söndag 14 mars 2010

Citronrisotto

Vår söndag började med en riktig långsittarfrukost, extra skönt eftersom det inte blev någon gemensam frukost igår. Melodikrysset via nätet med pennan i högsta hugg, amerikanska pannkakor med varma blåbär och lönnsirap till, grönt te, kaffe och nya bullar med allehanda pålägg, mmmm.


Efter frukosten fixade vi med lite här hemma och sen letade vi fram solglasögonen och gav oss ut för att njuta av solen. Vi tog en promenad längs stranden, hälsade på ett svanpar, Anki letade lite strandfynd och Håkan tog en cigarill; Lille Aroma.

Ett annat strävsamt par som vi såg på vår promenad:)

    
Härliga dagar, men man kan verkligen inte alls tänka sej att om tre månader är det fullt av människor som ligger och lapar sol på denna stranden... förhoppningsvis.

Väl hemkomna slängde vi ihop ett bröd som vi inte bakat tidigare, receptet får ni i morgon. Dagens recept blir på vår middag som vi just avnjutit, vår tappning av en citronrisotto från Martha Stewarts kokbok och till den lättstekt tonfiskfilé och sallad.

Citronrisotto
1 purjolök
2 tsk smör
2 tsk rapsolja
2½ dl arborioris
5 dl grönsaksbuljong
rivet skal från ½ citron
saften från citronen
salt och vitpeppar
Skiva 1 cm tjocka skivor av det vita på purjolöken och låt dom puttra i smöret och oljan, ca 2 minuter under lock.
Slå i riset och rör runt till riset är blankt.
Häll i hälften av buljongen och rör tills vätskan kokat in.
Slå i resten av buljongen i omgångar, ca 1 dl åt gången, och rör hela tiden.
Rör i citronskalet och lite saft och fortsätt röra.
Rör till sist i all saft, smaka av med salt och peppar och låt puttra tills riset är klart.
Rör ev. i en klick smör för att runda av smaken.
Vi rev parmesanost över risotton för en extra knuff i smaken.


Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!