fredag 8 april 2011

Kycklingens öde, del 2, Beer can chicken!

I dagens avsnitt i serien om "vad som händer med kycklingar i vårt kök" ska vi avslöja vilken rätt som gårdagens avsnitt resulterade i. Hängde ni med? Vi avslöjade ju igår hur Håkan marinerar kyckling (och annat kött ibland) med hjälp av sprutor och lovade er då en uppföljning i dagens avsnitt.
Någon kommenterade igår om att pippin satt så fint på egen hand i formen och det är faktiskt det som är en del av dagens recept, det ska nämligen handla om en Ölrumpekyckling!

Jodå, inte nog med att den stackars fågeln fick utstå en viss ölakupunktur, den fick dessutom finna sig i att få en ölburk placerad på ett visst ställe...


Så här är det, Håkan kom hem från jobbet med ett spännande recept från ICA som han absolut tyckte vi skulle prova. Det såg så annorlunda ut så Anki var inte svår att övertala... 
I receptet står det inget om att man ska dopa kycklingen med öl innan tillagningen, det var helt och hållet hans egen touch och efter några andra smärre förändringar så blev det så här:

Beer can chicken   4 port 
2 morötter
4 rödlökar
4-6 potatisar
1 kyckling på ca 1.2 kilo
salt och peppar
1 burk öl, 33 cl
2 skivor smör
2 dl vatten
1 msk kycklingfond
2 msk kinesisk soja
2 msk hyllebärsgelé/svartvinbärsgelé
2 ½ dl vispgrädde
maizenaredning
Skala och dela morötterna, potatisen och löken i mindre bitar. Tvätta av ölburken och häll av 1 dl som sparas till såsen. 
Gnid in kycklingen med salt och peppar, trä sedan pippin över burken med öl och ställ i en ugnsfast form. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg på kycklingen.
Lägg morötter, lök och potatis runt kycklingen och häll på vattnet. Ställ formen i nedre delen av ugnen och låt det steka på 200 grader i ca 50 minuter. Ös pippin några gånger under tiden med skyn. 
Ta ut formen och befria kycklingen från ölburken, var försiktig den innehåller het vätska! Plocka ur grönsakerna och håll dom varma under tiden som du lagar såsen. 
Häll ölen ur burken ner i formen och vispa ur. Sila ner spadet i en gryta, slå i ölen som du sparade från början, fond, soja, gelé och grädde. Låt allt puttra i ca 20 minuter, red av såsen till önskad konsistens och smaka av den med salt och peppar. Det kan eventuellt behövas mer sött om man tycker smaken är för besk, vi tog i mer gelé i vår sås. 


Smaken då? Ja så klart så fanns den mesta smaken av öl i såsen, kycklingen smakade som vanlig helgrillad kyckling brukar göra här hemma. Köttet blev en aning mörare och vi kommer garanterat att prova detta tillagningssättet fler gånger, fast då istället med någon annan vätska. Kanske det blir en vindopad kylling nästa gång? 

Nu önskar vi er alla en härlig helg med mycket gott på tallrikarna och i glasen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

17 kommentarer:

  1. Vad kul att få se hur den blev. Ser ju fin ut!

    Hoppas ni får en mysig helg och att stormen hemma lugnar ner sig!

    SvaraRadera
  2. Stackars kyckling. ;-)
    Själv gillar jag inte öl i maten men vin kanske skulle funka....får vänta tills ni testat. ;-)

    Trevlig fredag.

    SvaraRadera
  3. Ser lite läskigt ut med spruta...
    Men rätten ser och låter gott : )

    SvaraRadera
  4. Att han inte slog till och dopade den med whisky!! Jag har hört fler som, ja kanske inte dopar, men mörar sitt kött med koksalt. Det är väl det kött-/kycklingindustrin tjänar pengar på, fast jag tycker snåljåparna kunde göra som Håkan och bjussa pippin på lite öl åtminstone... Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  5. ölkyckling, ja det har jag aldrig ätit :-), fast öl är inte riktigt min grej förstås

    SvaraRadera
  6. Öl är inte riktigt min grej, fast vem vet, på det här viset kanske en höjdare?!

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  7. Hanna; Tack! Just nu viner stormen utanför fönstret, då är det skönt att vara inomhus.

    Amy; Ja, fy...:) Ska bli intressant att smaka hur det blir med vin oxå.

    Susanne; Visst gör det:) Tack!

    Remsan; Där har du en bra idé, det hade säkert varit gott med whiskydopning. Vem vet kanske de snart har öl i sina kycklingar också:)

    Anna; :)

    Cupcakes; Fast det var mest såsen som smakade av ölen, inte pippin.

    MÅGott; Bara att prova, annars får du inte veta:) Detsamma.

    SvaraRadera
  8. Var ju tur att det blev gott, för det lät inte så gott med öl!! Ta vin nästa gång istället! :)

    SvaraRadera
  9. Prova beer can chicken på en kolgrill i sommar, då kommer ölen till nytta å :)
    Släng i en liten enekvist i burken eller en två droppar chipotle-Tabasco. Istället för öl lär ananasjuice vara en höjdare men just den har jag inte provat själv.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  10. En av oss gillar inte alls smaken av öl, men vin desto mer - och som Ni så riktigt skriver vinpimpad kyckling det borde ju vara något. Att det insprutade ölet ger smakvariationer, det förstår vi, men ölburken??? Ni anar säkert att vi frågar i egenintresse - trycka in en vinflaska i kycklingen före ugnsbakningen låter, tja sisådär...Kul idé att använda spruta!!!

    SvaraRadera
  11. Spruta låter farligt, och ölrumpekyckling låter spännande. Tur att ni varnar känsliga tittare först. Jag är själv en "svimmare".

    SvaraRadera
  12. Emelie; Så kul, hoppas du gillar det.

    Tina; Gott med öl, fast det blir nog snäppet bättre med vin:)

    Receptomaten; Låter som kanontips det där. Måste först ragga tag på en kolgrill, men det ska vi väl lyckas med:)

    Postgårdarna; Nej, en glasflaska är kanske inte att rekommendera, ölburken kan ju fyllas med vinet istället. Vi får väl helt enkelt prova:)

    Karin; Aha! Tack.

    Erika; Ja, det är verkligen inte kul om man tillhör den gruppen. Kvittar om nålen är på bild eller verklig... Hoppas det gick bra denna gången:)

    SvaraRadera
  13. Att bli dopad med öl kan ju inte vara det värsta ödet, haha! Låter onekligen spännande det där receptet!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!