lördag 25 december 2010

Pepparrotsfylld lövbiff med parmesanmos

Hoppas ni fick en härlig julafton, med mycket god mat och dryck, gotter och julklappar, trevligt sällskap och många skratt! Vi försökte få till en så traditionell jul som vi kunde, efter omständigheterna, hemma hos Ankis föräldrar. Lite färre sillinläggningar än normalt, några färre personer pga innesnöade morbröder och en trött men vaken mor. Julklapparna var också färre i år men de som gavs blev uppskattade till 100 %. Nöjda och trötta begav vi oss hem tidigt på kvällen för att sjunka ner i soffan och läppja lite glögg som blivit över. Några foton från julbordet bjuder vi inte på, det kändes inte som att det riktigt var nåt läge att fota...

Då har juldagen också både kommit och snart gått, här nere med strålande sol, iskall vind och -10 grader på termometern. Vi har inte gjort något speciellt alls idag, sovit länge, njutit långsittar frukost, slappat och skrotat runt. Blev i alla fall en kort och snabb runda till affären för lite mathandel så vi kan få middag i kväll också. Julmat i all ära, men i kväll blir det lövbiffar med potatis/parmesanmos och ett glas, eller två, gott rött vin. Fortsätter ni på julmaten i dag också eller väljer ni något helt annat att lägga på era tallrikar?


Lövbiff fylld med pepparrot
300 g lövbiff
50-100 g philadelphiaost
1-2 msk riven pepparrot
½-1 tsk fransk senap
några skivor bacon
2 dl grädde
1 dl vatten
1½ msk kalvfond
½ tsk fransk senap
salt och peppar
Dela baconet i mindre bitar, knaperstek det och låt det rinna av på hushållspapper.
Blanda samman philadelphiaost, pepparrot, senap och bre det över halva biffen, vik över.
Salta och peppra utanpå.
Gör potatismoset.
Stek biffarna på högvärme i smör (som först får bli brunt i stekpannan) ca 30 sek/sida.
Ta ur köttet och vispa ur pannan med grädde, vatten, fond och senap.
Smaka av med salt och peppar.

Potatismos
400 g mjölig potatis
1 dl gräddmjölk
en klick smör
1-1½ dl riven parmesanost
2 msk hackad gräslök
salt och peppar
Dela potatisen i mindre bitar och koka dom mjuka.
Mosa potatisen och blanda ner gräddmjölken lite i taget till en lagom mosig konsistens.
Lägg i smörklicken och blanda i ost och gräslök.
Smaka av med salt och peppar.

Då är det dags för den traditionella julrean i morgon, ska ni ut och trängas i affärerna eller hoppar ni över det? Kanske vi tar en tur på stan, en ny vinterjacka till frun i huset och ett par vinterpjucks skulle sitta fint.

 Så har vi då kommit fram till tomteparadens slut. Dagens nisse har packat ihop för denna gången, han och hans kollegor är färdiga för i år och får nu en välbehövd semester. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

14 kommentarer:

  1. Får önska er en god fortsättning och skönt att Ankis mamma orkade vara med.
    Här blev det ost& skinkpaj samt stor köttfärspirog, den är så god den pirogen :-) , ingen julmat idag inte, fast det har jag ju iofs bara ätit 1 gång i år, dvs igår då på julafton, så jag har ju inte tröttnat på det, blor nog ingen mer julmat om man inte räknar dit ris ala maltan för den har jag ännu inte gjort, får bli efter helgen det

    SvaraRadera
  2. Cupcakesfluffan; Tack, detsamma till dej! Gott med paj och pirog.

    SvaraRadera
  3. För min del blir det ingen mer julmat i år, jag åt såg jag storkande igår. Herre gud vad man kan trycka i sig på en och samma dag...
    Nu väntar 2 nätters jobb tillsammans med ett gäng stackare som måste fira jul på kirurgen.
    Hoppas ni gör bra fynd på rean. Kram på er.

    SvaraRadera
  4. Lite julmatsrester idag. Ris ala malta och ikväll världens godaste revben. Jag lovar!!! Recept och bilder kommer imorrn....

    SvaraRadera
  5. Här blir det julmat(srester) i dagarna tre! :-) Men det känns ok för vi har mycket grönt på vårt julbord och då blir det inte så tungt att stoppa i sig resterna tycker jag. Och ikväll blir det fransk-svenskt julbord då min svågers familj flyger in från Paris.

    Vad fint att din mamma orkade fira med er ändå.

    Ha en bra annandag!

    SvaraRadera
  6. Hej igen, jag hoppar nog över rean. Trivs inte att shoppa i trängsel. Dessutom känns vägarna fortfarande lite osäkra här nere i Skåne och vi är mitt ute på landet.

    SvaraRadera
  7. God fortsattning pa er. Usch vad ledsamt med din mamma Anki. Men skont att ni fick en fin julafton tillsammans i alla fall! Har har det atits massa god julmat men igar blev det en lammstek istallet och ikvall vankas det marulk fran svarfars kok. Imorgon ska vi faktiskt aka ned till Skane om vaglaget tillater. Behover reka lite omraden infor sommarens flytt, da vi ju ska bli skaningar. Ha det sa gott, kramar!

    SvaraRadera
  8. Remsan; Ja, att man aldrig lär sej... Mindre kul att fira jul på kirurgen, tur att det finns människor som du som kan lysa upp deras tillvaro lite!

    Sofie; Du, dom revbenen kommer vi att prova, jisses så goda de såg ut.

    Erka; Fransk-Svenskt julbord låter intressant. Nej det är tydigen fortfarande inte så bra på vägarna har vi förstått... Håll dej inne istället! Rean här var minsann inget att hänga i granen...

    Kaksmulan; Detsamma. Marulk, mums! Lycka till med er rekning, kör försiktigt på vägarna!

    SvaraRadera
  9. Läser ikapp lite inlägg. Här firade vi också jul med en trött men vaken mor. Jul borde undantas sjukdomar och tråkigheter. Tänker på er, och önskar ett fint 2011. Kramar från Uppsala!

    SvaraRadera
  10. Förresten, tack för en fin tomteparad! :-)

    SvaraRadera
  11. Tina; Varsågod, roligt att du gillade paraden! Tack själv för din fina chokladkalender. Kan inte mer än hålla med dej om att julen skulle vara fri från allt skräp! Tack!

    SvaraRadera
  12. God fortsättning! :)

    Lät gott med parmesanmos. Räcker med julmat en dag.

    Jag kom iväg trots allt och har haft en underbar helg. Kan helt klart rekommendera stället, om ni inte har varit där! Har ätit hela tiden och på juldagen var det en 5-rätters meny på kvällen med goda drycker till! :)

    SvaraRadera
  13. Juldagen va vi hos min mor och far och åt julmat igen men sen så va det baske mig slut på julmat för denna gång. Nu blir det vardagsmat för hela slanten.
    Vad skönt att din mamma orkade vara med på julafton.
    Kram på er.

    SvaraRadera
  14. Tina; Så skönt du kom iväg och hade det härligt, vi har tänkt på dej.

    Växelhäxan; Tack. Ja, vardagsmat smakar bäst nu.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!