. Het är bara förnamnet...

Chilidippsås i Håkans tappning
1 grön eller röd chilifrukt
ca ½ dl fisksås
ca 1 msk pressad lime
ev. 1 klyfta vitlök
Skiva chilin tunt och lägg i en liten skål. Slå i fisksåsen och limejuicen. 
Kan varieras med tunt skivad vitlök när du känner för det.

Sleep toilet, sleep toilet....

Smaklig spis! / Anki och Håkan

14 kommentarer:

 1. EUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU! Alltså, nu är jag ju kanske extra känslig men de där gräshopporna (för att inte tala om larverna) - HU!

  SvaraRadera
 2. Vad mycket spännande matupplevelser! Frukt som luktar avlopp och friterade insekter... Jag har länge funderat på att prova insekter. Det finns ju ibland på festivaler även i Sverige. Men jag har inte vågat än. Chilidippsåsen vet jag inte heller om jag hade vågat mig på med tanke på sleep toilet ;)

  SvaraRadera
 3. Intressant läsning :) Durian säljs lite här och där i Singapore och lukten är minsann inte lockande! Här kan man också köpa durian i glass, bakverk, godis...nää, inget för mig heller :) Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 4. Charlotta; :):):):) Äsch, de var väl ingenting...

  Ansibecki; :) Ja, frukten var värre än insekterna, huga! Prova, det var inte så farligt:)

  Hovkonditorn; Tack. Ja, vi såg den när vi var i Singapore också, men då kom vi oss aldrig för att köpa den. Där är det nog värre med förbuden på hotellen.

  SvaraRadera
 5. Men fy fasen så skum durianen såg ut. Trodde först det var någon form av inälvsmat... Och insekterna, huga. Men nog blir man lite nyfiken iallafall.

  SvaraRadera
 6. Nu har jag läst ikapp efter en veckas semester hemma i Skåne. Tack för att ni ordnat med det fina vädret, förresten! Vilka underbara veckor ni fick i Thailand, alltid så skoj att läsa om andras (mat)resor! Hoppas ni haft en bra vecka!

  SvaraRadera
 7. Kul med en guide, som kunde tipsa om annorlunda ställen! Andra regler, som gäller där beträffande köttdisken... ;)

  SvaraRadera
 8. Kim; Visst påminner den lite om något helt annat... Visst blir man nyfiken, och det måste man ju stilla:)

  Matarkivet; Det var så lite så, det kunde du väl vara värd:) Kula att du gillar det, visst är det spännande. Hoppas du fick en härlig semester här hemma.

  Tina; Ja, det var väldigt uppskattat:)

  SvaraRadera
 9. Respect på att ni vågade testa insekterna! Jag gick bara förbi dem i Singapore och var för feg fgör att våga prova...
  Och Dorianfrukt, hu, det åt jag i Indien. Jag tänker inte ens skriva vad jag tyckte att det luktade som...

  SvaraRadera
 10. Helena; Men visst är vi modiga:) Nej, det finns nog inga ord som tillräckligt kan beskriva varken smak eller stank...

  SvaraRadera
 11. Ha ha ni är underbara! Klart två foodies på tripp i Thailand måste testa galen mat. Jag kan erkänna att jag fegade ur på insekterna i Thailand. Det går liksom bara inte. Inte ens efter fler Chang-öl.
  Vi var på en stor matmarknad och handlade mat på morgon på vår bröllopsdag för att köpa matpaket till munkarna. Tänk om man hade en sådan matmarknad som granne... Finns det något godare än thaimat?! Hur kan det finnas människor som inte äter thaimat...

  SvaraRadera
 12. Åh vad häftigt att ni vågade testa insekter!! Så modig kommer jag nog aldrig bli ;)

  SvaraRadera
 13. Jamen jag vill också smaka både småkryp och durian .....ja iaf durian! Jag SKA till Thailand någon gång men mannen är inte lika pigg på det. Tro om han blir frestad av småkrypen:)?

  SvaraRadera
 14. Remsan; :) Tack, det tar vi som en komplimang... Klart vi var tvungna:) Att bo sidan om en matmarknad av det slaget hade ju varit rena rama lyckan, jösses vad det hade handlats där. Något av det godaste som finns, vi börjar få abstinensbesvär...

  Delikata; Det är bara att blunda och bita ihop:)

  Karin; Nej, bry dej inte om Durian!:) Vi käkar hellre larver än Durian, och det säger inte lite... Klart han blir frestad av krypen, vem blir inte det liksom:)

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!