söndag 26 december 2010

Kantarelltoppade färsbiffar

En av nackdelarna med att bo i en lite mindre stad som vi gör, är att man går genom rean i stadens affärer på typ 1 timme, det finns liksom inte så vansinnigt mycket att välja mellan. Men, å andra sidan så resulterade det i att Ankis föräldrar fick ett gästspel av oss. Nej, någon ny vinterjacka och nya varma vinterskodon blev det alltså inte handlat idag, men eftersom inte alla affärer hade öppet idag så finns det ju fler chanser senare i veckan. I stället kom vi som vanligt hem med något matrelaterat i shoppingpåsen. Nya numret av "Allt om vin", som denna gången har deras stora vinguide som extra bilaga, var det som fick flytta hem till oss. Det lilla vi har bläddrat i den verkar bra, får se vad vi tycker efter att ha kollat lite mer.

Vi tog en fika med Ankis far, han bjöd oss på Marsipan-stolle som faktiskt var riktigt god, någon som har smakat det? Det är en typisk tysk julkaka med bl.a marsipan (så klart) och russin i, ganska tung och mäktig så man orkar inte mer än en skiva. Sen blev det en promenad hem i snön som åter började falla, man kan ju undra när det ska räcka med vitt fluff från molnen? Lite middagstillagning och nu sitter vi här, mätta och belåtna för att dela med oss av ytterligare ett smarrigt recept till er. Kanske någon känner igen det och kanske till och med har provat redan, Mat-Tinas färsbiffar med kantarelltopping, fast vi har ändrat lite i receptet:


Kantarelltoppade biffar   2 portioner (plus tre biffar till matlåda)
350 g köttfärs (vi tog oxfärs)
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 schalottenlök
salt och peppar
Finhacka löken och blanda med ströbröd, mjölk och ägg.
Låt stå en stund så brödet kan svälla, rör därefter ner köttfärsen och blanda ordentligt.
Forma biffar av smeten, vi gjorde 6 stycken, och låt dom ligga till sej under tiden du gör toppingen.

Kantarelltopping
1 burk kantareller (vi tog Farmarp som innehåller 190 g kantareller), eller färska om du har
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 dl riven parmesanost
1 dl crème fraiche
1 äggula
Finhacka schalottenlök och fräs med svamp och riven vitlök i smör.
Rör samman crème fraiche, äggula och parmesanost i en skål och vänd i svampröran.
Blanda om ordentligt och låt det stå under tiden du steker biffarna ett par minuter på varje sida.
Lägg över biffarna i en ugnssäker form och klicka på kantarellröran.
Ställ in formen i ugnen på 225 grader i 5-7 minuter, gärna på grill de sista minuterna.
Servera med en god sallad och valfri potatis.


Vi slog till med ett glas rött vin till denna festmåltid, det är ju faktiskt jul fortfarande... Valet föll på Bundu Star, ett lådvin som vi tycker är väldigt prisvärt och ett lagom "vardagsvin". Du hittar vinet på systembolaget, nr 2025, för endast 185 kronor, får väl se vad, och om, det får för betyg i vinguiden...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

10 kommentarer:

  1. Det lät väldigt gott...om man tar bort kantarellerna. Efter ett otäckt fall av illamående (graviditet) efter kantarellstuvning så har jag lite svårt för kantareller. =(
    Funkar det med champinjoner, tro?

    SvaraRadera
  2. Amy; Isch, då är det inte så konstigt att du inte gillar kantareller längre. Det funkar säkert hur bra som helst med champinjoner istället, blir säkert lika gott! Lycka till om du provar.

    SvaraRadera
  3. nä, snacka om att det har snöat i skåne (och resten av sverige också, såklart). hemma hos mamma och pappa är det superstora snödrivor utanför huset och jag ville plocka fram sparken. om jag ändå hade hittat den...

    SvaraRadera
  4. Ja, nu är även vi nedsnöade. Nu börjar vi tröttna på att skotta...
    Även om vi har en hel del affärer att välja på i lilla Kalmar så brukar inte rean vara så rolig iaf. De plockar mest fram gammalt skräp. Men om man vill fynda elprylar så slåss elkedjorna mot varandra. Så syrrans ska få en kaffemaskin på sin födelsedag imorgon.
    Biffarna låter goda. Kan det bli annat med kantarelltopping?!

    SvaraRadera
  5. Så gott det ser ut!!
    Här tror jag att det blir hämtmat idag :-)

    SvaraRadera
  6. Charlotta; Vi har pratat om att investera i en spark, hade kanske inte varit en dum idé. Eller en snöskoter, så hade Håkan kunnat komma till och från jobbet på ett kick!

    Remsan; Likadant hos er då, som här. Bara gammalt skräp som hängt sedan läääänge tillbaka.

    Helena; Det samma

    Matbloggen; Tack. Hämtmat är skönt att ta nu efter en helgs mycket matlagning.

    SvaraRadera
  7. Köttfärssås, köttfärsbiffar, ärtsoppa är något som lockar väldigt mycket här hemma just nu. Ja ärtsoppa lockar väl inte för mina tonåringar men men vanlig vardagsmat vill vi ha i alla fall..

    SvaraRadera
  8. Kantarelltopping, jag dör vad gott det låter! Ser helt oemotståndligt gott ut!

    SvaraRadera
  9. Växelhäxan; Helt klart är man sugen på allt annat än just julmat...

    Vanilla Sky; Tack, ja det var mumsigt!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!