lördag 29 januari 2011

Lamm och rotfruktsgratäng

I torsdags blev det en lite tjusigare vardagsrätt här hemma, lammytterfilé med rotfruktsgratäng stod det skrivet på svarta tavlan och den måste man ju följa vid sådan tillfällen. Ankis far hittade lammytterfilé med röd lapp på i affären och plockade med en hem till oss, inte illa med en egen sk. personal shopper, eller vad säger ni? 

Filén torrkryddade vi och lät sedan den ligga i kylen under eftermiddagen innan den åkte in i ugnen tillsammans med rotfruktsgratängen. När vi plockade ut lammet stod stektermometern på 65 grader och efter att det fått vila en stund under folie, och graderna närmade sej 70, skar vi upp det. 
Inspiration till rotfruktsgratängen fick vi från kokboken "Kärlek, oliver och timjan" men vi ändrade lite och då blev det som såhär:


Rotfruktsgratäng  4 port
6 potatisar
1 morot
1 gul lök
1 röd lök
1 rotselleri
1 palsternacka
oregano, salt och vitpeppar
3 dl mjölk
2 dl västerbottenost
2 vitlöksklyftor
Skala och skiva rotfrukter och lök tunt. Skölj rotfruktsskivorna i vatten. Smörj en ugnsfast form och varva rotfrukter med lök och kryddor i formen. Låt mjölken koka upp, rör ner osten och låt den smälta i mjölken på svag värme under omrörning. Riv ner vitlök i ostmjölken och slå det sedan i formen. Grädda gratängen i ugn på 200 grader i 45 minuter.

Rotfruktsgratängen blev god, men lite mer ost hade nog inte skadat, västerbottenost kan vi aldrig få för mycket av i detta köket! Till maten drack vi rött vin, en av flaskorna som vi köpte med oss från vår tur till Bornholm i december.

Ett Ripasso vin och det har vi fått lära oss att det är ett vin som jäser två gånger, andra gången med rester från jäsning av Amaroneviner och därför kallas för "lätt Amarone". Det har en lite högre alkoholhalt och är lätt att kombinera med olika maträtter. Till lammet och rotfruktsgratängen passade det perfekt, så gott!

Idag är det Håkans jobblördag och han slutar inte förrän klockan slår 7 i kväll. För min del handlar denna dagen bara om att ta det lugnt och varva ner. Vi hade nämligen begravning igår, så idag känns det som att man landar i en ny verklighet som tar lite tid att vänja sig vid. Men man måste blicka framåt och bära med sej alla härliga minnen samtidigt som man skapar nya underbara minnen. Och det ska vi göra hela året så att 2011 inte bara förknippas med sorg.

Hoppas ni alla har en härlig helg, att ni tar vara på varandra och skapar många fina minnen!

Smaklig spis! / Anki

12 kommentarer:

  1. Ja, det är inte lätt att minnas allt roligt och fint och inte fokusera på sorgen. För ledsen är man ju och det måste man också tillåta sig vara. Kram på er och trevlig helg.
    Hade gärna ätit lamm och druckit gott röd vin med er!

    SvaraRadera
  2. Remsan; Du har så rätt så! Gillade så det du skrev hos dej om att fånga dagen, det stämmer så bra.
    Ja, hade det inte varit så långt mellan så oss hade vi bjudit in dej!

    SvaraRadera
  3. Min helg har börjat helt underbart! Min bästa vän ringde i morse och berättade att hon fått en liten flicka i går kväll!! Såå underbart! Snacka om att livet tar en ny vändning!

    Det där vinet handlar verkligen om att njuta av livet!!:)

    Ta hand om er!!

    SvaraRadera
  4. Jag älskar lamm! Det är så otroligt gott, och nej; Västerbottenost kan man inte få för mycket av.

    Hoppas begravningen blev fin.

    Ha en trevlig lördagskväll!

    -Mama Skogly

    SvaraRadera
  5. Så gott det ser ut

    Jobbigt med begravning, men det brukar ändå kännas skönt när den är över så att man som ni skriver kan blicka framåt, minns hur jobbigt det var att ha begravning för min syster

    Ha en fortsatt underbar helg
    Kram Linda

    SvaraRadera
  6. Jag läste Remsans inlägg, skulle inte för allt smör i Småland ha kunnat beskriva det hela bättre. Rotfruktgratinen låter suverän - ost i alla dess former tenderar dessutom att höja maträtten några pinnhål extra...

    Amarone....mmmmmmmmmmmmmm Ripasso mmmmmmmm
    Ha en skön söndag!
    /Lena

    SvaraRadera
  7. Vad jobbigt med begravning! Många kramar till er!

    Mater ser mycket god ut! Rotfruktsgratäng har jag inte gjort någon gång tror jag, det måste jag nog testa. :-)

    SvaraRadera
  8. Sofie; Så kul, då blir det att shoppa babykläder för din del. Det finns så mycket fint för små flickor att välja på.

    Erika; Tack, ja det blev precis så som hon önskat och valt, jättefint.
    Helt rätt om osten...

    Linda; Tack. Ja, vi gör vårt bästa och ser framåt med tillit.

    Lena; Nej, det var så helt perfekt skrivet hos Remsan så det kunde verkligen inte bli bättre!

    Erika; Tack!
    Ja, rotfruktsgratäng får du ta och prova, gott gott.

    SvaraRadera
  9. En av mina absoluta favoritmiddagar! Gratäng och lamm är ljuvligt! Ja nu gäller det att blicka framåt. Fånga alla små mirakel i vardagen och vårda dem! Kram Karin

    SvaraRadera
  10. Karin; Du har så rätt och det är precis vad vi ska försöka göra.

    SvaraRadera
  11. Usch förstår att det har varit jobbiga dagar men det är också fint med begravningen som ett avslut. Saknaden kommer alltid att finnas men den blir lättare att bära med tiden. (min pappa gick bort när jag bara var 11 men fortfarande kan jag sakna honom eller snarare det jag inte fick uppleva med honom)
    Härligt att din far verkar hitta lite glädjeämnen i form av god mat som ni lagar till med den äran. Njut av livets goda och ta hand om varann. Kram

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!