tisdag 9 augusti 2011

Grönsakslåda som tillbehör.

Det gäller att hitta andra alternativ att lägga på grilltallriken nu när vi drar ner på de snabba kolhydraterna. Potatissallad i all ära, gott och lätt att variera i det oändliga, men det är snabba kolhydrater och det är just vad vi försöker minska för tillfället:) Även om det då är bättre med kalla potatisar så tänker vi vänta lite till med det... Efter att ha kollat genom kokböckerna så hittade vi ett recept på en grönsakslåda som vi tyckte lät som ett gott val och det visade sej vara helt rätt. Ursprungsreceptet är från "Våra bästa GI-recept" av Ola Lauritzon och Ulrika Davidsson, men när vi gjorde det så blev det såhär:


Grönsakslåda 4 port
300 g haricots verts
1 röd lök
2-3 vitlöksklyftor
½ röd paprika
några buketter broccoli
1 burk krossade tomater
1 msk rosmarin
1 msk oregano
5 ägg
1 dl riven västerbottenost, eller annan stark ost
½ dl strimlad färsk basilika
½ dl hackad persilja
Koka haricots vertsen i lättsaltat vatten och spola sedan av dom med kallt vatten. Skala och hacka röd- och vitlök och stek i olja utan att de tar färg, häll i tomaterna och krydda med rosmarin och oregano. Låt det puttra ca 10 minuter tills såsen blivit lite tjockare, smaka av med salt och peppar.
Strimla paprikan och dela broccolin i mindre bitar.
Vispa samman ägg, ost, basilika och persilja. Rör ner tomatsåsen i äggröran och rör samman ordentligt. Lägg haricots vertsen, paprikan och broccolin i en smord ugnsfast form och häll i tomat/äggsåsen. Gratinera mitt i ugnen på 175 grader i ca 50 minuter, kolla så det är fast innan du tar ut formen.

På grilltallriken hamnade även stekt halloumiost och en tzatsiki, tillsammans med grillat lammkött. 

Så vad tyckte vi om lådan då? Hur gott som helst, speciellt om man ringlade lite crème balsamico på, mums! Gott som ett rent vegetarisk alternativ också, det kan Anki intyga som käkade den så dagen efter:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
X

18 kommentarer:

  1. sån där god grönsakslåda gjorde jag här hemma en gång, och så åt vi den som den är och det var riktigt gott :) men det kändes faktiskt lite som att man hade velat ha någonting till då så jag kan tänka mig att det var en riktig hit till grillat!

    och tusen tack för jobbgratulationer, det känns så himla bra!

    SvaraRadera
  2. Ja, men jag säger ju det, GI is the shit! Sån här mat gillar jag. Visst man får kanske tänka till lite för att dra ned på kolhydraterna, men jag saknar dem sällan. Sånt här är ju så gott!

    SvaraRadera
  3. Mums, låter som en perfekt rätt att äta till kött, kyckling etc.

    Må väl!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Man kan göra en massa gott med grönsaker och ost till. Mums! :)

    Ett annat bra och mättande tillbehör är bönsallad. Ta färdiga bönor och blanda med fint skuren tomat, massa persilja, olja, citron, salt. Gott att blanda i vattenmelon. Lök om man känner för det.

    SvaraRadera
  5. Pernilla; Ja, det passade riktigt bra med lite grillat till. Men vassego, det var så lite så:) Vi gläds med dej.

    Remsan; Så rätt så, vi gillar också. Ja, det tar ett tag innan man är inne i "tänket" men efter ett tag så går det av sej själv.

    Susanne; Mycket mums:)

    Tina; Visst kan man. Låter som en väldigt god sallad, mättande med bönor i.

    Milla; Väldigt gott, med eller utan grillat.

    SvaraRadera
  6. Både min man och jag skulle behöva dra ner på kolhydraterna men vi känner att vi inte kan avstå från potatis. Speciellt inte vid den här tiden på året när jag kan gå direkt ut i landet och hacka upp ett potatiskok varje dag.

    SvaraRadera
  7. Grönsakslådan ser riktigt god ut! Ett perfekt alternativ om man inte vill äta potatis / pasta :-)


    / Jenny

    SvaraRadera
  8. Oj så gott allt såg ut! Vilken härlig grönsaksgratäng:)

    SvaraRadera
  9. Karin; Nej, det kan vara lite svårt med potatisen, precis som med brödet. Det är ju så gott med potatis och god sås, eller en bakad potatis, eller pressad, eller...:) Men om man återuppvärmer potatisen, eller äter den kall så sjunker GI-värdet ganska mycket.

    Jenny; Alldeles perfekt alternativ.

    Ann-Sofie; Tack! Ja, den blev mycket god.

    SvaraRadera
  10. Sådant här gillar jag! Ser väldigt mumsigt ut!

    SvaraRadera
  11. Det receptet spar jag direkt. Alltid kul att ha alternativa tillbehör på matbordet. :-)

    SvaraRadera
  12. Hovkonditorn; Så bra!

    Erika; Spar på du bara, hoppas det ska smaka!

    SvaraRadera
  13. Vad gott! Tycker om olika grönsakstillebhör istället för potatis, känns ju lite lättare och fräschare. :)

    SvaraRadera
  14. Vilken festmåltid! Synd att min gubbe inte gillar paprika... Fast jag får väl göra den till mig själv och ha som matlåda ;)

    Sv: Bullarna var jättegoda och precis som ni skrev väldigt mättande. Jag gjorde lite mindre frallor men blev ändå alldeles proppmätt på 2 st.

    SvaraRadera
  15. Matarkivet; Ja, fräschare känns det verkligen, man blir inte så mastigt mätt heller.

    Ansibecki; Men du behöver inte ta i paprika, det finns inte med i orginalreceptet utan var som vi själv välde att slänga i.
    Så kul att du gillade bullarna:)

    SvaraRadera
  16. Vilka härliga bilder!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!