torsdag 14 januari 2010

Lax med sesamfrön

Vi tycker det är så kul att ”Halv åtta hos mej” har börjat igen på TV4, man får många bra tips och idéer, men än har vi inte kommit till skott än med att prova något recept från programmet. Har ni? Dagens recept i Mårtenssons kök är en ugnsbakad lax med ett knaprigt täcke, som vi hittat i någon tidning och sedan ändrat lite på själv. Vi serverade Moghrabiah (som syns på bilden och ser ut som små bollar) och grönsaker till. Moghrabiah är stor couscous och de som vi har köpt är av märket Frebaco och vi föredrar den framför den vanliga couscousen.

Lax med knaprigt täcke       4 port
4 laxfiléer
1 msk soja
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
½ msk riven färsk ingefära
½-1 tsk sambal oelek
skal och saft från lime
2 msk sesamfrön
Blanda soja, olja, pressad vitlök, ingefära, sambal oelek, skal och saft.
Lägg laxen i en ugnssäker form och krydda med salt och peppar.
Häll över blandningen, strö på sesamfröna och baka i ugnen på 150 grader ca. 20 minuter, eller till laxen är klar.
Vill man kan man även marinera laxen i blandningen en stund innan tillagningen, då blir det en intensivare smak.


Ett bra tips på hur man förvarar färsk ingefära är att lägga den i aluminiumfolie och sen ha den i frysen. Ingefäran håller länge där och är dessutom mycket enklare att riva när den är fryst eftersom den inte blir trådig som den annars blir och släpper lättare från rivjärnet. Man behöver inte skala ingefäran, det är bara att riva ner där man vill ha den. Så passa på att köpa hem en rejäl bit och ha i frysen så står du aldrig utan!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Men så gott! Du vet ju att jag älskar lax och ska absolut testa de där couscous-bollarna. V & P är inte så förtjusta i couscous, men detta kanske är annorlunda. Tack för ännu ett tips!

    SvaraRadera
  2. Det tittas på "Halv åtta hos mig" här också ibland. Men hade det inte varit för Helge Skoog hade jag nog inte tittat alls. Tycker att det här är mer ett "hemma-hos" program där deltagarna får tillfälle att visa upp sina mer eller mindre flashiga kök och hem än ett matlagningsprogram.

    Några gånger har jag sett det brittiska programmet "Come dine with me" på BBC Lifestyle. Det har samma upplägg och där kommenterar speakerrösten med typisk engelsk torr humor.

    SvaraRadera
  3. Lisa; Vassego! Couscousbollarna smakar inte alls som vanlig couscous och jag kan tänka mej att V kanske tycker de ser roliga ut.

    SvaraRadera
  4. Karin; Håller helt med dej ang. Helge Skoog, han gör ju verkligen hela programmet! Sen tycker vi att det känns som att den som klagar mest på sina medtävlade nästan alltid vinner...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!