tisdag 17 maj 2011

Hacka, smula och rör ihop en kall sås.

Vi fortsätter på temat grillkväll och går vidare bland ingredienserna som låg på tallriken i lördags. I dag har turen kommit till den kalla såsen som passade alldeles förträffligt till lammrostbiffen och den grillade potatisen. Receptet är klippt från någon tidning, vi har provat något liknande tidigare men då utan mynta och vilken man föredrar är helt enkelt en smaksak.


Fetaostsås
2 dl turkisk yoghurt eller liknande
100 g fetaost
½ dl hackad färsk mynta (eller 1 tsk torkad)
salt och peppar
Smula sönder fetaosten, går enklast med en gaffel, och blanda samman med yoghurt. Rör i myntan och smaka av med salt och peppar. Ställ kallt en stund innan serveringen så alla smaker får en chans att mogna lite. Smaka av precis innan serveringen om det kanske behövs mer kryddor.

Vi gjorde dubbel mängd och det var nog tur eftersom det inte blev så väldigt mycket kvar i skålen... Myntan är en väldigt god vän till lammet, men det blir lätt en smak av tandkräm om man överdriver mängden så var försiktig.

I morgon kör vi vidare med fler recept från menyn, det blir de fyllda tomaternas tur att presenteras närmare. Vi vet att vissa av er väntar med spänning på dom, t.ex Charlotta på Matrepubliken som är väldigt förtjust i de små röda. I den republiken kan man följa tomatplantors öden och äventyr, väldigt spännande faktiskt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

14 kommentarer:

  1. Det finns verkligen massor att välja och vraka på när det vankas grilltillbhör! Kul att se vad andra har för nåt! Mums! Kram Gourmetmorsan

    SvaraRadera
  2. Gourmetmorsan; Ja, det finns en uppsjö med godsaker, så kul att prova genom alla recept man har liggande.

    SvaraRadera
  3. Jag ska nog börja säga smaklig spis lite nu och då, jag blir på glatt humör varje gång jag läser de orden här! :-D

    SvaraRadera
  4. Intressant med mynta! Det är jag dåligt på att använda fast det är jättegott! Själv brukar jag göra en tjockare röra med ett paket smulad feta och 1/2-1 dl creme fraiche, gärna krydda med timjan. Gott till primörer och rostade grönsaker.

    SvaraRadera
  5. tina; :) Härligt, kul att vi kan öka på ditt glada humör här! Mer smaklig spis åt folket!

    Frostrosor; Vi är väl inga flitiga användare av mynta heller, även om vi gillar det. Tycker oftast krukorna i affärernas diska har så små och tråkiga plantor till ett ganska dyrt pris. Låter som ett gott recept, i högen åker det!

    SvaraRadera
  6. Vilken smarrig sås!! Fetaost till grillat är ju smarrigt!

    SvaraRadera
  7. Kall sås tycker jag passar perfekt till grillat. Alltid bra med nya recept.

    SvaraRadera
  8. Sofie; Absolut, helt rätt har du:)

    Susanne; Kall sås föredrar vi också och det finns ju så vansinnigt många recept på goda sådana.

    SvaraRadera
  9. Låter gott! Jag gjorde en saltig paj med mynta en gång och det smakade tandkräm :/, så man får vara lite försiktig med den :)

    SvaraRadera
  10. Jag ska prova den här såsen med min grilla lam på helgen ;d det komma att bli riktigt gott tycker jag!!

    SvaraRadera
  11. Jag brukar göra en liknande sås med feta, creme fraiche och timjan till färsbiffar,men ska testa med mynta med! Så gott, älskar feta!

    SvaraRadera
  12. Hovkonditorn; Ja, det är verkligen lätt att myntasmaken tar över.

    sana; Hoppas du kommer att gilla den.

    Matarkivet; Visst är det gott med fetaost, härligt salt och krämigt.

    SvaraRadera
  13. Den här såsen (minus mynta) brukar jag göra ibland. Så god så!

    SvaraRadera
  14. Amy; Så god, så enkel och så god:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!