söndag 17 april 2011

Lite sill till påsk.

I dag har vintern åkt upp på vinden här hemma, eller i alla fall så har vinterkläderna gjort det. Allt har sorterats bort, vantar och mössor har fått göra sällskap med vinterskorna upp och ner har vi plockat kepsar, vår/sommarjackor och mer passande skor. Vi passade även på att göra en liten utrensning bland kläderna och det blev en donation i klädinsamlingen som bars iväg i eftermiddags. Härliga sysslor tycker vi båda två, det känns verkligen som att det blir en nystart! Vi passade på att ta ner resväskorna från vinden också, snart bär det iväg...:)

Vi käkade borta igår hemma hos Anne och Ingemar - en härlig silltallrik, Janssons frestelse och varmrökt lax bjöds det på. Till efterrätt blev det en makalöst god cheescake som vi absolut ska ha receptet på så vi själv kan göra den och även bjuda er på.
De sista finslipningarna gjordes inför Budapestresan, vi ska bl.a bada i något av de historiska badhusen, besöka saluhallarna (naturligtvis) och så ta en tur ut på Pusztan och titta på någon hästuppvisning. Dessutom hann vi med att spela "På spåret", jisses så svårt men absolut kul, lite som att själv vara med i tvn och gissa.

Vi tänkte passa på att tipsa er om några av våra favoriträtter med sill så här till påskens middagar.

Brantevikssill 

Matjessilltårta

Citronsill

Inlagd stekt sill

Ättarpssill

Portersill

Janssons frestelse
Att göra egna sillinläggningar är inte svårt alls och det blir så mycket godare än de man köer i glasburkar i affärerna. Väl värt att prova!

Nu hoppas vi att ni får en härlig vecka med mycket gott i magen.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

 1. Vad kul att det snart är dags för Budapest! Om ni badar på det där gamla klassiska badhuset får ni kolla i den varma lite mindre poolen om min flytgubbe är där. När min mammas man Günter jobbade i Budapest åkte vi dit några gånger, och då badade vi alltid där. I den lite mindre poolen fanns en gubbe som gillade att lära tjejer i alla åldrar att flyta. Han var noga med att känna in hela flytytan, så att säga. När vi var där ett år senare skämtade vi om ifall vi skulle stöta på honom, och mycket riktigt - i lilla poolen stod han, fullt upptagen med att lära en dam att flyta...;-)

  SvaraRadera
 2. här skippar vi sillen och går direkt på påskgodiset ;) fast den där matjessilltårta såg himla god ut faktiskt...

  jag tror att den lilla kyllingskålen har fått ut bästa dealen av påsken, den har inget huvud så den slipper springa runt och stressa upp sig över att alla äggkompisarna blir uppätna plus att den har (ehrm, hade) magen full med godis, perfekt!

  SvaraRadera
 3. Helena; Ja, vi längtar så! Just nu står det mellan Gellertbadet och Széchenyi. Din flytgubbe ska vi hålla utkik efter och akta oss för (ja, de kvinnliga badarna iaf)... Hugaligen.

  Pernilla; Det är väldigt god, prova! Du har säkert helt rätt, kyllingen vet hur en påsk ska tas!

  SvaraRadera
 4. Ser jättesmarrigt ut : )

  Ser fram emot receptet på cheesecake.

  SvaraRadera
 5. Susanne; Tack! Ja, vi hoppas snart ha lagt våra fingrar på det:)

  SvaraRadera
 6. åh, snart åker ni, hurra! ser fram emot lång och gedigen budapest-genomgång när ni är hemma igen.

  SvaraRadera
 7. Jag gillar också att rensa ut. Nästan som att man känner sig... lättare.

  Tack för till-tyckning hos mig ang det här med text på foton. Jag fick rådet att om jag skulle ha text lägga den så att den skulle vara svår att bara klippa bort, men kanske kan man ändå få bort texten om man är proffstjuv, så vem vet om det är lönt alls? (Möjligen ska man också ha ett copyright-C, men det finns inte i mitt gratisprogram =))

  SvaraRadera
 8. charlotta; Hurra! Lovar att du inte ska bli besviken:)

  SvaraRadera
 9. Åh, så trevligt! Ja, både resan och så klartall sill!

  SvaraRadera
 10. Remsan; Helt rätt, både sill och resa är trevligt:)

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!