onsdag 13 juli 2011

Fiskspett med kall sås

Om något så är väl sommaren grilltider, enkelt, gott och variationer i nästan det oändliga. Bor man i lägenhet som vi så kanske man inte blir så poppis bland grannarna om man bjuder på grillos från balkongen, enkelt avhjälpt om man ställer en elgrill i köket och grillar där istället. Tyvärr får man inte till den där riktiga grillsmaken på en elgrill så någon gång händer det att vi går ner för alla tre våningarna i huset och grillar på gården istället... Ja, på en grill då alltså:)
Man behöver inte slänga kött på grillen, det är så himla gott att grilla fisk också och snabbt går det.


Vi serverade våra spett med stekta grönsaker och halloumiost, pressad citron och en god kall sås som Håkan slängt ihop tidigare på dagen.

Håkans kalla sås till grillat.
2 dl grekisk yoghurt
1-2 msk fransk senap
½ dl majonnäs
1 stor pressad vitlöksklyfta
1-2 msk honung
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
Rör samman alla ingredienser, smaka av under tiden. Ställ kallt ett par timmar innan servering.


På spetten sitter det, halloumiost, musslor (från burk), paprika, röd lök, lax och torsk. Ner med spetten i en form och häll över en marinad av pressad citron, olivolja, salt, peppar och hackad rosmarin.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

5 kommentarer:

 1. Vi har exakt samma problem, dock utan balkong och ingen direkt gård att grilla på, men vi löser det på så vis att vi bjuder in oss hos andra som har grill. :)

  SvaraRadera
 2. Ja, man vill ju ha grillsmaken. Läste i Allt om Mat när flera kockar fått göra ett blindtest, kolgrill och gasolgrill. Och de hade inte kunnat avgöra vilket som var vilket. Förvånade både dem och mig. Men vad gör man inte om man blir riktigt grillsugen och inte vill reta upp grannarna, då får även en elgrill funka.

  SvaraRadera
 3. Så gottigt! Hur tycker ni förresten att torsk blir när man grillar det? Det har jag aldrig gjrot men har mycket torsk av god kvalitet i frysen och är nyfiken på att prova!

  SvaraRadera
 4. Det ser gott ut. Precis som Frostrosor undrar jag om torsk blir bra att grilla. Har en bit torsk levererad från Norge som ligger i frysen nämligen...

  http://smaskelismaskens.blogspot.com/

  SvaraRadera
 5. Intressant Remsan, man tycker ju att det borde vara en smakskillnad...

  Vi tyckte torsken passade riktigt bra på grillen faktiskt, vi hade inte heller provat tidigare och blev glatt överraskade.

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!