tisdag 21 juni 2011

En man och hans korv!

Jodå, ni läste helt rätt, detta inlägget handlar om en man, dvs Håkan, och hans korv, dvs den första riktigt lyckade rögade korven han knåpat ihop!
Denna veckan är det bråda dagar i charkuteriet, det tillverkas en hel massa av köttbullar, stekt sill i ättika, kalvsylta, kokt leverkorv, "grisatassar" kokas, stekt leverkorv och rökt leverkorv... puh! Midsommarhelgen är en stor mathelg och det märks verkligen i en affär där man gör det mesta för egen hand, av kalvsyltan görs det ca 25 kilo och av köttbullarna blir det ca 50 kilo!!! Inget som görs i en handvändning:)

Rögade korvar blir det också en hel del av och denna gången blev resultatet mycket lyckat, inte som första gången då korven blev alldeles för torr. Men det tar ett tag att innan man får in den rätta feelingen, men då blir det så här bra:

 En stycken glad och nöjd charkuteristlärling:)

Det rögade mästerverket innan den skars upp

Tada! En stycken bullhalva med god rögad korv på!

Ytterligare ett smakprov på Gema-livs specialiteter vad gäller egentillverkade korvar, en så kallad "Spickekorv". Det vita lagret runt om köttet är salt som kommer från korven och dras ut när den hänger och torkar. En riktigt salt och god ölkorv som vi faktiskt alltid packar med oss i resväskan när vi ger oss iväg på solsemester. Vet inte hur många balkonger vi suttit på och njutit av en öl, sol och en bit spickekorv...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

 1. Det dä ser inte tokigt alls för en som är lite insnöad på goda korvar :)

  SvaraRadera
 2. Som ni frestas!! Jag saknar verkligen rögad korv här borta, så det får mamma köpa varje gång jag kommer hem. Långa fina med rögad korv och majonnäs är himmelriket för mig! :)

  SvaraRadera
 3. Åh! Mumsigt :-) Rökt korv är så gott.

  SvaraRadera
 4. Slickepotten; :) Tack!

  Cupcake; Tack!

  Matarkivet; :) Ingen god på IKEA? De brukar ju ha det svenskaste svenska.

  Louise; Ja, visst är det.

  SvaraRadera
 5. ojojoj, här hemma har jag en calle som skulle svimma av lycka om han kunde få praktisera hos håkan hahaha.

  SvaraRadera
 6. charlotta; Calle är så välkommen så nät Håkan blivt färdig charkmästare:)

  SvaraRadera
 7. Coolt att kunna göra korv! Den ser ju riktigt god ut med. Nu är jag ju inte så insatt i ämnet men all slags prickig korv jag smakat gillar jag och är den då gjord med rätta feelingen så är den säkert jättegod! :)

  SvaraRadera
 8. Hur gör du dessa korvar, recept

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessa korvarna gör jag på mitt jobb, som charkuterist, i en ICA-nära butik med egen tillverkning.
   Först ligger köttet i saltlake i tre dagar, därefter stoppas korven i konstskinn och kallrökas 4-5 dagar. Recepten tillhör affären och är därför tyvärr hemliga, annars hade jag absolut delat med mej av dom .

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!