fredag 22 januari 2010

Plockmat med kräftor och räkor

Så då är vi tillbaka i etern igen efter en dags "ickebloggande". Gårdagen kom och gick snabbt förbi, så där som den gör ibland. Men nu är fredagen här igen, tycker det var bara häromdagen jag satt och skrev att helgen var nära, dagarna springer så fort förbi tycker jag. Men det är väl så att när man trivs och har roligt går tiden fort, eller hur?
Idag ska vi plocka mat, d.v.s vi ska ha plockmat, i Mårtenssons kök. Gott, mycket olika smaker och skönt att kunna sitta länge och prata under tiden man njuter av maten (speciellt när man som vi, inte träffades så mycket igår). På bordet dukar vi fram bl.a heta räkor med ruccolasallad, oliver, ost och kex, rökta musslor, kallrökt lax, västerbottenoströra, brödpinnar, kräftröra och avokado och lite olika frukter. Sen är det bara att hugga i och sippa lite vitt vin till.


Västerbottenoströra  
1 dl grovt riven västerbottenost
1 msk finriven pepparrot
4 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
en gnutta cayennepeppar
Rör samman allt i en skål och låt stå kallt, gärna ett dygn, innan du serverar den till t.ex kallrökt lax eller som ett vegetarisk alternativ.

Kräftröra
200 g kräftstjärtar
3 msk majonnäs
1 msk crème fraiche
2 tsk sweet chilisås
½-1 vitlöksklyfta
Rör ihop majonnäs och crème fraiche och smaka av med sweet chilisås.
Riv ner vitlök och ta i kräftstjärtarna.
Smaka av med salt och vitpeppar och servera till avokadohalvor.

Heta räkor med ruccolasallad
250 g skalade räkor
1 vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja
2 msk olivolja
chilipuré efter eget tycke och smak
Riv eller pressa ner vitlök i oljan, tillsätt chili och persilja.
Rör om och ta i räkorna, smaka av med salt och peppar.
Vill man kan man också ta i ½ dl hackad basilika bland räkorna.
Ruccolasallad
1 lagom bunt ruccolasallad
1 msk olivlja
½ msk god balsamvinäger
flingsalt
Hacka ruccolasalladen och lägg i en skål. Slå på olja, vinäger och strö på saltet. Servera till räkorna.

Så där ja, där har ni några av recepten på lite av det vi smaskar på ikväll. Chilipurén finns på tub och är ett väldigt bra alternativ när man inte orkar stå och hacka chilifrukt till maten. Även bra om man, som vi, har olika smak vad gäller stark mat. Då kan de som gillar det hett ta i mer chili när maten ligger på tallriken och de andra slipper avstå från det som serveras, bra va?
Det vita vinet vi avnjuter till maten heter Drostdy-Hof och kommer från Sydafrika. Det har vi smakat för och det ska bli intressant att se hur det passar till kvällens smaker.

Vad ser ni på tvn i kväll, handboll eller Let's dance? Här blir det dans eftersom ingen av oss är intresserad av sport. Spännande att se vem som dansar sista dansen ikväll, hoppas inte det blir några av våra favoriter. Har ni fått någon favorit än?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!